?>

Batman’da ikinci el otoda durgunluk

Batman’da ikinci el otomobil piyasasında beklenen hareketlilik yaz döneminde de gerçekleşmedi.

YEREL - 1 saat önce

Alım gücündeki düşüş, artan araç kullanım maliyetleri ve ekonomik belirsizliklerin satışları olumsuz etkilediğini belirten oto alım satım esnafı, piyasayı canlandıracak adımların atılmasını bekliyor.
İkinci el otomobil sektöründe yaşanan durgunluk, yalnızca araç satışlarını değil, sanayi esnafının iş yoğunluğunu ve vatandaşların araç yenileme kararlarını da etkiliyor. Batman’da sektörün mevcut durumunu değerlendiren oto alım satım esnafı Mehmet Şükrü Ayva ve Devran Babat, vatandaşların araçlara ilgi gösterdiğini ancak yüksek maliyetler nedeniyle satın alma aşamasında geri adım attığını ifade etti.

“Yaz döneminde beklediğimiz hareketliliği göremedik”

Mehmet Şükrü Ayva, yaz aylarında satışların artmasını beklediklerini ancak bu beklentinin gerçekleşmediğini söyledi.
Piyasadaki durgunlukta altın fiyatlarındaki hareketliliğin de etkili olduğunu belirten Ayva, vatandaşların birikimlerini farklı alanlarda değerlendirmesi ve artan yaşam maliyetlerinin otomobil alımını zorlaştırdığını dile getirdi.
Ayva, son dönemde piyasadaki belirsizliklerin de araç satışlarını olumsuz etkilediğini belirterek, mevcut şartlarda birçok vatandaşın araç almak yerine elindeki parayı korumaya çalıştığını ifade etti.

Araç fiyatları düşse de alıcı bulmak zorlaşıyor

İkinci el araçların diğer bazı taşınmazlara göre daha kolay el değiştirdiğini belirten Ayva, buna rağmen piyasadaki genel durgunluğun otomobil satışlarına da yansıdığını söyledi.
Araç fiyatlarının geçmiş döneme kıyasla daha uygun seviyelerde olmasına rağmen vatandaşların satın alma konusunda çekimser kaldığını belirten Ayva, sorunun yalnızca fiyatlardan kaynaklanmadığını, vatandaşların ekonomik koşullarının da alım kararında belirleyici olduğunu kaydetti.
Vatandaşların zaman zaman galerilere gelerek araçları incelediğini ancak çoğunlukla satın alma gerçekleştirmeden ayrıldığını aktaran Ayva, yakıt, sigorta ve diğer araç giderlerindeki artışın da otomobil sahibi olma maliyetini yükselttiğine dikkat çekti.

Esnafın sabit giderleri de yük oluşturuyor

Piyasadaki durgunluğun oto alım satım esnafını da zor durumda bıraktığını belirten Ayva, satışların azalmasına rağmen işletmelerin kira ve diğer sabit giderlerinin devam ettiğini söyledi.
Araç satışlarının yetersiz kalması nedeniyle esnafın mevcut sermayesinden harcama yapmak zorunda kaldığını belirten Ayva, sektörün yeniden hareketlenmesini beklediklerini ifade etti.

Hurda teşviki beklentisi

Ayva, ikinci el otomobil piyasasının canlanması için hurda teşvikinin önemli bir adım olabileceğini savundu.
Eski araçların trafikten çekilmesini sağlayacak bir teşvik uygulamasının, araç sahiplerini daha yeni modellere yöneltebileceğini belirten Ayva, bunun ikinci el piyasasının yanı sıra trafik yoğunluğu ve sanayideki araç bakım-onarım yükünün azalmasına da katkı sağlayabileceğini dile getirdi.
Ayva, özellikle yaşlı araçların bakım ve onarım için sık sık sanayiye gitmesinin hem araç sahipleri hem de sanayi esnafı açısından maliyet oluşturduğunu belirterek, hurda teşvikinin sektörde hareketlilik oluşturmasını beklediklerini söyledi.

