SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

REKTÖR DEMİR: “GELİN, BATMAN’DA TIP FAKÜLTESİ KURUN DEMEDİK”

Son Güncelleme :

2022-08-03 17:26:05

Batmanın en sıcak günlerinden birinde Batman Üniversitesine doğru yol alıyoruz. Doğduğum günlerde Batmanda üniversite yoktu dersem yaşımı ele vermiş olurum ama bütün gazeteci arkadaşlarım zaten beni Melek Abla diye çağırıyorlar ve bu benim için bir onurdur. Uzunca bir zamandır ara verdiğim röportajlarımın ilkini yapacağım için aslında çok heyecanlıyım.

Tek röportajda istiyorum ki okurlarım Batman Üniversitesinin içini, dışını, nerden gelip, nereye gittiğini, sorunlarını, gelişme planlarını öğrensin. Okurlarım, tek bir röportajda medyada Batman Üniversitesi hakkında çıkan haberlerin ve yorumların aslını astarını bir de yetkili bir ağızdan öğrensin istiyorum. Benim Rektör beyle söyleşimi okuduktan sonra Üniversite ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum. Çünkü yorumlar, eksik veya sakıncalı olan bir şeye müdahale edip, doğrusunun ve hatasız olanın ortaya çıkması yönünde bir düzeltme çabasıdır.

Batman Üniversitesi Rektörü Batmanda doğmuş, ODTU, Dundee gibi büyük ve saygın üniversitelerde okumuş, Oxford'da ders vermiş çok tecrübeli bir eğitmen. Hocamızın enerji, diplomasi ve strateji çalışmaları da var. Rektör Demir’in, çok kibar biri olduğunu yazmazsam hocama ayıp etmiş olurum.     

Önümüze bir bardak filtreden geçmiş, demli bir çay koyup, İdris hocayı soru yağmuruna tutmaya ne dersiniz.

Madem ‘Söz uçar yazı kalır’ O halde, Rektör Demir’le konuştuklarımızı yazmaya başlayalım

“KENDİ PARAMETRELERİNE GÖRE ÇALIŞMA YAPMIŞLAR”

--ÜniAr'a göre Batman Üniversitesi Ağrı, Bingöl, Siirt ve Mardin'den sonra geliyor. Ne düşünüyorsunuz?

Farklı bağımsız değerlendirme kuruluşları kendi parametrelerine göre bir takım çalışmalar yapıyorlar. ÜniAr, kendi değerlendirmesine göre bir çalışma yapmış, bulgularını basın ile paylaşmıştır. Başka parametreleri değerlendiren başka kurum ve kuruluşların yapmış oldukları sonuçlar da başka sonuca evirilebilir. Kendi parametrelerini ve sorularını kendi sistematiklerine göre belirlemişlerdir. Geçen sene Batman Üniversitesi öğrencilerine memnuniyet anketi yaptık.  Bir buçuk yıllık çalışmamızda öğrenci memnuniyet anketleri her birimde belir bir oranda artış göstermiş durumda. Eylül ayında tekrar öğrenci memnuniyet anketi yapacağız. Öyle tahmin ediyorum ki, yapacağımız memnuniyet anketlerinde zaten yükselmiş olan grafik daha da yükselecektir.

“NEDEN TIP FAKÜLTESİ KURULMALI’ SORUSUNA CEVAP SUNDUK”

--Genel itibariyle Batman da eğitim çok iyi düzeyde değil. Üniversite de bu paydaşlardan biri?

Batman'daki eğitim düzeyi gün be gün ilerliyor. Biz Batman Üniversitesi'nde Tıp Fakültesini kurmak için Cumhurbaşkanlığına müracaat ettik. YÖK'e yapılmış müracaatımız var. Bunu desteklemek için Cumhurbaşkanlığı nezdinde, YÖK ve devlet yöneticilerimiz nezdinde kulis çalışması içerisindeyiz. 'Gelin Batman'da Tıp Fakültesi Kurun' demedik. Batman'da 'Neden Tıp Fakültesi kurulmalıdır' sorusunu açıklamak için bir kitapçık hazırladık. Yetkili mercileri bu şekilde ikna etme yoluna gittik.

“BİZ BİLİM İNSANIYIZ. BİLİMSEL VERİLERLE KONUŞURUZ”

--İkna edebildiniz mi peki?

Şöyle bir yöntem izledik. Batman'daki hasta sayısı, yatak sayısı gibi verimizi sunduk. Biz bilim insanıyız bilimsel verilerle konuşuyoruz. Verilerimizi de ÖSYM'den istedik. Yıllara sâri olarak Batman ilinde Üniversite sınavlarına girmiş ve tıp fakültesini kazanmış öğrenci sayıları 2011'den 2021'e kadar. 2011'de 76-80-90'lara çıkıyor. 2021'de bu sayı 260'a çıkmış. Bu sene henüz tercih dönemi ve yerleştirmeler yapılmadı. Sonuçlar açıklanınca hep beraber göreceğiz. Ben çıkacağına inanıyorum. Batman ilindeki eğitim de bu anlamda gelişiyor ve ilerliyor. Benzer bir durum Batman Üniversitesi'nin faaliyetleri içinde geçerli.

“ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ YEMEK İMKÂNI SAĞLADIK”

--Biraz bu faaliyetlere değinebilir miyiz?

Batman Üniversitesi'nin öğrenci faaliyetlerinin artışıyla beraber, kümülatif not ortalaması, genel ağırlık not ortalamasında da bir yükseliş var. Bunları öğrencinin yüksek not, vize ve finalde aldığı not ortalaması üzerinden değil, Batman'daki eğitimin doyuruculuğu ve kalitesini artırdığı anlamında söylüyorum. Bir diğer verimiz geçen sene 15 Kasım'da öğrencilerimize ücretsiz yemek uygulamasını başlattık. Belediyenin büyük desteklerini gördük. Devletin belirlediği belli bir katkı payı ve üzerini öğrencinin kendi cebinden ödediği bir limit var. Öğrencinin kendi cebinden çıkanının tümünü Batman Belediyesi karşıladı. İstatistiki olarak şuna baktık. Öncesinde yemek yiyen öğrenci sayısı belirli bir limitte iken, birdenbire bu limit arttı. Artan bir diğer parametrede öğrenci ücretsiz yemek yemek için kampüse geliyor ve kampüste vakit geçiriyor bu önemli bir avantaj. Tabi bunun sonuçlarını hemen yarın almayacağız. Belki 5 sene sonra alacağız. Öğrencilerin kütüphaneyi kullanım oranları turnikeden geçen öğrenci sayısı 5-6 binlerden 11 binlere çıkıyor. Ödünç kitap alıyor.

--Kütüphaneden ödünç alınan kitap oranındaki artış nedir?

Kütüphaneden ödünç alınan materyal sayısında 300'den 800'lere artış var. Öğrenci sadece kendi dersini başarmış olmuyor, ilaveten genel kültüre de katkısı oluyor.  Çünkü biz genel kültürde de evlatlarımızın artmasını istiyoruz.

“BİZ BATMAN’I BÖYLE BİLMİYORDUK”

--Öğrencilerin ilgi alanlarını geliştirmek için neler yapıldı?

Şubat 2022'de çok büyük bir Bilişim Kongresi yaptık. Batman tarihinde böyle bir şey yoktu. Buna sadece bizim öğrencilerimiz katılmadı. İldeki lise ve ortaokul öğrencileri de ilgi gösterdi. Duayen hocalar gelip burada konuştular ve giderken dediler ki, "Biz Batman'ı böyle bilmiyorduk, modern bir şehirmiş.” Geldikleri zamandaki akıllarında olan Batman ile gittikleri zaman akıllarında ki Batman algısı aynı değildi. İdris Demir, bir buçuk senedir paydaşlardan biri olarak, Batman ilindeki eğitim faaliyetlerinin içerisine girebildiğimiz tüm çalışmaları yapmaya gayret gösteriyoruz.

“HAYATA DOKUN”

--Örnekleyecek olursak?

Geçen sene 'Hayata Dokun' diye bir proje yaptık. Batman Üniversitesi'nin öğrencisi, profesörü, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ilimizdeki lisede, ortaokulda derse girdik. Ben bir zati gittim derse girdim, ders anlattım. Buradan Filiz Akbaş hocama ayrı bir başlık açmak istiyorum. Batman'ın yetiştirdiği fırsat eşitliğini yakalayamamış buna rağmen profesör olmuş, dekan olmuş… Filiz hocamız gittiği yerde dedi ki; "Bakın ben de Batmanlıyım, bir kız evladıyım. Siz de başarabilirsiniz." Her Batmanlı kızımızın olabileceğini anlattı.

“ÇOK ZOR ŞARTLARDA OKUDUM”

--Peki, siz hangi şartlarda okudunuz?

Ben çok zor şartlarda, hatta imkânsızlıklarla okudum. Gittiğim ortaokul ve lise öğrencilerine başarabileceklerini vermeye çalıştım. Bir ölçüde de başarılı olduğumuza inanıyorum. Batman Üniversitesi ile Milli Eğitim arasında yapılan protokol çerçevesinde öğretim üyelerimiz, Batman ilindeki öğretmenlere, öğrencilere çalışma alanlarında inovasyonla ilgili bilgilendirmeler yaptı. İdris Demir olarak 'Yurt dışında burslu eğitim olanaklarının sistematiği' ile ilgili seminer verdim. O çocuk kendi programlamasını şimdiden yapabilecek. Belki 5 sene sonra biz bunun faydasını göreceğiz ama göreceğiz.

--Verilen emekler boşa çıkmaz diyorsunuz?

Kurum olarak elimizden geleni yaptığımızı düşünüyorum. Biz geçen sene bir çalışma yaptık. Dijital ortamda arama konferans gerçekleştirdik.

“SÖZ UÇAR YAZI KALIR”

--Doğru. Swot analiz için arama konferans yaptınız ve kitaba dönüştürdünüz. Peki, dijital ortamda yapılan, kayıtlarda bulunan bir çalışmayı kitaba neden dönüştürdünüz?

Söz uçar yazı kalır. Biz bunun kalıcı olmasını istedik. Konuşulanları derli toplu bir araya getiren yazı oldu. İsteyen dijitalden bakar, isteyen kitaptan bakar. Kitabın hali dijitalde yok.

--Peki, Sonuç raporu çıktı mı?

12 bölümün farklı farklı raporlanmaları yapıldı. Kitabın başında genel sonuç var. Her bir bölümün raporu konuşulanların sonunda sonuç bildirgesi gibi oldu. Fırsatlar, tehditler, güçlü yönler, zayıf yönler ele alındı.

“BATMAN’DA ELEKTİRİK”

--Vizyon projelerinizden birini sorsak?

Batman'da elektrik. Bu bir vizyondur. 2030 içindir. Şimdiden güçlü ve zayıf yönleri şehirdeki karar alıcılara sunulacak bir yol haritasıdır. Ve bir adım daha ilerleyerek sektör sektör bir raporlamaya gidiyoruz.

“NİTELİKLİ EĞİTİM ALABİLİRLER”

--Peki, bir öğrenci Batman Üniversitesini niçin tercih etmeli?

Batman Üniversitesi'nin çok nitelikli yetkin akademisyenleri ve çalışma alanı var. Üniversitemizi tercih halinde çok nitelikli bir eğitim alabilirler. Ayrıca üniversite eğitimi sadece kitabiyat eğitimi değildir. Sosyal aktivitelerdir aynı zamanda. Batman Üniversitesi bu anlamda da çok iyi çalışmalar yapıyor.

--Mesela?

Bu sene Bahar şenliğimiz 10 gün sürdü. Mezuniyetimiz 3 gün sürdü. Sıklıkla etkinlik yapıyoruz. Her etkinliğimizin anlam ve önemine göre konserde planlıyoruz. Bu aktiviteler öğrencilerin dışa vurumu kendilerini ifade edebilmelerine de olanak sağlıyor.

