?>

GELENEKSEL MESLEKLER AZALIYOR, YENİ SEKTÖRLER BÜYÜYOR

Batman’da esnaf sektörlerinde dikkat çekici değişimler. Bazı meslekler tek haneye gerilerken yeni sektörler büyüyor.

RÖPORTAJ - 1 yıl önce

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı, şehirdeki 6 binin üzerinde kayıtlı esnafın meslek gruplarında yaşanan değişikliklere dikkat çekti.
Oda Başkanı M. Sıddık Çiftçi, bazı geleneksel meslekler neredeyse tek haneli rakamlara kadar düşerken yeni ve gelişen meslek dallarında esnaf sayısı hızla artıyor.

51 SEKTÖR TEK HANEYE GERİLEDİ

Batman’da aktif olarak hizmet veren 148 sektör arasında, 51 sektörde esnaf sayısı tekli hanelere kadar düşmüş durumda. Düşüş yaşanan sektörler arasında deri giyim eşyası ticareti, durak ve otopark işletmeciliği, kara yolu yük taşımacılığı, mobilya boyacılığı, pazarda ayakkabı ve tekstil ürünleri ticareti, çilingirlik, dondurmacılık, müzik aletleri imalatı ve ticareti, tüp gaz bayiliği, kağıt ürünleri ticareti, otel işletmeciliği, kitapçılık ve hamam işletmeciliği gibi alanlar yer alıyor. Bu meslek dallarının giderek azalması, geleneksel sektörlerin sürdürülebilirliğine dair soru işaretlerini artırıyor.

18 SEKTÖRDE BÜYÜME, 3 HANELİ RAKAMLARA ULAŞTI

Öte yandan Batman’da artış gösteren sektörler arasında bazıları üç haneli esnaf sayısına ulaşmış durumda. En fazla artış gösteren meslek grupları arasında 101 işyeri ile kantincilik yer alırken, ayakkabıcılık sektörü de hızla büyüyor. Ayrıca tuhafiye imalatı ve ticareti, fırıncılık, güzellik salonu işletmeciliği, oto bakım servisçiliği, e-ticaret, emlakçılık ve inşaatçılık gibi alanlar da Batman’da hızla gelişen sektörler arasında.

GELENEKSEL SEKTÖRLERDE GERİLEME

En büyük esnaf gruplarından biri ise 489 işyeri ile konfeksiyonculuk sektörü olurken, bakkallık, bayilik ve büfecilik sektöründe toplam 679 esnaf bulunuyor. Bu veriler, Batman’daki esnaf yapısında yeni alanların öne çıktığını, geleneksel sektörlerde ise gözle görülür bir gerileme yaşandığını gösteriyor.

BATMAN ESNAFI YENİ ALANLARA YÖNELİYOR

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı M. Sıddık Çiftçi, Batman’da sektörel bazda yaşanan değişimi değerlendirerek, “Batman esnafı, toplumun ihtiyaçlarına göre şekilleniyor ve yeni gelişen alanlara yöneliyor. Ancak bazı geleneksel sektörlerin tek haneli rakamlara kadar gerilemesi, bu mesleklerin geleceği açısından düşündürücü. Esnafımızın uyum sağladığı bu değişimlere destek olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

GELENEKSEL MESLEKLER AZALIYOR, YENİ SEKTÖRLER BÜYÜYOR

2024-10-29 15:46 - RÖPORTAJ

GENÇLER SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ ALIYOR

2024-10-25 13:19 - TEKNOLOJİ

MHP KAÇEP BATMAN BAŞKANLIĞINDA GÖREV DEĞİŞİMİ

2024-10-23 16:30 - SİYASET

SİLAJLIK MISIRA DON VURDU!

2024-10-24 15:06 - YAŞAM

İBRAHİM ERGÜN, MATEMATİĞİ HAYATIN İÇİNE TAŞIYOR

2024-10-27 12:32 - EĞİTİM

ÖZEL’İN BATMAN PROGRAMI İPTAL EDİLDİ

2024-10-24 12:15 - GÜNDEM

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI ÇELENK SUNMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

2024-10-28 16:39 - GÜNDEM

BATMAN BELEDİYESİNE ÜÇ YENİ BAŞKAN YARDIMCISI ATANDI

2024-10-24 20:13 - SİYASET

AFAD'DAN KAPSAMLI DEPREM TATBİKATI

2024-10-25 16:45 - YAŞAM

BATMAN İL JANDARMA KOMUTANLIĞI’NDAN FİRARİ YAKALAMASI

2024-10-26 17:08 - GÜNDEM

İlgili Haberler

BATMAN’DAN DOĞAN MARKA 2030’A KOŞUYOR

11:23 - RÖPORTAJ

DOĞALLIĞI MARKAYA DÖNÜŞTÜREN KADINLAR

11:54 - RÖPORTAJ

EDEBİYAT BİR VİCDAN MESELESİDİR

15:38 - RÖPORTAJ

PSİKOLOG KADER YILDIZ: AÇLIK MI, ARINMA MI?

15:54 - RÖPORTAJ

MAAŞ YATTI, KAMUDA ADALET DAHA DA GERİYE GİTTİ

17:45 - RÖPORTAJ

Günün Manşetleri

GENÇ AŞÇILARDAN BÜYÜK BAŞARI

16:40 - YEREL

ÇATALSU KÖYÜ’NDE ALTYAPI ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

16:15 - YEREL

VALİ CANALP YANGIN ZİRVESİNDE

16:04 - YEREL

YASA GECİKTİKÇE SÜREÇ TIKANIYOR

15:32 - SİYASET

SYDV VERİLERİ DİKKAT ÇEKTİ

15:31 - YAŞAM