?>

KURAKLIK ÇİFTÇİYİ VURDU

Batman'da kuru tarım arazilerinde buğday ve arpa hasadı başladı. Ancak bölgede ekim döneminde yeterli yağış alınamaması nedeniyle verim ciddi oranda düştü.

YEREL - 3 ay önce

Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan,  yaptığı açıklamada, ortalama verim kaybının yüzde 30, bazı bölgelerde ise yüzde 60-70'e ulaştığını belirtti.
Doğan, ekim döneminde yeterli yağış alınamaması sebebiyle ciddi verim düşüşlerinin yaşandığını ve bunun çiftçiyi ekonomik anlamda olumsuz etkilediğini söyledi.
Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı buğday alım fiyatının kuraklık nedeniyle kalite kaybı yaşayan ürünler için yetersiz kaldığını vurgulayan Doğan, acil destek gerektiğini ifade etti.

"VERİMDE BÜYÜK BİR KAYIP VAR"

Doğan, "Kuru tarım arazileri için bölgede hem buğday hem de arpa hasadımız başladı. Şu anda da arpa hasadı yapılmaktadır. Küresel ısınmadan kaynaklı, ekim döneminde yeterince yağış almamamız nedeniyle verimde büyük bir kaybımız var. Ortalama yüzde 30 ama bazı yerlerde yüzde 60-70'e varan verim kaybımız var. Bu da ciddi anlamda çiftçilerimizi olumsuz yönde etkileyecektir." dedi.

"FİYAT YETERLİ DEĞİL"

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın buğday için açıkladığı 13 bin 500 TL'lik fiyatın yeterli olmadığını belirten Doğan, "Tarım Bakanlığı buğday ile ilgili fiyat açıklaması yaptı. 13 bin 500 TL. Tabi bu üst seviyedir. Bu, birinci sınıf ürün için verilen bir fiyattır. Bu yeterli bir fiyat değildir. Çünkü ürünlerimizin birçoğu kuraklıktan dolayı alıma giremeyecektir. Kalite düşüklüğü söz konusudur. Rekoltenin yanında kalitede de bir büyük bir kaybımız söz konusudur." diye konuştu.

"ÇİFTÇİLER CİDDİ MAĞDURİYET YAŞIYOR"

Açıklamasının devamında çiftçilere destek çağrısında bulunan Doğan, "Çiftçilerimiz büyük mağduriyet yaşamaktadır. Yetkililerden çiftçilerimize destek talep ediyoruz. Rekoltenin, kalitenin düşük olması çiftçilerimize ciddi mağduriyet yaşatacaktır." ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİDEN DESTEK ÇAĞRISI

Batman'ın Demirlipınar köyünde çiftçilik yapan Hamdullah Yargın ise, bu yıl 450 dönümlük alanda hem buğday hem de arpa ektiğini, ancak neredeyse hiç verim alamadığını belirtti.
Yargın, "Hem buğday hem de arpa hasadını yapıyoruz. Toplam 450 dönüm bir ekim yaptık. Bu sene verim yok. Sebebi de kuraklıktır. Kışın yağmur yağmadı. Mağduriyet yaşadık. Yetkililer bize yardım etse iyidir." diyerek destek çağrısında bulundu. 
Haftanın Öne Çıkanları

KADINLAR ARTIK ZAYIFLAMAK DEĞİL, GÜÇLENMEK İSTİYOR

2025-06-12 16:53 - RÖPORTAJ

BATMAN'DA ROBOTLAR YARIŞIYOR

2025-06-09 17:07 - BİLİM-TEKNOLOJİ

CHATGPT NEDEN ÇALIŞMIYOR?

2025-06-10 14:21 - BİLİM-TEKNOLOJİ

HAMİDİ AİLESİNİ ÜZEN HABER

2025-06-10 14:37 - GÜNDEM

BATMAN EĞİTİMDE DİJİTALLEŞİYOR

2025-06-12 14:56 - BİLİM-TEKNOLOJİ

PETROLSPOR'DA HAREKETLİ SAATLER

2025-06-06 23:04 - SPOR

BATMAN’DA 15 YAŞINDAKİ ÇOCUK HAYATINA SON VERDİ

2025-06-11 14:44 - ASAYİŞ

PETROLSPOR'DA YENİ PLANLAR HAYATA GEÇİRİLİYOR

2025-06-06 23:26 - GÜNDEM

42 KURUCU ÜYE NOTERDE İMZA VERDİ

2025-06-09 14:03 - YAŞAM

PETROLSPOR YÖNETİMİNDE GÖREV DAĞILIMI

2025-06-12 16:19 - SPOR

İlgili Haberler

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN VALİZİ HAZIR

17:25 - YEREL

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ BAYİİ TOPLANTISI YAPILDI

17:27 - YEREL

VALİLİKTEN HOBİ BAHÇESİ AÇIKLAMASI

17:23 - YEREL

BATMAN TAZİYE DEFTERİ/ 10-12 EYLÜL 2025

15:04 - YEREL

BAKAN GÖKTAŞ’TAN İL BAŞKANLIĞINA ZİYARET

14:16 - YEREL

Günün Manşetleri

BATMAN’DA KAÇAK SİGARA OPERASYONLARI

17:43 - ASAYİŞ

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN VALİZİ HAZIR

17:25 - YEREL

ZİYARETÇİ ÇOK TABELA YOK!

18:18 - GÜNDEM

VALİLİKTEN HOBİ BAHÇESİ AÇIKLAMASI

17:23 - YEREL

BAKAN GÖKTAŞ BATMAN’DA AÇILIŞ GERÇEKLEŞTİRDİ

16:25 - GÜNDEM