- Teknoloji çağı olarak adlandırabileceğimiz bu dönemde bilgisayar, tablet, telefon ve internet kullanımı artık hayatın vazgeçilmez gereçleri haline gelmiştir. İnternetin temel ortaya çıkış amacı bilgiye kolay, ucuz, hızlı ve güvenli ulaşmak ve iletişimi kolaylaştırmak olmasına rağmen internetin tahmin edilenden de hızlı yaygınlaşması patolojik aşırı kullanıma ve yeni bir bağımlılık türü olarak nitelenebilecek internet bağımlılığına yol açmaya başlamıştır.
- Gelişen çağa hızla ayak uyduran ülkemiz de internet kullanımının giderek yaygınlaşması nedeniyle bu yeni tanımlanan bozukluk için uygun bir zemin oluşturmaktadır. Türkiye’de internet bağımlılığı problemi daha ziyade bu teknolojiye daha yatkın olan gençlerde ve çocuklarda daha fazla görülmektedir ve artık aileler çocuklarının internet kullanımının yol açtığı sorunlar nedeniyle bu bozukluğun tedavisinin arayışına girmeye başlamıştır.
- Özellikle beğenilme ihtiyacını sürekli sosyal medya bulmaya çalışan kişi, gerçek yaşamda problemler yaşamaya başlar.
- Reels’lere kişilerin aşırı maruz kalması, kişilerin her şeyi hızlı tüketmeye, hızlı yaşamaya ve rahatsızlığa tahammül edememeye başlarlar. Çünkü kişi hangi kaynaktan beslenirse verdiği tepkiler de o yönde olmaya başlar.
- Bundan dolayı yapılacak olan en sağlıklı durum kişilerin dünya ile bağlantı kurabilmeleri sağlaması gerekir.
- Benler, öteki tarafından fark edilmek ister. Fark edilmek bizi zararlı alışkanlıklardan koruyor. Fark edilmeyen benler teknoloji dünyasından yanlış ilişkiler kurmaya başlayarak fark edildiklerini düşünüyorlar. Bundan dolayı bilinçsiz teknoloji kullanımı kimlik gelişiminde gerileme sebep oluyor. Bilinçli teknoloji kullanımı kimlik gelişiminde ilerleme sağlar.
- Aile olarak dijital okur yazarlık konusunda kendimizi eğitmeliyiz.
- Aileler olarak yapılacak en önemli adımlardan biri ailelerin kendi davranışlarından başlayarak yani kendilerini gözlemleyip öyle çocuklarına bu konuda davranışsal geri bildirim vermeleri çok önemli.
- Kitap okuma saatleri, duygularımızı fark etme saatleri, birbirimizi fark etme saatleri, sessizlik saati gibi saatler ailelerin kendi dinamiklerini gözlemleri açısından çok önemlidir.
- Sağlıklı iletişim kanalları, sağlıklı ilişkiler kurmamızı sağlar.