SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

DİL, İKİ YÖNLÜDÜR

Son Güncelleme :

2019-08-01 13:31:09

İnsanın bütün organlarının özel görevleri vardır, her organ kendisine verilen görevde istimal edilmesi gerekir, aksi takdirde uygulamada tenakuz meydana çıkar ve mahsul elde edilmez. Mesela elleri ayakların yerinde istimal etmek ve ya aksini yapmak ile maksut hâsıl olmaz.

Dil ise iki yönlüdür ve en mühim organdır, zararlı yönü tahripkâr olduğundan her zaman kontrol altında tutulmalıdır. Çünkü o iki yönlü bir alet olduğundan, onunla dua da edebilirsin, küfür de edebilirsin, tokat da atabilirsin letafetle de okşayabilirsin, fitne de yapabilirsin sulh ve barış da yapabilirsin, ibadet de yapabilirsin, isyan da yapabilirsin.

Eğer dil ıslah edilse bütün organlar ıslah olur ıslah olmazsa bütün organlar asıl görevlerinden inhiraf eder, istikametten çıkar.

Bu sırdandır ki, İslam hukukuna göre eğer sen bir insanın dilini keser veya etkisiz hale getirip tam konuşamaz konuma getirirsen tam DİYET ile mahkûm olacaksın. Yani bir insanı hatayla öldürsen tam 100 deve ve ya bedelini diyet olarak vermekle mahkûm olduğun gibi bir insanın dilini keser ve ya tam konuşamaz hale getirsen 100 deve veya bedelini DİYET olarak vereceksin. Hâlbuki bir eli kezsen 50 deve veya bedelini vermekle mükellef olacaksın. Evet, dil bu uygulamada farklı özelliğe sahiptir. Zira Hiçbir organ mecazi da olsa dilin yerinde istimal edilmediği gibi o da başkası yerine istimal edilemez. Fakat o kendi sahasında iki yönlüdür, bir yönü zarar tevlit eder, biri de fayda tevlit eder. O kılıca da benzemez kılıcın her iki tarafı kesicidir, dil öyle değildir; aynı dil ile dua da edersin, küfür de edebilirsin. Bunun yanı sıra dil bütün organların yöneticisi ve yönlendiricisidir. Resulullah (sav) buyurur ki:  إِذَا أَصْبَحَ الْعَبْدُ أَصْبَحَتْ الْأَعْضَاءُ تَسْتَعِيذُ مِنْ شَرِّ اللِّسَانِ وَتَقُولُ : اتَّقِ اللَّهَ فِينَا فَإِنَّك إِنْ اسْتَقَمْت اسْتَقَمْنَا ، وَإِنْ اعْوَجَجْتَ اعْوَجَجْنَا

(Bütün organlar dilin şerrinden Allah'a sığınarak derler ki: ey dil, Allahtan kork bizi tehlikeye sokma. Zira eğer sen doğru ve müstakim isen hepimiz doğru ve müstakim olacağız; eğer sen eğri olsan hepimiz eğri olacağız.)

Hakka namzet ol

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DİĞER YAZILARI