?>

BATMAN’DA SEBZE VE MEYVE TİCARETİ İÇİN YENİ DÖNEM HAZIRLIĞI

Batman’da yaş sebze ve meyve ticaretinin daha düzenli, şeffaf ve izlenebilir hale getirilmesi amacıyla kurumlar arası çalışmalar hız kazandı.

YEREL - 45 dk. önce

 Kentteki toptancı halinin mevcut yapısı, hizmet kapasitesi ve gelecekteki ihtiyaçları kapsamlı şekilde ele alındı.
Batman Ticaret İl Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Ticaret İl Müdürü Burak Nerse başkanlık etti. Toplantıda Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Batman Belediyesi ve Batman Ticaret Borsası temsilcileri bir araya gelerek yaş sebze ve meyve sektörünün mevcut durumu ile geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
ÜRÜNLERİN TAKİBİ VE KAYITLI TİCARET GÜNDEMDE
Toplantının ana gündem başlıkları arasında yaş sebze ve meyve ticaretinin elektronik ortamda daha etkin şekilde kayıt altına alınması yer aldı. Ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşana kadar izlenebilirliğinin artırılması, gıda güvenliği standartlarının güçlendirilmesi ve üretici ile tüketici haklarının korunmasına yönelik çalışmalar değerlendirildi.
Hal yönetiminde kurumlar arasındaki veri paylaşımının geliştirilmesi ve farklı haller arasında ortak bir bilgi altyapısının oluşturulmasının da ticaretin daha şeffaf yürütülmesine katkı sağlayacağı belirtildi.
BATMAN HALİ 60 BİN METREKARELİK ALANDA FAALİYET GÖSTERİYOR
Batman Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Yaş Sebze ve Meyve Hali İşletme Şefliği, kentteki sebze ve meyve ticaretinin kayıtlı ve denetlenebilir şekilde yürütülmesinde önemli bir rol üstleniyor.
Yaklaşık 60 bin metrekarelik alanda hizmet veren hal kompleksinde 71 iş yeri bulunuyor. Tesiste ayrıca lokanta, mescit, büfe ve ambalaj deposu gibi çeşitli sosyal ve ticari alanlar yer alıyor.
Modern otomasyon sistemi sayesinde hale giren ve çıkan ürünlerin miktarları kayıt altına alınırken, ticaretin daha düzenli şekilde takip edilmesi sağlanıyor.
HALDEKİ ÜRÜN GİRİŞİ 2025’TE 193 BİN TONU AŞTI
Batman Yaş Sebze ve Meyve Hali'ndeki ürün girişlerinde son yıllarda dikkat çekici bir artış yaşandı.
Kayıtlara göre 2022 yılında 152 bin 738 ton olan yaş sebze ve meyve girişi, 2023 yılında 166 bin 466 tona, 2024 yılında ise 166 bin 969 tona yükseldi. 2025 yılında ise hal üzerinden kayda alınan ürün miktarı 193 bin 101 tona ulaştı.

2026 yılının ilk 8 ayında ise Batman Hali'ne 135 bin 724 ton yaş sebze ve meyve girişi kaydedildi.
Sera OTB ile Üretim Kapasitesinin Artırılması Hedefleniyor
Toplantıda Batman Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Tarım Bölgesi (OTB) projesinin kent ekonomisine sağlayacağı katkılar da gündeme geldi.
Sera OTB’nin faaliyete geçmesiyle birlikte Batman’da yıl boyunca daha düzenli ve güvenilir sebze üretiminin yapılması, tarımsal üretim kapasitesinin artırılması ve ürün kalitesinin geliştirilmesi hedefleniyor.
Bölgede üretilecek sebze ve meyvelerin Batman Yaş Sebze ve Meyve Hali üzerinden çevre illere ve daha geniş pazarlara ulaştırılmasıyla kentin ticaret hacminin artırılması planlanıyor.

HEDEF BÖLGESEL TİCARET MERKEZİ OLMAK

Kurumlar arası iş birliğiyle yürütülecek çalışmaların yanı sıra Sera OTB’nin sağlayacağı yeni üretim kapasitesinin, Batman’ın yaş sebze ve meyve sektörüne önemli bir ivme kazandırması bekleniyor.
Batman Belediyesi de hal hizmetlerinin modern standartlara taşınması, kayıtlı ve denetlenebilir ticaretin yaygınlaştırılması, üretici ve tüketici haklarının korunması ve vatandaşların kaliteli ürünlere daha kolay ulaşabilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.
Yürütülen ortak çalışmalarla Batman’ın yalnızca üretim ve tüketim noktası değil, aynı zamanda bölgesel yaş sebze ve meyve ticaretinin önemli merkezlerinden biri haline getirilmesi hedefleniyor.
Haftanın Öne Çıkanları

PKK, HAYATINI KAYBEDEN 29 BATMANLI ÜYESİNİN KİMLİĞİNİ AÇIKLADI

2026-09-09 11:17 - YEREL

TYP KURA SONUÇLARI NEDEN AÇIKLANMIYOR?

2026-09-06 13:19 - YEREL

VALİLİK OLAYIN PERDE ARKASINI AÇIKLADI

2026-09-07 19:29 - GÜNDEM

TFF’DEN PETROL’E AĞIR CEZA!

2026-09-04 11:15 - SPOR

KURADA 803 KİŞİNİN İSMİ ÇIKTI, İŞTE SONUÇLAR

2026-09-07 16:05 - GÜNDEM

BATMAN’DA GİRİŞİMCİLİK İÇİN YENİ DÖNEM BAŞLADI

2026-09-06 16:01 - YEREL

EVİNDE ÖLÜ BULUNDU

2026-09-08 10:57 - ASAYİŞ

BATMAN’DA YILAN SOKMASI: KADIN HASTANEYE KALDIRILDI

2026-09-06 14:50 - ASAYİŞ

ALTERNATİF YOL GÜZERGAHINDAKİ YAPI KALDIRILDI  

2026-09-04 15:00 - YEREL

TIR DEVRİLDİ: SÜRÜCÜ HAYATINI KAYBETTİ

2026-09-06 11:12 - ASAYİŞ

İlgili Haberler

DEMİR: YENİ SANAYİ ALANLARINI YENİ PAZARLARLA BULUŞTURMALI

16:43 - YEREL

BATMAN'DA ASIRLARDIR YAŞATILAN GELENEK:

16:41 - YEREL

TIP FAKÜLTESİNİ KAZANANLARA VALİZ HEDİYE EDİLDİ

15:22 - YEREL

GENÇLER RAFİNERİYİ SAHADA ÖĞRENDİ

15:03 - YEREL

BOYKOT EDİLEN ÜRÜNLERE YERLİ ALTERNATİFLER ÖNE ÇIKIYOR

14:49 - YEREL

Günün Manşetleri

DEMİR: YENİ SANAYİ ALANLARINI YENİ PAZARLARLA BULUŞTURMALI

16:43 - YEREL

BATMAN'DA ASIRLARDIR YAŞATILAN GELENEK:

16:41 - YEREL

BATMAN’DA SEBZE VE MEYVE TİCARETİ İÇİN YENİ DÖNEM HAZIRLIĞI

16:39 - YEREL

TIP FAKÜLTESİNİ KAZANANLARA VALİZ HEDİYE EDİLDİ

15:22 - YEREL

MOTOSİKLETLER ÇARPIŞTI: 2 YARALI

15:20 - ASAYİŞ