Birçok aşamadan geçtikten sonra farklı ürün çeşitleriyle sofralara kadar gelen üzümün doğal şifa kaynağı olduğunu belirten üzüm yetiştiricileri, organik olmayan tatlı çeşitleri yerine tamamen doğal olan üzümün tüketilmesi gerektiğini belirttiler. Birçok zahmetten sonra pekmez, pestil, kırma (kesme), cevizli ve bademli sucuk haline gelen üzüm, doğal şifa kaynağı olarak sofralara renk vermeye devam ediyor. Köy sakinleri kuru ve yaş üzüm olarak hazırlanıp yemeye hazır hale gelen üzüm ve ürünlerinin özellikle soğuk kış günlerinde tüketilmesinin birçok salgın hastalığın önlenmesi için faydalı olduğunu ifade ettiler.
"PESTİL BÖLGEMİZ İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR"
Üzümün birçok çeşidinin olduğunu ve değişik ürünler haline geldiğini belirten Mesut Taş, "Pestil bizim bu bölge için vazgeçilmez bir şeydir. Şu anda bütün damlarda pestil görebilirisiniz. Şu an tam mevsimidir. Vatandaşlar buraya gelirse pekmezi, pestil ve kesme yapımını görebilirler. Bu ürünler özellikle kışın tüketmek için yapılıyor. Kışın soba önünde cevizle, fıstıkla çok mükemmel bir lezzet veriyor. Özellikle kansızlık çeken insanlar pekmez içerlerse bu sıkıntılarını giderirler. Ayrıca pekmezin sağlık dışında doyurucu özelliği de bulunmaktadır." dedi.
"ÜZÜMÜ SABAH ERKEN KESERİZ"
Sabah namazından önce bağa giderek üzüm topladıklarını söyleyen İzzet Bulut "Topladığımız üzümü eve getirip tepeleriz. Tekrar sabah namazıyla birlikte kalkıp üzümü pestil yapmaya başlarız. Pekmez yaparız, kurum üzüm yaparız, kesme yaparız. Çocuklarımız okula gittikleri zaman üzüm, pestil ve kesme yanlarında götürürler. Sağlık açısından faydalıdır. Eskiden insanlar pestil, kuru üzüm ve kesme yerdi. Şimdilerde bunların yerine çay içiyorlar. Çayın yerine bu ürünler tüketilse daha faydalı olur. Pekmezi yemeklerin yanında şerbet haline getirerek de içebilirsiniz. Bu ürünlerimizin fiyatları 20 ile 25 lira arasında değişiyor" şeklinde konuştu. Üzüm ürünlerini kışın tüketmek için hazırladıklarını belirten Fatma Kaplan ise, "Sabah saat 4'te kalkıp üzüm toplamaya gideriz. Topladığımız üzümleri kaynattıktan sonra değişik ürünleri ondan elde ederiz. Çocuklarımız kendileriyle okula götürüp yerler. Çok fazla açlık hissi duymazlar." ifadelerini kullandı.