Hasankeyf ilçesinin yıkımından sonra yeni yerleşke alanına gidemeyen yüzlerce Hasankeyfli, kendileri için bir çözüm bekliyor. Yeni yerleşkede inşa edilen 698 evin kura çekimi 2 Nisan'da gerçekleştirilerek sahiplerine teslim edildi. Ancak 35 yaş üstü olup tek başına yaşayan 92 kişi, 79’u iskan ilanından (27.07.2016) önce, 101’i de sonrasında olmak üzere 180 aile, ilçe merkezinde konutu olmasına rağmen gerekli ikamet şartlarını tamamlamayan 236 kişi ile sağlık sorunları nedeniyle ikametleri farklı yerlerde bulunan 10 kişi olmak üzere toplam 518 kişiye konut verilmedi. Yeni yerleşkede bu gerekçelerle ev verilmeyenlerin yanı sıra yine işyeri verilmeyen esnaflar da var. Gelen tepkiler üzerine Hasankeyf Belediyesi’nin yaptığı saha çalışması ile evsiz kalanlarının sayısının belirlendiğini ifade eden yurttaşlar, mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor. Konutları olmadığı için bazı yurttaşlar farklı kentlere göç ederken, bazı yurttaşlar ise sık sık elektrik kesintileri yanı sıra günde bir saat verilen suyla eski kentte yaşamını sürdürme çabasında.
“GİDECEK YERİM YOK”
Kalle Mahalllesi'nde ikamet eden ve mağdur edildiğini söyleyenlerden Yaşar İdil (25), geçen yıl evlendiğini, hamile eşiyle birlikte zor koşullarda yaşamaya çalıştığını dile getirdi. İdil, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte eşinin büyük zorluklar çektiğini anlattı. İdil, "Bugün kazı alanında çalışıyorum. Yarın kazılar bitince işsiz kalacağım. Ev verilmez ise gidecek bir yerim yok" diyerek, kendisi gibi birçok kişinin mağdur olduğunu ifade etti.
“HAKKIM OLANI İSTİYORUM”
Hasankeyf Çarşısı'nda yaklaşık 10 yıldır esnaflık yapan Mehmet Ali Kılıçaslan da, kendisine işyeri verilmediği için çarşının yıkılışı sırasında protesto amacıyla eşyalarını yakması ile gündeme gelen bir isim. Yeni yerleşimde kendisi gibi birçok kişinin mağdur edildiğini söyleyen Kılıçaslan, "Ben bedava bir şey istemiyorum. Herkes gibi hakkım olanı talep ediyorum" dedi.