?>

12 KUYUMCUYA SAHTE ALTIN SATTI!

Komşu il Diyarbakır'da bir kadının, jelatinli 5 gramlık sahte altınları 12 farklı kuyumcuya sattığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.

ASAYİŞ - 1 yıl önce

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) Başkanı Mehmet Yüksel, sahte 5 gramlık külçe altının jelatinli ve çok iyi bir markayı taklit ederek esnafa verildiğini söyledi. Yüksel, 12 esnafın mağdur olduğunu, Türkiye'nin belli başlı markası ve sertifikalı ürünleri üreten firmanın profesyonel bir şekilde taklit edildiğini belirtti.

Bir esnafın çok titiz bir şekilde incelemeden, açmadan durumu tespitinin mümkün olmadığına dikkat çeken Yüksel, "Cezalar caydırıcı değil, çete başları yakalanmadı. Bir kapıdan giriyor, diğerinden çıkıyor. Birinci mahkemede şikâyetçi bulunmadığı zaman ikinci mahkemede zaten serbest kalıyorlar. Esnaf da yorucudur gidemiyor. İşini gücünü bırakıp sürekli mahkemeye gidemiyor. Caydırıcı mahkeme sonucu çıkmadığı için esnaf da artık uğraşmıyor. Ben gitsem de ne olacak diyor. Bir hafta boyunca mahkeme, karakol arası git gel yapıyor esnaf, sonuç olarak mağduriyeti giderilmiyor" dedi.
Yüksel, jelatin sistemi ile Diyarbakır'da satış yaptıklarını ama bunun da sahtesinin üretildiğini belirterek, "Emniyete başvurduk 8 kişi tutuklandı ama bir şey çıkmadı. Çetenin başı, nerede ürettiği çıkmadığı için hepsi serbest kaldı. Çeyrek, yarım, cumhuriyet dediğimiz sürekli vatandaşların alım satım yaptığı ürünler olduğu için Darphane Genel Müdürümüz uzaktan takip sistemi ile bir çalışma başlattı. Bayramdan sonra bu sistemi faaliyete geçireceğiz. Her bir çeyrek, yarım ya da cumhuriyetin bir karekod şifresi olacak. Telefon ile karekodu esnaf okutacak orijinal midir? Orijinal değil midir? Bu şekilde alım satım yapabilecek. Böyle bir sistem çalışılıyor ve inşallah bunu faaliyete koyarlar kendimiz ve esnafımız rahatlar" şeklinde konuştu.
Kuyumcu esnafı Furkan Tekin de iki gün önce sahte altın olayıyla karşı karşıya kaldığına değinerek, "Daha önce çalıştığımız bir firmaydı. Gelen ürün jelatininden olsun, ambalajından olsun kötü bir görüntüye sahipti ve ağırlık olarak da biraz düşük geldiğini hissettim ondan dolayı almadık. Diğer esnafın da dikkat etmesini isterim. Jelatinini kontrol etsinler, şifresini kontrol etsinler. Yeni düzenlemede çip gelecekmiş daha dikkatli olmalarını herkese tavsiye ederim" ifadelerini kullandı.
Öte yandan, şüpheli kadının gözaltına alındığı ve sevk edildiği mahkemece tutuklandığı kaydedildi.
Haftanın Öne Çıkanları

UZMAN İSİMDEN YKS ÖNERİLERİ

2025-05-21 12:58 - EĞİTİM

YÜZDE 70 ZAMAN TASARRUFU

2025-05-23 11:39 - TEKNOLOJİ

GENÇ MUCİTLER SERTİFİKALARINA KAVUŞUYOR

2025-05-22 16:58 - TEKNOLOJİ

BEDEN VE RUH SAĞLIĞI İÇİN ŞİFA KAYNAĞI

2025-05-21 15:12 - SAĞLIK

ORYANTİRİNGTE BÜYÜK BAŞARI

2025-05-22 13:42 - SPOR

ŞANSİ: SÜREÇ ÜST DÜZEY DİYALOGLA YÜRÜYOR

2025-05-25 16:28 - RÖPORTAJ

EBAP ÖDÜL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

2025-05-23 17:01 - EĞİTİM

MAHALLE İHTİYAÇLARI DEĞERLENDİRİLDİ

2025-05-21 16:10 - YEREL

BATMAN SAĞLIK İÇİN YÜRÜDÜ

2025-05-23 16:02 - SAĞLIK

OKUL MÜDÜRLERİ İLE DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

2025-05-21 15:11 - EĞİTİM

İlgili Haberler

KURŞUNLAMA OLAYLARININ ŞÜPHELİLERİ YAKALANDI

15:23 - ASAYİŞ

TRAFİK KAZASI: 2 YARALI VAR

23:56 - ASAYİŞ

KOZLUK’TA ORMAN YANGINI: EKİPLER SEFERBER OLDU

14:01 - ASAYİŞ

LOKANTA BACASINDA YANGIN

09:14 - ASAYİŞ

YAYLICA YOLUNDA EKİPLERİ HAREKETE GEÇİREN OLAY

15:10 - ASAYİŞ

Günün Manşetleri

DEMİR: ŞİDDETİN HİÇBİR GEREKÇESİ OLAMAZ

13:41 - YEREL

EMEKLİLER İÇİN SAĞLIKTA YENİ ANLAŞMA

13:25 - YEREL

200 BİN DÖNÜMDE 5 MİLYON AĞAÇ!

13:14 - YEREL

PETROL, BOĞAZDA MARTI YEDİ!

13:11 - SPOR

YAŞAM HASTANESİ’NDE YENİ ÜNİTE HİZMETE GİRDİ

13:04 - YEREL