“Bir ara hareketlilik oldu, ardından yeniden durgunlaştı”

Sektör temsilcilerinden Devran Babat da ikinci el otomobil piyasasında dönem dönem hareketlilik yaşandığını ancak bu hareketliliğin kalıcı olmadığını ifade etti.
Yakıt fiyatları, sigorta ve kasko maliyetleri ile genel ekonomik koşulların vatandaşların araç alma kararlarını etkilediğini belirten Babat, özellikle araç sahiplerinin yıllık giderlerinin ciddi seviyelere ulaşmasının piyasayı zorladığını söyledi.
Babat, ikinci el araç fiyatlarında bazı düşüşler yaşanmasına rağmen satışların beklenen seviyeye ulaşmadığını belirterek, vatandaşların araç almadan önce bütçelerini daha fazla sorguladığını kaydetti.

Kampanyalar da beklenen hareketliliği sağlayamadı

Sıfır araç piyasasında sunulan kampanya ve faizsiz kredi imkanlarının ikinci el otomobil sektörüne beklenen ölçüde yansımadığını belirten Babat, piyasadaki durgunluğun tek bir nedene bağlı olmadığını ifade etti.
Yakıt, sigorta, kasko ve bakım giderlerinin yanı sıra vatandaşların alım gücündeki gerilemenin otomobil talebini sınırladığını belirten Babat, ekonomik belirsizliklerin de tüketicilerin kararlarını ertelemesine neden olduğunu söyledi.

Esnaf piyasada toparlanma bekliyor

İkinci el oto alım satım esnafı, piyasadaki durgunluğun sona ermesi için vatandaşların alım gücünün yükselmesi, araç kullanım maliyetlerinin azalması ve ekonomik belirsizliklerin hafiflemesi gerektiğini belirtiyor.
Sektör temsilcileri, özellikle eski araçların trafikten çekilmesini sağlayacak olası bir hurda teşvikinin hem araç sahiplerini yeni araçlara yönlendirebileceğini hem de ikinci el otomobil piyasasında hareketlilik oluşturabileceğini ifade ederek, düzenlemenin hayata geçirilmesini bekliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

BATMAN’DA BULVARLARIN İSİMLERİ DEĞİŞTİ

2026-09-22 15:13 - YEREL

HMGS ve İdari Yargı Ön Sınavı tamamlandı

2026-09-27 16:57 - EĞİTİM

KAMU KURUMLARINA 285 SÜREKLİ İŞÇİ ALINACAK

2026-09-22 16:21 - GÜNDEM

Batman’da pazar günü elektrik kesintisi:

2026-09-25 19:50 - YEREL

Fatma Kovan’dan adliyede dikkat çeken hamle

2026-09-25 17:13 - YAŞAM

BATMAN’DA DEPREM PANİĞİ: ÖĞRENCİLER OKULDAN ÇIKARILDI

2026-09-24 10:54 - GÜNDEM

Batmanlı Hüseyin Okan Kocaeli İl Müdürü oldu

2026-09-27 13:51 - GÜNDEM

ŞİMDİ NE YAPACAĞIZ?

2026-09-23 11:23 - SPOR

Silahla Vurulmuş Halde Bulundu

2026-09-28 14:24 - ASAYİŞ

SU BORCU OLANLAR DİKKAT!

2026-09-22 15:59 - YEREL

İlgili Haberler

Pist çevresine 8 kuş kovucu yerleştirildi

13:10 - YEREL

Hayvanlar için kış hazırlığı başladı

13:19 - YEREL

453 Milyar liralık yatırım hamlesi

13:18 - YEREL

Hibe desteğiyle 700 badem ağacı üretime kazandırıldı

13:05 - YEREL

Köye 20 tonluk içme suyu desteği

12:57 - YEREL

Günün Manşetleri

Genç yaşta kalp krizi uyarısı: 40 Yaşını beklemeyin!

14:58 - SAĞLIK

Batman’da ikinci el otoda durgunluk

14:28 - YEREL

Hayvanlar için kış hazırlığı başladı

13:19 - YEREL

Pist çevresine 8 kuş kovucu yerleştirildi

13:10 - YEREL

Hibe desteğiyle 700 badem ağacı üretime kazandırıldı

13:05 - YEREL