Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na kayıtlı sektörlerin dağılımı, şehirdeki ticari hareketliliğin ve ekonomik tercihlerin bir fotoğrafını ortaya koydu. Yapılan incelemeye göre en çok kayıtlı meslek grubu “Bakkallık, bayilik ve büfecilik” olurken, en az faaliyet gösterilen alanlar ise “Sanat eseri ticareti, karayolu yük taşımacılığı, pazarcılık, durak işletmeciliği, tasarım” gibi özel ve sınırlı alanlar oldu.
EN YOĞUN ALAN BAKKALLIK VE PERAKENDE
Batman’da 705 kayıtlı bakkal, bayi ve büfeci bulunuyor. Bu sayı, kentte mahalle kültürünün ve küçük esnafın hâlâ ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bakkalları sırasıyla konfeksiyonculuk (495), lokantacılık (337), emlakçılık (260), kuyumculuk (208), erkek berberliği (127) gibi meslekler takip ediyor.
DİĞER ÖNE ÇIKAN MESLEK GRUPLARI
E-ticaret: 123 kayıtlı üye ile dijitalleşmenin Batman’daki yansımasını oluşturuyor.
Mobilya imalatı: 122 kişiyle üretim bazlı sektörlerin başında geliyor.
Fırıncılık: 111 kayıtlı fırınla temel tüketim kalemlerinde ciddi bir ağırlık taşıyor.
Hırdavatçılık, kadın kuaförlüğü, kasaplık, tuhafiye, pastanecilik, ev tekstili gibi geleneksel meslek grupları da yoğunluk gösteriyor.
EN AZ FAALİYET GÖSTERİLEN MESLEKLER
Sadece 1'er kişiyle temsil edilen alanlar: Deri giyim ticareti, sanat eseri/antika ticareti, durak işletmeciliği, tasarım, pazarcılık (yiyecek-içecek, bitki-hayvan, çeşitli mallar), trafik müşavirliği ve kara yolu ile yük taşımacılığı.
Bu durum, bazı iş kollarının Batman’da ya rağbet görmediğini ya da kurumsallaşmadığını gösteriyor.
SEKTÖR ÇEŞİTLİLİĞİ DİKKAT ÇEKİYOR
Listede aktar ürünlerinden, diş laboratuvarlarına; elektrik tesisatçılığından, kuyumculuğa; kurs işletmeciliğinden, halıcılığa kadar 150’den fazla farklı meslek grubu yer alıyor. Bu da Batman’ın zengin ve çok yönlü bir esnaf yapısına sahip olduğunu gösteriyor.
Batman’da esnafın dağılımı, bir yandan geleneksel mesleklerin hâlâ güçlü bir şekilde varlığını sürdürdüğünü, öte yandan dijitalleşme ve hizmet sektörünün de yükselişe geçtiğini gösteriyor. Ancak bazı alanlarda çeşitliliğin azlığı, yeni yatırım ve yönlendirme ihtiyacını da ortaya koyuyor.