?>

TATLILARA YÖNELMENİN ALTINDA YATAN 6 KRİTİK NEDEN

Diyetisyen Nezan Hoşer, birçok kişinin sıkça yaşadığı ve davranışsal nedenlere dikkat çekti.

SAĞLIK - 2 ay önce

Diyetisyen Nezan Hoşer, birçok kişinin sıkça yaşadığı “tatlı krizi”nin sadece irade meselesi olmadığını belirterek, bu isteğin arkasında yatan biyokimyasal, hormonal ve davranışsal nedenlere dikkat çekti.
Hoşer’e göre ani tatlı isteği, kan şekeri dengesizliklerinden uyku yetersizliğine kadar birçok faktöre dayanıyor.

KAN ŞEKERİ DENGESİ BOZULDUĞUNDA BEYİN ŞEKER İSTİYOR

Tatlı isteğinin en yaygın nedenlerinden biri kan şekerinin hızlı düşmesidir. Öğün atlama, yetersiz beslenme veya basit karbonhidrat tüketimi sonrası yaşanan bu düşüş, beyni alarm durumuna geçirerek şekerli gıdalara yönelme eğilimini artırıyor. Özellikle insülin direnci olan bireylerde bu döngü daha sık yaşanıyor.

HORMONLARIN TATLI İSTEĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

İnsülin, leptin, grelin, serotonin ve kortizol gibi hormonlar tatlı krizlerini tetikleyebiliyor. Stresli dönemlerde artan kortizol seviyesi ya da uykusuzluk sonrası dengesizleşen grelin ve leptin, kişinin şekerli gıdalara yönelmesini kolaylaştırıyor. Düşük serotonin düzeyleri ise beyni karbonhidrata yönlendirerek tatlı tüketimini teşvik ediyor.

DUYGUSAL BOŞLUKLAR VE ALIŞKANLIKLAR TATLIYI TETİKLİYOR

Tatlı, birçok kişi için sadece gıda değil; çocukluk anıları, ödül ve teselli anlamına geliyor. Bu nedenle yalnızlık, sıkılma ya da stres gibi duygusal durumlarda tatlı isteği artabiliyor. Hoşer, “Özellikle küçük yaşlardan itibaren tatlıyı ödül olarak kodlayan bireylerde, bu alışkanlık duygusal açlıkla karışabiliyor” diyor.

BAĞIRSAKLARDAKİ BAZI BAKTERİLER ŞEKER İSTEĞİNİ TETİKLİYOR

Zararlı bakteriler ve mantarlar şekerle beslendiği için, bağırsaklar beyne daha fazla şeker tüketilmesi yönünde sinyal gönderebiliyor. Bu da kişiyi farkında olmadan tatlıya bağımlı hale getiriyor.

BESLENME EKSİKLİKLERİ DE KRİZ NEDENİ

Özellikle magnezyum, çinko ve krom gibi minerallerin eksikliğinin tatlı krizlerini tetikleyebileceğini belirten Hoşer, öğünlerde yeterli protein ve lif tüketiminin de bu istekleri azaltmada etkili olduğunu vurguluyor.

UYKUSUZLUK TATLIYA MEYİLİ ARTIRIYOR

Yetersiz uyku, açlık ve tokluk hormonlarını olumsuz etkileyerek beyni daha fazla şekerli yiyecek istemeye yönlendiriyor. Aynı zamanda beyin ödül sistemleri daha hassas hale geldiğinden, irade zayıflıyor ve kontrolsüz yeme eğilimi artıyor.
Haftanın Öne Çıkanları

BİR FESTİVAL BİN BİR ÇEŞİT EMEK

2025-04-27 17:47 - RÖPORTAJ

GÖZLER YENİ BATI ÇEVREYOLUNDA

2025-04-24 16:10 - YEREL

GENÇLER ROBOTİĞİ YAKINDAN TANIYOR

2025-04-24 13:52 - TEKNOLOJİ

ESNAFTAN 'ÇUKUR' TEPKİSİ

2025-04-24 17:15 - GÜNDEM

Batman Fıstığında Verimlilik Hamlesi

2025-04-25 17:40 - YEREL

MAHALLELİ BU YOLDAN MEMNUN DEĞİL

2025-04-23 17:18 - YEREL

TESPİH KAVGASI KANLI BİTTİ

2025-04-25 14:55 - ASAYİŞ

10 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

2025-04-30 11:54 - YEREL

TANRISEVEN: KIRKLARELİ'DE FUTBOL ŞÖLENİ YAŞANACAK

2025-04-24 15:41 - YEREL

11 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

2025-04-28 12:08 - YAŞAM

İlgili Haberler

SU HAYATTIR, CAN ALMASIN

13:57 - SAĞLIK

ÇOCUĞUM OTİZM Mİ?

16:30 - SAĞLIK

BEŞİRİ’YE EK HASTANE BİNASI

14:01 - SAĞLIK

VÜCUDUNUZU YENİDEN ŞARJ ETMENİN YOLU

16:04 - SAĞLIK

VARİS HASTALARINA 10 ÖNEMLİ YAZ ÖNERİSİ!

14:08 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

BATMAN'DA BALKON ÇÖKTÜ: 3 ÖLÜ, 10 YARALI

15:25 - GÜNDEM

GENÇLİĞE DOKUNAN ÇALIŞMALAR DESTEKLENMELİ

15:15 - YEREL

BAŞKAN ALTUN: MUHTARLARLA KOORDİNELİ ÇALIŞMAMIZ ŞART

15:05 - SİYASET

YAZ KURSLARI BAŞLIYOR

14:11 - EĞİTİM

'VATANDAŞ OLMAK' PROJESİYLE GENÇLERDE BİLİNÇ ARTIYOR

14:07 - EĞİTİM