SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

CUMA HUTBESİ TÜRKÇE, KÜRTÇE OKUNSUN!

Son Güncelleme :

2020-06-25 12:21:20

Hutbe okunduğu zaman cemaat anlaması lazım, anlamazsa; ne manası kalır ne de bir sevaba nail olur. Bu yüzden hutbeyi hem Türkçe hem Kürtçe okunsun lütfen. Çünkü yaşlılarımızın çoğu Türkçe anlamıyor, anlamadığı zaman da o okunan hutbe onlara tesir etmiyor. Gördüklerimizin yanında halk ve cemaatin tepkilerini de dikkate aldığımız zaman imamların namazdan sonra camileri kapatıp bir sonraki namaza kadar görünmediklerini anlayabiliriz. Hâlbuki imamlık görevi sadece namazı eda etmekten ibaret değildir. İmam ayrıca ilim dağıtmakla mükelleftir. Tepeden tırnağa ilimle donatılan, kendilerini ilme veren imamlarımızın etrafa ışık saçmaları, herkesi aydınlatmaları asli görevlerinden ilki olmalıdır. Namaz kıldırmakla görevlerini yerine getirdiklerine inanan imamlar yanılgı içinde olduklarını bilmelidirler.

Peygamberimiz(s.a.v) bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: “Kendisine bir ilim sorulup ta bunu gizleyen kimseye kıyamet gününde ateşten bir gem vurulacaktır’’ (ibni mace hâkim.)

Allah tarafından elçilerin gönderildiği dönemde dini anlatma, insanları doğruya çağırma işi peygamberlere aitti, son peygamber Hz. Muhammet’ten sonra dini yayma görevi peygamberlerin varisleri olarak kabul edilen âlimlere aittir. Değerli imamlar! Peygamberlerin, halifelerin, Allah dostlarının hayatlarını okuyorsunuz, ne fedakârlıklarda bulunduğunu görüyorsunuz. İslam dininin ayakta kalması için gece gündüz çalışıyorlardı. Gerekirse ailelerini çocuklarını, ihmal edip İslam dini için canlarını feda ediyorlardı. Sizler ise sadece beş vakit namazı kıldırıp görevinizin bittiğini zannediyorsunuz, böyle değil, bir yelpaze etrafa nasıl serinlik veriyorsa, sizlerde etrafa ilim vererek insanların ruhunu serinletmelisiniz. Cuma günü hutbenin hem Türkçe hem de Kürtçe okunmasında daha çok fayda vardır. Çünkü bu güne kadar hutbeler Türkçe okunduğu için Türkçe bilmediğinden hiçbir şey anlamayan insanlarımız yaşlılarımız vardır, bari bu günden sonra okunan hutbeden bir haz almalarını sağlayın. Erkeklerin yanı sıra bayanlarımız da sizin dağıtığınız ilimden nasiplerini alsınlar. Çünkü ilim öğrenmek bayan erkek herkese farzdır.

Peygamberimiz(s.a.v) İmam Ali (Keremallahu Veche) ‘ye şöyle dedi: “Allah’a yemin ederim ki cenabı hakkın senin aracılığınla bir tek kişiyi hidayete kavuşturması, senin, en kıymetli  dünya nimeti olan kırmızı develere sahip olmandan daha hayırlıdır.’’buhari ,fezailul ashap 9 meğazi,38 müslim fezailus sahabe 34

Buradan hakkıyla görevini yapamayan imamlara sesleniyorum: Namaz memuru olmanın dışına çıkın, karanlıktakileri aydınlığa çıkarın, hayattan ümitlerini kesmişleri umutlandırın, çıkmaz sokaklarda olanlara çıkış yolu bulun. Bir insan nasıl maddi gıda ihtiyacını bakkaldan karşılıyorsa manevi gıda ihtiyacını da sizden karşılamak durumundadır. Allaha emanet olun.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI