SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

İSRAF EDEREK SAÇIP SAVURMA!

Son Güncelleme :

2019-05-16 12:42:02

Sadece Batman gibi bir şehrin yaptığı yemek ve ekmek israfı, Afrika’daki binlerce aç insanların karnını doyuracak kadardır.

Abartmıyoruz, müthiş bir israf var Batmanda, hatta memleketin genelinde.

Bir insan kendi ve ailesinin ihtiyacını karşılayabileceklerinin dışındaki bütün harcamaları ziyan olur gider. Birçok insanın elde etmek için sadece hayallerini kurduğu nimetler maalesef birileri tarafından çöpe gidiyor. Böylece milyonlarca fakir fukara, bir lokma ekmeye muhtaç insan, bu israf edilen milyarlardan dolayı aç bırakılmaktadırlar. Herkes kendi yiyebileceği kadar yemek, giyebileceği kadar giyecek alırsa israfın önüne geçmiş olur.

Yüce Allah kuranı kerimde şöyle buyurmaktadır: “Onlar, harcadıkları zaman, ne israf ederler, ne kısarlar; harcamaları ikisi arasında orta bir yoldur’’(Furkan süresi 67.ayet)

Her yıl tonlarca yemeğin çöpe gitmesinin ana sebebi insanın aç gözlülüğünden dolayı, kendi ihtiyacından fazlasını almasındandır. “Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz, çünkü Allah israf edenleri sevmez” ayeti akıllarımızda tazeliğini korusa israf yapmaktan suratla kaçınacaktık. Özellikle içine girdiğimiz bu ramazan ayı hatırına, bu güne kadar bilerek yâda bilmeden yaptığımız israfı terk edip, israf yaptıklarımızın hak sahiplerine ulaşması için çabalamalıyız. Belki evlerimize her istediğimizi alabilecek duruma sahip olabiliriz, ama iyi bilmeliyiz ki bir kuru lokma ekmeye muhtaç olanlarda çoğunluktadır.dünyanın değişik ülkelerinde açlıktan ağaç yapraklarını yiyen ve yiyecek bir şey bulamadığı içi ölümle burun buruna gelen insanları hatırımızdan çıkarmayalım. Her ne kadar bu sahip olduğumuz nimetler elimizin altında olduğu için gururlanıyor isek de gerçek sahibinin Allah olduğunu unutmamak lazım.

Yüce Allah kuranı kerimde başka bir ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır: “Akrabaya hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da israf ederek saçıp savurma. Çünkü saçıp savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise rabbine karşı nankördür’’ (İsra süresi 26/27 ayet)

Buradan kendine yeteceği miktarın dışındakine değer vermeyip saçıp savuranlara sesleniyorum: lütfen herkesin sizin gibi her şeye sahip olduğunu düşünmeyin, arta kalanlarınıza sahip olmak için umutlananlar vardır. Bunların umutlarını boşa çıkarmayın. Boşuna israf ettiğiniz yemekleriniz, birçok mideye ilaç gibi gelebilir. Allahın rahmeti, bereketi, rahmeti üzerinize olsun, Allaha emanet olun.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI