SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

AFRİKA DEĞİL, İSTANBUL!

Son Güncelleme :

2020-04-12 14:21:35

Sevgili dostlar 

Bir ayı aşkın süredir ev hapsindeyim dışarı çıkmadım zira vatandaşlık görevimi yaptım. 

Biliyorsunuz kronik hastaların bu virüse bağışıklığı zayıf ve ben de yüksek tansiyon vardı.

Ama bir de sağlık Bakanı’nın uyarıları önemliydi, zira ben de pozitif olabilirdim ya da taşıyıcı olup evdekilere, yaşlı babama ya da aileme bulaştırabilirdim, ya da biri bana bulaştırır ben de eve gelip evdekilere…

Kısacası işimi bıraktım istifa ettim ve eve kapandım, benim gibi bir çok sağ duyulu vatandaşta aynı benim gibi düşünüp evde kendini izole etti.

Sonra kısıtlamakta, yaş yasakları falan buraya kadar yani bir ayı aşkın her şey muntazam ve yolunda gibiydi, ta 10 Nisan cuma gününe kadar zira geceye iki saat kala bir kısmi sokağa çıkma yasağı ilan edildi 31 il için.

Ardından bir baktım ki sosyal medya yıkılıyor gözlerime inanamadım kısıtlama getirilen bu illerin market ve kurumlarında izdiham insanlar bir birini eziyor hata grup grup kavgalar var, ne maske ne sosyal mesafe, bağırmalar kavgalar bir panik ve telaş ki sormayın gitsin… 

“Virüse ne gerek biz bir bulaştırırız Türkiyem” demiş gibi millet iç içe, arkadaş sokağa çıkma kısıtlama anlamına gelmiyor, 48 saat sadece Fırınlar marketler açık olacak, zaten tedbirler alınmış ‘vefa grupları’ var bu ne böyle savaş çıkmış kıtlık gelmiş gibi market ve fırınlara hücum ettiniz.

Okuma-yazmanı mı yok, sabrınız mı yok, evde makarna yeseniz bile 48 saat geçip gider bu davranış tarzı hiç mi hiç bize yakışmadı üstelik okumuş ilim irfan sahibiyiz bırakın okumayı biz bir ay oruç tutan Müslümanız demek ki oruç tutan yok ya da orucun anlamını bilen yok. Allah orucu neden vermiş işte bu günler için ama demek ki iyi Müslüman değiliz, Allah'ın hiç bir emrini iyi anlamamışız demek ki birkaç gün istediğimizi bulamazsak Millet birbirimizi kavurma yapıp yiyecekler durum bunu gösteriyor. 

Ülke olarak karizmayı çizdirdik! 

Bir çuval inciri de berbat ettik, zira orda bir pozitif varsa herkes ondört gün sonra pozitif zaten yasaklara ve tedaviye bu sene devam… 

Sağlık Bakanı çıkıyor sosyal mesafe diyor, pozitifler aramızda diyor, daha nasıl uyarsın, sayın Bakan, sayın Cumhurbaşkanı “kimse çıkmasın aman, biz buradayız maddi manevi yanınızdayız” bu da yetmez bütün kamuyu seferber ediyor, virüs yayılsın diye mi?

Milli Eğitim Bakanı okulları tatil ediyor “aman” diyor yayılmasın, YÖK üniversiteleri tatil ediyor ama gel gör ki bir ekmek bir market alışverişi için bütün bu yapılanlar boşa çıkarılıyor arkadaş bu kadar cehalet olabilir mi? bu kadar duyarsız davranılabilinir mi ?

Anonsun ilk cümlesini okuyup hop dışarı atarım insan kendini bakın kapatılan market yokmuş kapatılan fırın yokmuş PTT açık banka açılmış be bu rezalet ne bu panik utanın utanın gerçekten ben utandım sizin yerinize!

Hani bir köy yada ücra bir kasabada olsa hani dersin ki yanlış anlamış koskoca İstanbul, İzmir hatta Muğla Bodrum böyle.

Türkiye'nin kalbi bütün akil adamlar ve okumuşlar tüccarlar hep perde batımız yani gururumuz yerler deme ki okumakla adam olunmuyormuş örf-adet görgü kuraları da gerekiyormuş. 

İstanbul değil Afrika'dan sandım görüntüleri… 

Gerçi Afrika'da bile böyle bir şeye taslamak ta artık mümkün değil, sıraya girmeyi biliyorlar en azından hata birazdan belki de açlıktan ölecek bir Afrikalı bile bu kadar gücü etmez, bir ekmeğe yada bir makarnaya ama gel gelelim medeniyetten uzak kakan onlar değil bizmişiz.

Türkiye olarak bu konu da demek ki eksiklerimiz var… 

Davranış bilimleri dersi de gerekiyor bize, biri bize bu gibi durumlarda nasıl davranmamız gerektiğini anlatıp öğretmeli.

Bakın hiç unutmam Japonya’da tusunami oldu ve şehirler kasabalar yerle bir oldu, bir süre sonra yardım kuruluşları geldi yardım dağıtıyor bir sıra da su için var Japon insanı sabırla sırasına girmiş ve bekliyor sıra gelince ve de bir şişe küçük suyunu alıp uzaklaşıyor o arada bunu çeken Amerikalı bir tv spikeri bir Japon’u durduruyor “neden herkes iki şişe su değil de bir şişe alıyor, kısıtlama mı var?” diye soruyor Japon “hayır bir kısıtlama yok ama ortada bir doğal adet var ve herkes hakkı kadarını almalı ben iki tane alırsam arkadan gelene su kalmayabilir  bu yüzden arkamdakine saygılı olmalıyım çünkü önündeki de bana saygı gösterdi deyince” spiker eğiliyor ve saygı ile o uğurluyor ve şöyle bir anons geçiyor “Amerika bize bunu öğretmemişti…”

Demek ki biz de saygıyı öğrenmemişiz ve bu yüzden bu davranışları sergiliyoruz biri bize hemen öğretsin lütfen.

Sevgili dostlar 

Bu yazıyı yazma da sebep insanlığımdan uyandığım için kaçıncı yüz yılda dahi olsak adam olamadıktan sonra yüzyılın bir önemi olmaz sosyal medyada gördüklerim beni rencide etti gerçekten, bizim medeni bir halk olmamız için kırk fırın ekmek yememiz gerekir daha bunu anladım… 

Hoşça kalın 

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI