SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

YAZ MEYVELERİNDEKİ TEHLİKE!

Son Güncelleme :

2023-08-22 12:32:08

Severek tükettiğimiz ve her geçen gün yeni bir faydasını öğrendiğimiz meyvelerin tehlikesi olabilir mi?

Meyveler genel olarak faydalı içeriklere sahipler. En başta lif açısından zenginler ve lif her açıdan vücudumuza faydalı. Bunun dışında mineral içerikleri, vitamin içerikleri, antioksidan-antiinflamatuar molekül içerikleri ile bize birçok açıdan fayda sağlarlar. Bundan dolayı da meyveler hem tat hem de fayda bakımından vazgeçemediğimiz gıdalar.

TERSİNE DÖNEBİLİR

Ancak bazen işler tersine dönebiliyor.

Yaz meyvelerine ve ortak özelliklerine bakarsak bunun sebebini anlayabiliriz. Karpuz, kavun, incir, şeftali, üzüm, kayısı vs. Hepsinin ortak noktası şeker içeriklerinin yüksek olması. Meyve şekeri olarak bildiğimiz fruktoz bu meyvelerin hepsinde yüksek oranda bulunuyor ve fazla alındığında olumsuz sonuçlar ortaya çıkarıyor.

ÜÇ ÖNEMLİ SORUN

Bu sorunlardan en önemli 3 tanesine bakalım:

Kolesterol yüksekliği: Bu meyveler kolesterol çeşitlerinden biri olan trigliseridi çok yükseltir. Yaz aylarında trigliserid yüksekliğini çok sık görüyoruz. Çoğunun arka planında aşırı meyve tüketimi yatıyor.

Kan şekeri yüksekliği: Fruktoz bir çeşit şekerdir. Doğal olarak kan şekerini de yükseltir. Meyveler içerdikleri lif sayesinde bunu bir miktar dengelerler. Ancak fazla olunca bu denge bozulur. Yaz aylarında çoğu şeker hastasının kan şekeri dengesi meyve yüzünden bozulur. Şeker hastası olmayanlarda hafif şeker yükseklikleri ve insülin direnci görmeye başlarız.

Ürik asit yüksekliği: Gut hastalığında görülen ürik asit yüksekliğinin en sık sebebi aşırı et tüketimidir. Bundan dolayı et hastalığı olarak bilinir. Ancak ürik asidi yükselten en sık gıdalardan biri de meyvelerdir. Ürik asit yüksekliği gut yapmasa bile damar sertliği, eklem hasarı, böbrek taşları yapabilir.

HİÇ Mİ YEMEYELİM?

Tabi ki yiyin. Ama dozunda. Nedir bunun dozu peki? Özellikli bir hastalığınız yoksa günde 200 gr, en fazla 300 gr kadar tüketebilirsiniz. Ama şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi bir hastalığınız varsa 200 gr altında kalmanız gerekiyor.

NE ZAMAN YİYELİM?

Yemek saatinize yakın saatlerde yemeyin. Yani yemekten önceki 1 saat ve mümkünse yemekten sonraki 1-2 saatte meyve yemeyin. Uyumaya yakın saatlerde yani uyumadan 2 saat öncesine kadar meyve yemeyin. Bunun dışında herhangi bir saatte meyve yiyebilirsiniz.

En ideali öğlen yemek yerine meyve ve yanında az bir miktar yağlı bir gıda almaktır. Ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler olabilir. Bu sayede meyvenin ilerleyen saatlerde ortaya çıkardığı açlık hissine engel olabilirsiniz.

HANGİSİNİ YİYELİM?

Her birinin ayrı faydası var. O yüzden her gün farklı birini tüketebilirsiniz. Ancak en önemlisi hangisinin mevsimi, dönemi ise onu tüketin. Bir de ilaçsız bir şekilde, doğal üretilmiş olanını bulmaya çalışın.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.