SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

ÖNDER ve ŞARTLARI

Son Güncelleme :

2020-12-18 15:09:17

Lider olabilmek için liyakat ve icraat iki vasıf şarttır. Evet, bir insan, cumhur reisi,  bürokrat, milletvekili, komutan,  vali, kaymakam, müdür, muhtar, müftü ve benzer lider adayı olabilir, bu makamları kendi ihtiyariyle seçer veya seçilir.

Ama bu makamlara layık olmanın iki şartı var.  Biri liyakat biri de icra. Mesela komutan düşmanla savaş icap ettiği zaman kendisi askerden önce kılıcını kuşatması şart, vatana, millete bir hayır teklifinde bulunduğunda kendisinin önce o hayrı kendi şahsiyle gerçekleştirmesi şart, bir ibadet tavsiyesinde bulunsa kendisi milletten önce o ibadeti eda etmesi şarttır. Eğer önderlik adayı bu vasıflardan mücerret, sadece söylemek, teşvik etmek ve makamı kendine çekmekle iktifa ederse önderlik liyakatini yitirmiş sayılır, makama otursa da azıl edilmesi lazımdır. İslam hukuku (fıkıh) dokunulmazlığı hiç kimseye vermez, azil hükmünü bu şekilde tamim eder. Zira layık ve icraci olmayan liderin azıl edilmesi İslam hukukun birinci hükmüdür. Milletin başı maslahat gördüğünde istediği amiri, memuru, işçiyi azıl eder, Hz. Ömer, Saad adındaki meşhur emir ve komutanı azıl etmiş; sebep, Saad’ın kendi akrabası olması idi, Ömerin akrabası olması hasebiyle uzun zaman liderlikte kalmaması maslahat idi. Esasen Hz. Ömer tüm amirleri dört yılda azıl eder yenisini yerine atardı. Bundan dolayı Ömer Halit Bin Velid’i de azıl etti

LİDLERLİĞE LAYIK 4 ÖNDERİ BEYAN EDERİM:

Liderlik vasfını hak eden ve rütbesini alan, bundan ötürü sonsuza kadar rozetini taşıyan dört lideri örnekleyelim. Bu dört liderde hem liyakat hem icra ziyadesiyle mevcuttur. Onun için sonsuza dek önderlik rozeti onlara taalluk edecek, azıl edilmeyecektir:

1-Hz. Ömer, şahsi icraatıyla 638 de Kudüs fetih edilmiştir. Onun döneminde Sasani, Bizans devletleri fetih edilmiş, bizatihi fetihlere müdahale etmiştir.

2.Amed (Diyarbakır) fethinde İyaz bin Ğanem ve Halit bin Velit komutasında 8 bin askerle şehrin dört kapısını birer komutan kuşattı, Halit sur altında bir su deliği bulup deliği genişleterek kendisi bizzat her ketsen evvel delikten içeri girdi ve akibinde 30 sahabe içeri girmeği başardı. Ve içeri girdikten sonra surun kapısını bizzat kırarak açtı ve böylece İslam ordusu şehrin içine girip 639’da Bizanslardan alarak fetih etti.

3-Salahaddin Eyyübi 1187 tarihinde Kudüsü fetih ederek malı ve canıyla fetha katılmıştır.

4-Sultan 2. Abdülhamit,  İstanbul ile mukaddes toprakları ve Kızıldeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayacak bir tren hattı projesini planladı.  Ve Sultan, projeyi icra etmeye muktedirdi;  hayata geçirmek için ilk bağışı kendi şahsi malından koymakla yardım kampanyası açtı. Bunun üzerine Hindistan’dan, İran‘dan’, Güney Afrika’dan’ Tunus’tan, Kıbrıs’tan’ Balkan’dan, hâsılı, İslam coğrafyasının birçoğu tarafından fedakârca bağışlar geldi.

 Eğer bu dört lider şimdiki bazı liderler gibi kendi saltanatlarına esir olup sade söz ile iktifa edip şahsi ve maddi müdahale yapmadan makamlarında otursalardı hiçbir fetih gerçekleşmezdi ve bu dört komutan lider lütuf madalyasını ebediyen alamazlardı.

Lider adayısın, liyakat gerekir.

İcra kabiliyeti sende tek şarttır.

Sadece sözle salt önderlik kördür.

Liyakatle icra ve ciddilik farzdır. Hakka namzet ol

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI