?>

Eğitim maliyetine tepki

STK temsilcileri ve vatandaşlar, öğretmenlerin kılık kıyafetiyle öğrencilere kötü örnek olması ve okul yönetiminin velilerden talep ettikleri yüksek maliyetli malzemelere tepki gösterdi.

EĞİTİM - 7 yıl önce

 

Kadın veya erkek öğretmenlerin kılık kıyafet serbestliğinin verdiği rahatlıkla erkeklerin saç, sakal stilleri ve bıyığın birbirine karışması kadınlar ise aşırı makyaj ve transparan giyim şekilleriyle öğrencilere kötü örnek teşkil olduklarını belirten STK temsilcileri ve vatandaşlar, bir öğretmenin üst başına ve kılık-kıyafetine dikkat edilmesi gerektiği vurguladılar.
Okulların rantçı giyim firmalarıyla anlaşıp cüzi miktarda olması gereken bir parça kıyafetin fahiş fiyatlara satılmasına tepki gösteren STK temsilcileri ve vatandaşlar, bölgede 3-5 öğrencisi olan birçok ailenin olduğunu bu aileler bu masrafın altından kalkamayacaklarını aktardılar.
Devlettin ücretsiz dağıttığı kitaplara rağmen öğretmelerin ek kitaplar istemesini anlamsız gördüklerini aktaran STK temsilcileri ve vatandaşlar, eğer dağıtılan kitapların içeriği eksik ve yetersiz ise o zaman devlet ihtiyaca uygun kitaplar hazırlaması gerektiğini söylediler.
Birçok okul yönetimleri okula temizlikçi ve güvenlikçi aldıktan sonra parasını velilerden istendiğini belirten vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı veliden hiçbir isim altında para talep edilmeyeceği talimatını hatırlatarak gereğinin yapılmasını istediler.
“DERS KİTAPLARI ÖZEL ŞİRKETLER TARAFINDAN ÇELİŞİ GÜZEL BİR BİÇİMDE YAZILIYOR”
Devletin dağıttığı kitapların yetersiz olduğuna dikkat çeken Kenan Çaplık, “Eğitim sistemimizin kanayan yarası ders kitaplarının verimli olmaması. Kesinlikle ders kitapları devlet tarafından özel şirketlere yaptırılmak ile beraber, çalakalem gibi duruyor ve öğrencilerin ihtiyacını karşılamayacak düzeyde bir durum söz konusu. Öbür tarafta öğretmenler belki de bu ihtiyacın tam olarak karşılanması konusunda özel kitap, bir takıp setler ile bu işi telafi yoluna gidiyorlar. Buda kesinlikle öğrenci açısında büyük bir külfet oluşturmaktadır. Biz eğitim sisteminin en önemli parçası olan öğretmen ve kitap ikilisinin düzenli, tertipli ve yerinde olmasına inanıyoruz. Bu noktada Milli Eğitim Bakanlığının bir sonraki senenin planlamasını yaparken öğretmenlerinde görüşünü alarak ders kitaplarının içeriğinin dolgun, yeterli ve öğrencinin ihtiyacına cevap verecek kadar olmasının gereğine inanıyoruz. Bu çerçevede eksik kalan yerlerin öğretmenler tarafından isteyerek veya istemeyerek özel kitaplara yönlendirildiğini maalesef görüyoruz. Bu noktada kesinlikle telefi edilmesi gereken, çözülmesi gereken büyük bir sorun olarak karşımızda duruyor. Çözüm olarak Milli Eğitim Bakanlığı ders kitaplarını düzenlerken çok daha detaylı, çok daha kaliteli ve içerik olarak öğrencinin ihtiyacına cevap verebilecek kitaplar hazırlamalıdır.” şeklinde konuştu. 

