?>

BASIN BAYRAMI ACI BİR TABLONUN GÖLGESİNDE KUTLANIYOR

Batman Basın Konseyi: "Yerel Basın Can Çekişiyor, Sessiz Çığlık Duyulsun!"

YEREL - 1 yıl önce

24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı, bu yıl da bayram havasından uzak, ağır ekonomik koşullar ve çeşitli baskılar altında görevini sürdüren gazeteciler için buruk bir anlam taşıyor. Batman Basın Konseyi Derneği Başkanı Nedim Arslan, Türkiye genelinde basının yaşadığı sıkıntıların, yerel medya ve özellikle Batman’daki gazeteciler için çok daha ağır ve yıpratıcı sonuçlar doğurduğunu vurguladı.

“AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VERİYORUZ”

Başkan Arslan, döviz kurlarındaki artış, kağıt ve baskı maliyetlerindeki yükseliş, resmi ilan gelirlerindeki düşüş ve yerel destek eksikliği nedeniyle birçok yerel gazetenin kapanma noktasına geldiğini ifade etti. “Yerel basın, halkın sesi olma görevini yerine getirmeye çalışırken ekonomik anlamda adeta can çekişiyor. Gazetecilerimiz maaşlarını alamıyor, bazı gazeteler ise haftalık ya da aylık yayına dönmek zorunda kalıyor,” dedi. Sadece ekonomik değil, aynı zamanda yapısal baskıların da varlığına işaret eden Arslan, “Basının özgürlüğü yalnızca yasal güvenceyle değil, ekonomik bağımsızlıkla mümkündür. Yerel medya; reklam, ilan ve destek alanında birçok engelle karşı karşıya. Bu koşullarda tarafsız ve bağımsız yayıncılık imkânsız hale geliyor” diye konuştu. Batman’daki durumun daha da ağır olduğunu belirten Arslan, “Yıllardır doğru ve tarafsız habercilik yapmak için emek veren Batman’daki gazeteler, artık yayınlarını sürdüremez hale geldi. Birçok basın çalışanı mesleği bırakmak zorunda kalıyor ya da farklı iş kollarına yöneliyor. Bu sadece basını değil, halkın haber alma hakkını da ciddi biçimde tehdit ediyor” dedi. Arslan, günübirlik desteklerle değil, kalıcı ve yapısal çözümlerle yerel medyanın ayakta kalabileceğini vurguladı. Basın İlan Kurumu’nun ilan kriterlerinin gözden geçirilmesi ve kamu kurumlarının yerel basına yönelik daha şeffaf, adil ve sürdürülebilir destek politikaları geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti.

"GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR"

Son olarak, basın emekçilerinin susturulmaya çalışıldığına dikkat çeken Arslan, “Gazetecilik kamu görevidir, suç değil. Bu bayram, kutlamaktan çok, gazetecilerin içinde bulunduğu zor koşulları gündeme taşıma ve dayanışma günüdür. Batman Basın Konseyi olarak, meslek onurunu korumaya, halkın haber alma hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Haftanın Öne Çıkanları

TAZİYEEVLERİ VE MUHTARLIKLARA KAMERA SİSTEMİ

2025-07-20 13:59 - YEREL

TBMM YAZ TATİLİNE GİRDİ

2025-07-21 10:28 - GÜNDEM

BATMAN TEKNOKENT BÜYÜYOR: 31 FİRMA, 37 PROJE

2025-07-18 13:51 - TEKNOLOJİ

TOPLUMSAL DEĞİŞİMİN ANAHTARI ADEM’LER

2025-07-23 15:31 - YAŞAM

BATMAN’IN YENİ HÜKÜMET KONAĞI

2025-07-22 17:51 - GÜNDEM

GENÇ ASKON: BASININ YANINDAYIZ, ŞEHRİN HİZMETİNDEYİZ

2025-07-23 16:53 - GÜNDEM

SES BATMAN ŞUBESİ'NDEN TOPLU SÖZLEŞME ÇAĞRISI

2025-07-18 14:25 - GÜNDEM

BATMAN’DA DEV ETÇİL ÇEKİRGE GÖRÜLDÜ

2025-07-22 12:34 - YEREL

YAZ KUR'AN KURSLARINA İLGİ ARTIYOR

2025-07-22 11:41 - YEREL

800 FUTBOLCU ADAYI EĞİTİMDE!

2025-07-20 14:34 - SPOR

İlgili Haberler

GÜLİSTAN’DA TRAFO PATLADI

16:01 - YEREL

DEPREM BATMAN’DA HİSSEDİLDİ

15:57 - YEREL

AYRANCI KÖYÜNDE ANIZ YANGINI

15:25 - YEREL

ÇOBANLARA MODERN YAŞAM ALANI

15:23 - YEREL

BİRLİK VE DİYALOG İÇİN ÇALIŞIYORUZ

13:41 - YEREL

Günün Manşetleri

BEŞİRİ-KIRA DAĞI ARASINDA ANIZ YANGINI

18:52 - ASAYİŞ

SELFİE ÇEKERKEN KANALA DÜŞTÜ

15:33 - ASAYİŞ

ELİNE METAL CİSİM SIKIŞTI

14:41 - YAŞAM

YANGINDA MAHSUR KALDI

20:16 - ASAYİŞ

HASTANELERLE SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİ EL ELE

16:03 - SAĞLIK