?>

TATLILARA YÖNELMENİN ALTINDA YATAN 6 KRİTİK NEDEN

Diyetisyen Nezan Hoşer, birçok kişinin sıkça yaşadığı ve davranışsal nedenlere dikkat çekti.

SAĞLIK - 6 saat önce

Diyetisyen Nezan Hoşer, birçok kişinin sıkça yaşadığı “tatlı krizi”nin sadece irade meselesi olmadığını belirterek, bu isteğin arkasında yatan biyokimyasal, hormonal ve davranışsal nedenlere dikkat çekti.
Hoşer’e göre ani tatlı isteği, kan şekeri dengesizliklerinden uyku yetersizliğine kadar birçok faktöre dayanıyor.

KAN ŞEKERİ DENGESİ BOZULDUĞUNDA BEYİN ŞEKER İSTİYOR

Tatlı isteğinin en yaygın nedenlerinden biri kan şekerinin hızlı düşmesidir. Öğün atlama, yetersiz beslenme veya basit karbonhidrat tüketimi sonrası yaşanan bu düşüş, beyni alarm durumuna geçirerek şekerli gıdalara yönelme eğilimini artırıyor. Özellikle insülin direnci olan bireylerde bu döngü daha sık yaşanıyor.

HORMONLARIN TATLI İSTEĞİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

İnsülin, leptin, grelin, serotonin ve kortizol gibi hormonlar tatlı krizlerini tetikleyebiliyor. Stresli dönemlerde artan kortizol seviyesi ya da uykusuzluk sonrası dengesizleşen grelin ve leptin, kişinin şekerli gıdalara yönelmesini kolaylaştırıyor. Düşük serotonin düzeyleri ise beyni karbonhidrata yönlendirerek tatlı tüketimini teşvik ediyor.

DUYGUSAL BOŞLUKLAR VE ALIŞKANLIKLAR TATLIYI TETİKLİYOR

Tatlı, birçok kişi için sadece gıda değil; çocukluk anıları, ödül ve teselli anlamına geliyor. Bu nedenle yalnızlık, sıkılma ya da stres gibi duygusal durumlarda tatlı isteği artabiliyor. Hoşer, “Özellikle küçük yaşlardan itibaren tatlıyı ödül olarak kodlayan bireylerde, bu alışkanlık duygusal açlıkla karışabiliyor” diyor.

BAĞIRSAKLARDAKİ BAZI BAKTERİLER ŞEKER İSTEĞİNİ TETİKLİYOR

Zararlı bakteriler ve mantarlar şekerle beslendiği için, bağırsaklar beyne daha fazla şeker tüketilmesi yönünde sinyal gönderebiliyor. Bu da kişiyi farkında olmadan tatlıya bağımlı hale getiriyor.

BESLENME EKSİKLİKLERİ DE KRİZ NEDENİ

Özellikle magnezyum, çinko ve krom gibi minerallerin eksikliğinin tatlı krizlerini tetikleyebileceğini belirten Hoşer, öğünlerde yeterli protein ve lif tüketiminin de bu istekleri azaltmada etkili olduğunu vurguluyor.

UYKUSUZLUK TATLIYA MEYİLİ ARTIRIYOR

Yetersiz uyku, açlık ve tokluk hormonlarını olumsuz etkileyerek beyni daha fazla şekerli yiyecek istemeye yönlendiriyor. Aynı zamanda beyin ödül sistemleri daha hassas hale geldiğinden, irade zayıflıyor ve kontrolsüz yeme eğilimi artıyor.
Haftanın Öne Çıkanları

GÖZLER YENİ BATI ÇEVREYOLUNDA

2025-04-24 16:10 - YEREL

ESNAFTAN 'ÇUKUR' TEPKİSİ

2025-04-24 17:15 - GÜNDEM

MAHALLELİ BU YOLDAN MEMNUN DEĞİL

2025-04-23 17:18 - YEREL

Batman Fıstığında Verimlilik Hamlesi

2025-04-25 17:40 - YEREL

TESPİH KAVGASI KANLI BİTTİ

2025-04-25 14:55 - ASAYİŞ

TANRISEVEN: KIRKLARELİ'DE FUTBOL ŞÖLENİ YAŞANACAK

2025-04-24 15:41 - YEREL

İKİ GÜNDE 325 ÜYE BAŞVURDU

2025-04-24 16:37 - YEREL

VALİ CANALP, GENÇLERE İLHAM VERDİ

2025-04-25 17:34 - GÜNDEM

BİR FESTİVAL BİN BİR ÇEŞİT EMEK

2025-04-27 17:47 - RÖPORTAJ

ŞEHİT UZMAN ÇAVUŞ TÖRENLE UĞURLANDI

2025-04-23 16:28 - YEREL

İlgili Haberler

BATMAN’DA KAPSAMLI BESLENME DANIŞMANLIĞI

12:12 - SAĞLIK

BATMAN’DA TİROİD NODÜLLERİNE AMELİYATSIZ TEDAVİ BAŞLADI

11:51 - SAĞLIK

BATMAN'DAN ÖRNEK PROJE

14:36 - SAĞLIK

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ: 13 BİN 774 ZİYARET

14:29 - SAĞLIK

KALP SAĞLIĞI İÇİN BİLGİLENDİRME SEFERBERLİĞİ

11:55 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

SEZONUN SON MAÇINA GİRİŞ ÜCRETSİZ

20:57 - SPOR

ŞANSİ'DEN 1 MAYIS MESAJI: EMEKÇİLER KAHRAMANIMIZ

17:14 - YEREL

KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAME SÜRESİ 5 GÜN UZATILDI

16:29 - YEREL

DİCLE KIYISINA DİNİ EĞİTİM KOMPLEKSİ PLANLANIYOR

16:16 - YEREL

TATLILARA YÖNELMENİN ALTINDA YATAN 6 KRİTİK NEDEN

16:01 - SAĞLIK