Ekmek fırınlarında en çok tüketilen ekmek cinsi pide oldu.
İlimizde ekmek ihtiyacının büyük bir kısmı kara fırınlarda odunla pişen açık ekmek yani pide ekmeği yer alıyor. Vatandaşların da tek tercihi pide ekmek gelirken, vatandaşların çok az bir kesimi somun ekmek tüketiyor. Son zamanlarda ekmekte çeşitlilik artarken, klasik tek çeşit fırın ekmeğinin yerine, tam buğdaylı, tam tahıllı, çavdarlı, yulaflı, cevizli, zeytinli ekmekler üretiliyor. Odunda, kara fırın ekmek anlayışı yerini unlu mamullere bırakacak gibi görünüyor. Fırıncılar, tüketicinin tüm taleplerini karşılamak için çeşit ekmek, unlu mamul üretimlerini de kendi tezgahlarında yapıyor.
TAM BUĞDAY TALEBİ DE ARTIYOR
Bir başka değişim de tüketiciler tarafında yaşanıyor. Tüketiciler artık tüm ürünleri ‘aynı mekanda’ görmek isterken, şık tezgahlarda sunulan ürünlerin alıcısı çok. Üretim mekanlarını, tüketici ile paylaşan “şeffaf tesislerin” sayısı da artarken, üretimi yerinde görme imkanı bulan tüketicinin talebi artıyor. Vatandaşlar, “Açık ekmek diğer adıyla pide ekmeğin belli bir pazar payı var. Organik, kepekli, tam buğday, çavdar, yulaflı gibi çeşit ekmeklerimizin satışı artarak sürüyor. Şu anda açık yani pide ekmeğe talep diğerlerine göre daha yüksek” şeklinde konuştular.