?>

Bayramda beslenmeye dikkat!

Kızılay Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşenur Fişek, sofralara bolluk ve bereket getiren Kurban Bayramını daha sağlıklı geçirmek için doğru beslenme önerileri paylaştı.

SAĞLIK - 2 yıl önce

Uzm. Dyt. Ayşenur Fişek, Kurban Bayramında et yemeklerinin yanına bulgur pilavı tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Fişek, bayramda sağlık sorunları yaşamamak için kurban etinin 24 saat beklettikten sonra yenmesini tavsiye ederek kurban etinin doğru saklanma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
24 saat bekletilmeli
Zengin bayram sofralarında bedenimizi yoracak fazla gıda tüketimin doğru olmadığını belirten Fişek, “Et ile ilgili bilmemiz gereken en önemli husus, tıp dilinde ‘Rigor Mortis’  dediğimiz ölüm katılığının geçmesini beklememizdir. Kesimin ardından geçen 6-12 saatlik dilimde ölüm katılığının yaşanacağını biliyoruz. Bu durum insanda stres ve anksiyetenin artmasına sebep olacağından, kesimin ardından etin 24 saat dinlendirilmesi daha sağlıklı olacaktır” dedi.
 
Sağlığın ilk şartı
Etin bekletildikten sonra nasıl tüketilmesi gerektiğini anlatan Uzman Diyetisyen Fişek, “Et; iyi kalitede çinko, demir, magnezyum ve B grubu vitaminleri içerir. Et doymuş yağ içerir ve kolesterol düzeyi yüksektir. Eti yağsız kısmından tüketmeye gayret etsek de kırmızı etin ortalama yağ içeriği yüzde 20 ‘dir. Bir yetişkinin günlük toplam protein alımı ortalama kilogram başına 1 gr hesaplanırken, bitkisel protein kaynakları da dâhil edilir. Örneğin 50 kilo bir kişi, ortalama günde 50 gram protein almalıdır. Fazla tüketim; böbrek sorunları, karaciğer yağlanması ve kolesterol gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Tabii ki gebelik ya da sporculuk gibi özel durumları bunun haricinde tutmalıyız. Kolesterol ya da karaciğer yağlanması olan kişilerde protein ihtiyacı hesaplamasına göre haftada 2-3 günden fazla kırmızı et tüketimini önermiyoruz. Her şeyin kararında tüketilmesi önemlidir. Dengeli beslenme sağlığın ilk şartıdır” dedi. 
 
Bulgur pilavı tercih edilmeli 
Uzman Diyetisyen Fişek, misafirlere yapılacak olan ikramlıklara yönelik şu önerilerde bulundu: “Bayramda kavurma oldukça fazla tüketildiği için porsiyon kontrolüne dikkat etmeliyiz.  Pilav üstü kavurma konusunda mümkünse bulgur pilavını öneriyorum.  Pirinç pilavı yapılacaksa yine porsiyon kontrolüne dikkat edebiliriz. Yani, 3 yemek kaşığı pilavın 1 dilim ekmeğe (30 gram) denk geldiğini bilerek ve her bir tabakta ne kadar karbonhidrat alacağımızı hesaplayarak yiyebiliriz. Bayram tatlıları konusu da son derece önemlidir. Hem et, hem mükellef aile kahvaltıları hem de üzerine tatlı gibi çok ağır bir beslenme düzeni uygulanmasını önermiyorum. Her şeyin dengede olması yaşamda olduğu gibi beslenmede de çok değerlidir.”
 
Kurban etini doğru saklamalı
Kurban etinin; kuşbaşı, kıyma ya da ızgaralık şeklinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde saklanması gerektiğini söyleyen Fişek, “Etler parçalarına ayrılarak buzdolabı poşetine konulmalı ya da küçük kaplara koyularak ağzı bağlanmış ya da kapağı kapatılmış şekilde olmalıdır. Aynı zamanda kıymayı tavada pişirdikten sonra soğuması beklenerek, derin dondurucuda saklanabilir” dedi. 
Haftanın Öne Çıkanları

BATMANLI ZEKERİYA KAYA, BAKAN YARDIMCISI OLDU

2023-06-23 10:55 - GÜNDEM

20 BİN METREKARELİK ALAN PARK OLACAK

2023-06-22 17:13 - YEREL

BEŞİRİ'YE YENİ HÜKÜMET KONAĞI YAPILACAK

2023-06-22 14:04 - YEREL

BATMAN'DA EKMEĞE ZAM GELDİ

2023-06-23 10:56 - GÜNDEM

BELEDİYE TANDIRLARI YENİLENİYOR

2023-06-20 16:32 - YAŞAM

ENES KILIÇ NEREDE?

2023-06-20 17:09 - GÜNDEM

Batman’a yeni kompleks bir Kent Mezarlığı yapılıyor

2023-06-25 16:54 - YEREL

Tanrıseven’e İngiltere’den ödül!

2023-06-26 18:08 - DÜNYA

İHD’de yeni yönetim seçildi

2023-06-25 17:36 - GÜNDEM

BAŞARAN: MİSYONUMUZ DA VİZYONUMUZ DA İNSAN ODAKLI

2023-06-23 18:05 - YAŞAM

İlgili Haberler

BÖLGENİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÜSSÜ OLUYOR

14:15 - SAĞLIK

REAL KONAK HOTEL İLE MEDICAL POINT ARASINDA PROTOKOL

13:08 - SAĞLIK

GÜÇLÜ KEMİKLER İÇİN DOĞRU BESİN, AKTİF YAŞAM

16:48 - SAĞLIK

BATMAN’A PLASTİK CERRAHİ UZMANI

12:45 - SAĞLIK

KUR’AN KURSU ÖĞRENCİLERİNE SAĞLIK EĞİTİMİ

12:39 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

BÖLGENİN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÜSSÜ OLUYOR

14:15 - SAĞLIK

ÇİFTÇİ: MAİL ORDER YÖNTEMİYLE TUZAĞA DÜŞMEYİN

14:09 - YEREL

KÖTÜ KOKU ENDİŞELERİNE KARŞI BELEDİYEDEN BİLGİLENDİRME

14:05 - YEREL

'ÇÖP AKTARMA İSTASYONU' TEPKİSİ

13:44 - GÜNDEM

2,9 TON AMBALAJ ATIĞI GERİ DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

13:40 - YEREL