 “OKULLARIN DENETİLMESİ GEREKİYOR”

Bir öğrenicin sadece resim dersi için 180 TL’lik bir liste çıkarılması vicdani olmadığını söyleyen vatandaşlardan Devran Tenha, “Batman’da ayakkabı işi ile uğraşan bir esnafım. Geçtiğimiz günlerde yeğenimin sadece resim dersi için istenen malzemeler listesi bize gönderildi. Listedeki fiyatları kırtasiyeye gidene kadar bilmiyorduk. Hemen hemen hepsinin karşısında markaları da yazıyordu. Kırtasiye gittim benim istediğim markaların hepsi 180 lira tuttu. Pazarlık yaparak zorla 130 liraya kadar indirdim. Bu listeyi gönderen öğretmene sormak istiyorum, kendi çocuğunu bunları alabiliyor mu veya her ders için bu kadar masraf yapabiliyor mu? Okulları biraz daha denetilmesi gerekiyor” dedi.
Değişik isimler altında okulların velilerden istediği paraların yasal olmadığını belirten Tenha, “Bakan kendisi çıkıyor ‘biz kesinlikle öğretmenlerin veya okulun velilerden bir para veya kitap istemelerine izin vermiyoruz velilerimizden ricamız okula bir bağış veya hiçbir şey almayacaksınız’ diyor. Okula gidiyoruz adamlar ‘doğrudur bakan öyle söylüyor ama bizim elimizden de herhangi bir şey gelmiyor’ diyorlar. Bunun için devletin gerçekten ödenek göndermesi lazım. Ya da devlet gönderiyor da bu para başka şeylere mi gidiyor kafamızda soru işareti bırakıyor” ifadelerini kullandı.

“MALİYETLERE YETİŞEMİYORUZ”

Okullar öğrencilerin kıyafetinden gelir elde etiklerini iddia eden Tenha, “Bugün bir okul pantolonun en fazla maliyeti 25 lirayı bulmayacak, satışı Batman’da 70-80 lira olarak belirlenip ve zorunlu bir şekilde okul kıyafetleri bir işyerinde satılıyor. Niçin satılıyor çünkü daha önce müdür veya öğretmenler aracılığı ile bağlantı kurulup rüşvet mi diyelim başka bir şey mi diyelim bir tespiti olmadığından dolayı bir şey diyemiyoruz. İlla gideceksiniz filan yerden, filan adresten okul kıyafetlerini oradan alacaksınız diyorlar. Tek fiyattır kesinlikle indirim yapılmıyor. Aynı elbiseler üçüncü yıkayışta elbise namına hiçbir şey kalmıyor. Kaliteli olsa insanın gözüne gelmez, kalitesiz oldukları için insanlar bunlardan faydalanamıyor. Biz sadece yetkililere sesimiz duyurulsun istiyoruz.” diye konuştu.
“OKULUN İSTEDİĞİ KIYAFETİ ALAMAYAN YAKLAŞIK 35 ÖĞRENCİ EVLERİNE GÖNDERİLDİ”
Okulun istediği elbiseleri alamadıklarından dolayı çocuğunu okula almadıklarını söyleyen işsiz baba Nimetullah Uyanık, “Çocuğum saat 07.00’de okula gidiyor, saat 08.00-09.00’a kadar okulda kendi çabası ile kalmaya çalışıyor ama kıyafetinden dolayı onu eve geri gönderiyorlar. Çocuğuma neden geldin diyorum ‘üniformasız okula almayacaklarını, üniforma alıp öyle gelin’ diyorlar. Bu şekilde yaklaşık 35 öğrenci evine gönderilmiş. Ülkenin durumu malum, işsizlik ortada bende işsizim, 7 çocuğum var ve 4’ünü okula gönderiyorum. Ortalama her birini azami masrafı 150 liradan 4 öğrencim var birde okullardın dayatmaları var. Kimisi A4 kâğıdı istiyor, kimisi başka şeyler bizden talep ediyorlar.” dedi.
“50 LİRALIK BİR ÜRÜNÜ 120 LİRAYA BİZE SATIYORLAR”
Uyanık, “Üniformaya karşı değiliz yalnız onların dedikleri yerden, şuradan alın demelerine karşıyız. 50 liralık bir ürünü 120 liraya bize satıyorlar, bizim sıkıntımız bu. Üniforma giysinler ama standart mesela gri pantolon ve beyaz gömlek alın gelin diyebilirler. Ama onlar gidin falanca yerden alın diyorlar, biz buna karşıyız. Bu her sene gündeme gelen bir olay, okulun başında tek yapılan bir şey değildir. İki ay sonra ‘bu kitaplarda bazı konular yok şu testleri alacağız, git falanca kırtasiyeden bu kitabı al’ deniliyor. Okulun son günlerine kadar velilerden talepler oluyor. Devlet o kitaplara tonlarca para harcıyor, inanın o kitapların ağzı açılıp ders işlenmiyor, sobaya atıyoruz. Bize de yazık, bu kitaplar vergiler ile yapılıyor, sokaktan toplanmıyor bu paralar ama maalesef eğitim müfredatında olan kitapların hiçbiri okullarda okutulmuyor.” şeklinde konuştu.     
“BAZI OKULLAR KIRTASİYE VE MAĞAZALARLA ANLAŞARAK MALZEMELERİ ONLARDAN ALDIRTIYORLAR”
Tüm öğrencilerin yeni eğitim öğretim yılında başarılı olmalarını temennisinde bulunan vatandaşlardan Cebrail Uyanık ise şunları kaydetti:
“Eğitim öğretim yılı başladıktan sonra veli olarak bizde birçok olumsuzlukları duyuyoruz. Çocuklar hem kıyafet hem de kitap, defter sorunu yaşıyorlar. Son zamanlarda bu istekler gittikçe arttı. Bazı okullar kırtasiyeler ile anlaşarak kitapları oradan aldırtıyorlar, bazıları kıyafet yerleri ile anlaşarak üniformaları oradan aldırtıyorlar. Benim bildiğim Bakanlığın böyle kıyafet zorunluluğu yok. Tabi ki temiz olması daha uygum ama bu kıyafetlerin fiyatının fazla olması bizleri gerçekten sıkıntıya koyuyor. Her gün okullardan bir istek ile dönüyor çocuklarımız, her gün bir şeyler istiyorlar çocuklarımızdan. Bizde bunları almaktan gerçekten zorlanıyoruz. Farklı kitaplar, üniformalar istiyorlar. İstekleri de hepsinde ayrı ayrı yerlerden ve kendilerinin anlaşmış oldukları kırtasiyelerden ile giyim mağazalarından isteniyor. Hadi diyelim benim maddi imkânım var ama bazı arkadaşlarımızın, vatandaşlarımızın gerçekten de bu kıyafet ve kitapları alma imkânları yok. Bu konuda bir an önce devletimizden gerekli desteğin verilmesi ve bu zorunlu olan kitapların veya kıyafetlerin kaldırılmasını veya farklı bir şekilde değerlendirilmesini talep ediyoruz.” (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Fahrettin Hoca vefat etti

