?>

BAĞDAN SOFRAYA ÜZÜMÜN SERÜVENİ

YAŞAM - 6 yıl önce

Birçok aşamadan geçtikten sonra farklı ürün çeşitleriyle sofralara kadar gelen üzümün doğal şifa kaynağı olduğunu belirten üzüm yetiştiricileri, organik olmayan tatlı çeşitleri yerine tamamen doğal olan üzümün tüketilmesi gerektiğini belirttiler. Birçok zahmetten sonra pekmez, pestil, kırma (kesme), cevizli ve bademli sucuk haline gelen üzüm, doğal şifa kaynağı olarak sofralara renk vermeye devam ediyor. Köy sakinleri kuru ve yaş üzüm olarak hazırlanıp yemeye hazır hale gelen üzüm ve ürünlerinin özellikle soğuk kış günlerinde tüketilmesinin birçok salgın hastalığın önlenmesi için faydalı olduğunu ifade ettiler.
"PESTİL BÖLGEMİZ İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR"
Üzümün birçok çeşidinin olduğunu ve değişik ürünler haline geldiğini belirten Mesut Taş, "Pestil bizim bu bölge için vazgeçilmez bir şeydir. Şu anda bütün damlarda pestil görebilirisiniz. Şu an tam mevsimidir. Vatandaşlar buraya gelirse pekmezi, pestil ve kesme yapımını görebilirler. Bu ürünler özellikle kışın tüketmek için yapılıyor. Kışın soba önünde cevizle, fıstıkla çok mükemmel bir lezzet veriyor. Özellikle kansızlık çeken insanlar pekmez içerlerse bu sıkıntılarını giderirler. Ayrıca pekmezin sağlık dışında doyurucu özelliği de bulunmaktadır." dedi.

"ÜZÜMÜ SABAH ERKEN KESERİZ"

Sabah namazından önce bağa giderek üzüm topladıklarını söyleyen İzzet Bulut "Topladığımız üzümü eve getirip tepeleriz. Tekrar sabah namazıyla birlikte kalkıp üzümü pestil yapmaya başlarız. Pekmez yaparız, kurum üzüm yaparız, kesme yaparız. Çocuklarımız okula gittikleri zaman üzüm, pestil ve kesme yanlarında götürürler. Sağlık açısından faydalıdır. Eskiden insanlar pestil, kuru üzüm ve kesme yerdi. Şimdilerde bunların yerine çay içiyorlar. Çayın yerine bu ürünler tüketilse daha faydalı olur. Pekmezi yemeklerin yanında şerbet haline getirerek de içebilirsiniz. Bu ürünlerimizin fiyatları 20 ile 25 lira arasında değişiyor" şeklinde konuştu. Üzüm ürünlerini kışın tüketmek için hazırladıklarını belirten Fatma Kaplan ise, "Sabah saat 4'te kalkıp üzüm toplamaya gideriz. Topladığımız üzümleri kaynattıktan sonra değişik ürünleri ondan elde ederiz. Çocuklarımız kendileriyle okula götürüp yerler. Çok fazla açlık hissi duymazlar." ifadelerini kullandı. 
Haftanın Öne Çıkanları

45 DAKİKALIK AKTARMA ÜCRETSİZ

2019-09-11 14:45 - YAŞAM

‘QIRDIK’ neşelendirdi

2019-09-08 14:18 - KÜLTÜR

EVA BÜYÜLÜYOR!

2019-09-10 15:54 - MAGAZİN

“Cimri” sahnelenecek

2019-09-10 15:58 - MAGAZİN

TRT Batman’da yayın yapacak

2019-09-09 18:02 - MAGAZİN

Kısa film çalışması

2019-09-09 16:26 - MAGAZİN

BU TİYATRO İZLENİR

2019-09-11 14:40 - KÜLTÜR

2.BATMAN OTO SHOW ÇOK YAKINDA BAŞLIYOR

2019-09-11 14:46 - YAŞAM

KAYIP ŞAHSI BULANA 100 BİN TL ÖDÜL

2019-09-11 17:38 - GÜNDEM

Valilik EL KOYDU!

2019-09-10 17:12 - YEREL

İlgili Haberler

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN EĞİTİM DÜZENLENDİ

12:40 - YAŞAM

KAÇAK HAYALET AĞ ÇIKARILDI

11:32 - YAŞAM

ÇOCUKLAR NAMAZ SEVGİSİNİ SAHNEDE ANLATACAK

10:56 - YAŞAM

DOĞRU HAREKET, SAĞLIKLI YAŞA

10:44 - YAŞAM

HAYIRSEVERLERİN DESTEĞİYLE ÖĞRENCİLERE UMUT OLDULAR

10:49 - YAŞAM

Günün Manşetleri

ŞANSİ’DEN SGK’YA TEBRİK ZİYARETİ

13:29 - YEREL

ZORBALIĞA KARŞI BİLİNÇ VE BESLENME

12:54 - YEREL

ÖĞRENCİLER ABD’DE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK

12:51 - GÜNDEM

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN EĞİTİM DÜZENLENDİ

12:40 - YAŞAM

BATMANLI KIZLAR TÜRKİYE’DE İLK 8’DE

12:13 - SPOR