“9 BİN FİDAN DİKTİK, 4 BİN 500’Ü FISTIK AĞACI”

--Kampüste yeşil alanın artırılması ile ilgili neler yapıldı?

Bir buçuk sene içerisinde 9 bin fidan diktik. Bunun 4500'ü fıstık ağacı. Bu fidanlar 10 sene sonra meyveye döndüğünde öğrencilerimize burs vermeyi amaçlıyoruz.  Özellikle Dicle Nehri kısımdaki bölgeyi o sistematiğe hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Bugün dikelim ki, 40 sene sonra orman olsun. Biz o bilinçle hareket ediyoruz. Bunu başardık.

--Fıstık ağacını yeşertmek zordur. Özen ister…

Kampüste park bahçelerle ilgili departman var. Bütün ağaçlarla imkan çerçevesinde ilgilenmektedirler.

“BEN BAŞLADIĞIMDA YOKTU”

--Kampüste bir AVM var mı?

Ben başladığımda yoktu. Altyapısını hazırladık. Ulusal bir market zinciri ile görüştük. Şu an aktif. Ancak ticari etkinliğine göre faaliyetlerini sürdürüp sürdürmemeye karar verecek, böyle bir sistematik. İlgili firmanın kendi iç dinamikleri ile ilgili alacağı bir karar.

“GÖRÜŞME HALİNDEYİZ”

--Bazı iller, o ilin üniversitesini ilk üç tercihine almaları durumunda, burs imkanı sunuyor?

TPAO ve TÜPRAŞ ile görüşme halindeyiz, ancak her iki kuruluşun da kendine özgü bir yaklaşımı var.

“TEMEL PARAMETRE BU”

--Diş Hekimliği Fakültesinin kampüsün dışına yapılması doğru bir karar mı acaba?

Bir diş hekimliği fakültesinin bir sağlık kuruluşuna entegre yada yakın olması gerekiyor. YÖK'ün bize ilettiği de entegre olmasıdır. Temel parametre bu. Diş Hekimliği Fakültesinin yeri Batman Belediyesi tarafından imar planı askıda olan 500 yataklı Şehir Hastanesi'nin yakınında konuşlanmış.

“ARTMAYA DEVAM EDECEK”

--Siz geleli akademik personel kadrosunda artış oldu mu, terfi alanlar hariç?

Oldu tabi. Olmaya da devam edecek. Bu zaten kendi mecrasında İlerleyen bir süreçtir. 08.02.2021 tarihi itibariyle akademik personel sayısı 443 iken şu an 490’a çıkmış durumda. 34 olan Profesör sayısı 35’e, 25 Doçent 55’e, Dr.Öğr. Üyesi 177’den 181’e, Öğretim görevlisi 108’den 127’ye, Araştırma görevlisi 93’ten 89’a ve açıktan alınan akademik personel sayısı 46, naklen 24. Bu sayı artmaya da devam edecek.

“HERBİRİNİN AYRI KATKISI VAR”

--Batman Üniversitesi, birçok kurumla protokol yaptı. Nasıl bir sonuç alınıyor?

Ekseriyetle uzun süreçli protokoller bunlar. Her birinin üniversitemize ayrı bir katkısı var. Mesela İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ile yaptık. Onların geniş laboratuvarları var. Bizim burada doktorasını bitirmiş araştırma görevlisi, yardımcı doçent, doçent çalışmalarını yapabilmesi, buradaki laboratuvar eksikliğini mikromize edebilmek için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Üniversitesi Laboratuvarını kullanabilmelerine yasal olarak olanak sağladık. Diyelim İzmir uzak olur gidemezsin. Batman’a yakın 6 üniversitenin laboratuvarını kullanabilmek için bir protokol imzaladık.  Öğretim üyelerimize bunun imkânını sağladık.

“YÖK ONAY VERMEDİ”

--Diş hekimliği Fakültesine bu sene de öğrenci alınamadı?