2018-09-23 13:30 - YAŞAM

ECZACININ ŞOK ÖLÜMÜ

2018-09-26 13:50 - YEREL

Hafriyat kamyonu devrildi

2018-09-23 15:24 - YAŞAM

Batmanda bir ilk

2018-09-24 15:15 - YAŞAM

Okul motor ve araba hibe edildi

2018-09-26 16:35 - EĞİTİM

Sağlık Müdürü uyardı “Anız, bir çok hastalığın sebebi olur”

2018-09-28 12:26 - SAĞLIK

Bahisçilere aman yok

2018-09-24 16:44 - YEREL

Gün ortasında motosiklet hırsızlığı

2018-09-24 15:11 - YAŞAM

16 KALEM KIŞLIK SEBZE VE MEYVE ALIMI

2018-09-28 12:24 - RESMİ İLAN

137 GAYRİMENKUL NUMARALI LEVAZIM EŞYA DEPO BİNASI ÇATI ONARIMI

2018-09-28 12:22 - RESMİ İLAN

İlgili Haberler

A.KADİR TATLI, ENGELLİLERİN SORUNLARINI İSTANBULDA ANLATTI

14:18 - EĞİTİM

BATMANLI ASEL ŞENTÜRK’ÜN İNGİLİZCE ŞİİR KİTABI ÇIKTI

14:17 - EĞİTİM

HAFIZLIK VE AKADEMİK EĞİTİM BİR ARADA

10:46 - EĞİTİM

İŞİMİZ TEMİZ PROJESİNE ÖDÜL VERİLDİ

14:47 - EĞİTİM

SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEK İÇİN BİLİM

11:46 - EĞİTİM

Günün Manşetleri

ERKILINÇ'TAN BÖLGE MEDYASINA KRİTİK UYARILAR

18:34 - GÜNDEM

BİLİŞİMİN KALBİ BATMAN’DA ATTI

18:22 - TEKNOLOJİ

BATMANLILARIN PANTOLON TERCİHİ DEĞİŞTİ

18:19 - YAŞAM

PETROLSPOR’UN PLAY-OFF’TAKİ RAKİBİ BELLİ OLDU

18:15 - SPOR

EMEK MÜCADELESİNE VEFA

18:14 - YAŞAM