Bunun parametreleri var. Batman Üniversitesi olarak YÖK’e müracaatımızı yaptık fakat onay vermedi. Bizim üniversitemiz ile birlikte kurulmuş olan diş hekimliği fakültelerinin öğrenci alımına YÖK bu sene müsaade etmedi. Bir eğitim veya iktisadi idari bilimler fakültesinin geniş alanda bir laboratuvara ihtiyacı yok ama diş hekimliği fakültesi alçıdan tutun da plastik malzemeye, öğrencisinin ders göreceği binasının doğalgaz hattından binanın havalandırma sistemine kadar ince detaylara varan bir sistematiği var. 2022 Mart ayında vekil bey bize ön ayak oldu ve Cumhurbaşkanlığı ve Strateji Başkanlığı ile görüştük. Binanın yapımına izin verecek olan parayı tahsis edecek kurumla görüştük. Örnek bir dosya hazırladık. Dosya alt birimden çıktı, makamda bekliyor.

“BÜTÜN TÜRKİYE’DE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ KAPANDI”

--Batman Üniversitesinde Teknik Eğitim Fakültesi kapandı mı?

Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül imzasıyla, üniversitelere gönderilen bir genelge ile bütün Türkiye’de kapatıldı. Bizde şu anda teknik eğitim fakültesi var fakat eskiden kayıt yapmışta, kayıt hakkı devam eden birkaç öğrencisi var. Aktif bir faaliyeti şu anda yok. O nedenle kapanacak olan bir fakülte. Teknoloji fakülteleri de bütün Türkiye'de neredeyse kapandı, sadece 3-4 yerde var. Batman Üniversitesi Teknoloji Fakültesinde bir bölüm var. O bölümü mühendislik fakültesine aktarma, oradaki öğretim elemanlarını ve öğrencilerini de kaynakların ortak kullanımı yönüne doğru yöneliş var. Olay budur.

“SİNEĞİN YAĞINI ÇIKARIYORUZ”

--Üniversite tercihleri başlıyor, Batman Üniversitesini yeteri kadar tanıtabiliyor muyuz?

Biz elimizden gelen çalışmayı yürütüyoruz. Sosyal medya mecralarından, Web sayfamızdan duyuruyoruz. Bazen de maddi kaynak gerekiyor. Diyorlar ki bana, ‘Ya Hoca, para yok. Bu kadar iş yapıyorsun.’ Bir de para olsa neler yaparız. Ben elimden geleni yapıyorum. Sineğin yağını çıkarmaya çalışıyoruz.

“BİR BATMANLI BİR HEMŞEHRİ BİLİNCİYLE HİZMET EDİYORUM”

--Bu süreçte en zoru neydi?

Enerji alanında İhtisas Üniversitesi olduk. Dün Batman Üniversitesi'nin projesi KOSGEB tarafından kabul edildi. Isı yalıtımı ile ilgili. Petrol pompalarının tasarımı ile ilgili bir çalışma kabul edildi, ilerliyor. Diş hekimliği fakültesi bir sene önce kuruldu ve üç öğretim üyesi var şu anda. Bu sene daha da alacağız. Batman Üniversitesi 2007'de kurulmuş. YÖK Başkanı Batman'a gelmiş mi. Biz iki sefer getirdik. TÜBİTAK Başkanı bir sefer geldi. Batman Üniversitesinin TÜBİTAK’a hiç müracaatı olmamış. Bu sene 8 kabulümüz var. YÖK başkanımız 5 üniversitenin Rektörü ile burada bir araya geldi. Üniversitemiz ve şehrimiz açısından bu çok önemli. YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitemizin senatosunda dedi ki, ‘Üniversite bir heyecan işidir. Heyecanınız yoksa oturursunuz. Bu heyecan rektör hocanızda fazlasıyla var, bunu gördüm.” Birçok devlet bürokrasisini ağırladık. Rektörlük bir kenara bir Batmanlı bir hemşehri bilinciyle hizmet ediyorum.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI