?>

HAC MALZEMESİ SATANLAR ZORDA

Hac ziyaretine bu yıl Suudi rejiminin yurt dışından hacı kabul edilmeyeceği açıklaması Türkiye'deki hac malzemesi satıcılarını mağdur etti.

YEREL - 6 yıl önce

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) nedeniyle Müslümanların en önemli ibadetlerinden biri olan hac ziyaretine bu yıl Suudi rejiminin yurt dışından hacı kabul edilmeyeceği açıklaması, Türkiye'deki hac malzemesi satıcılarını mağdur etti. Yaklaşık 44 yıllık esnaf olduklarını ve 12 yıldır hac ürünleri sattığını ifade eden Mehmet Sait Açan, işlerinin durma noktasına geldiğini belirtti. Açan, "1976'dan bu yana Batman'da faaliyet gösteren bir şirketiz. Son 12 yıldır hac ve umre malzemelerine yönelik hediyelik eşya satarak geçimimizi sağlıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkileyen pandemiden dolayı bütün sektörlerin zarar görmesiyle beraber yurt dışı yasaklarının başlaması, hac ve umreyi de kapsaması bu sektörü durma noktasına getirdi. Yaklaşık 8 aydır hac malzemesi satamadığımızdan dolayı çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz" dedi.

"HACILAR EKONOMİYE CAN SUYU KATIYORLARDI"

Her yıl binlerce adayın hac ve umreye gitmesi, Batman ekonomisine ciddi katkı sağladığını söyleyen Açan, "Sadece Batman şehrimizde yaklaşık 5 bin hacı adayımız vardı. Bununla beraber binlerce umre adaylarımız ziyaretlerini gerçekleştirirken, ekonomiye de bir can suyu katıyorlardı. Pandemiden dolayı oluşan yasaklarla beraber birçok sektör gibi hac malzemesi sektörü de çok ciddi sekteye uğradı. Normalleşme süreci ile beraber bölgemizde kültürel bir gelenek olan düğünlerde hediyelik seccade gibi parçaların verilmesi, satışlarımızı bir nebze de olsa etkiliyor" ifadelerini kullandı.

"SATIŞLARIMIZ YÜZDE 80 DURMUŞ"

Satışlarının yüzde 80 düştüğünü ifade eden bir diğer esnaf Hasan Sırlan, "Esnaf olarak pandemi sürecinden önce yaptığımız satışların yüzde 80'i durmuş. Geçimimizi sağlayamıyor, kiramızı ödeyemiyoruz. Hac ve umre malzemesi alan müşterilerimiz şu anda yok. Biz toptan satış yapan esnafız. İşyerinde daha önce 7-8 parça alan müşterilerimiz şu an ancak bir parça alabiliyor. Yani zor durumdayız. İnşallah bu Coronavirus belası hemen biter de bizde eski işimize kavuşuruz" temennisinde bulundu. 
Haftanın Öne Çıkanları

HAC MALZEMESİ SATANLAR ZORDA

2020-10-01 12:14 - YEREL

BATMAN MARKASI BÜYÜYOR

2020-09-30 13:26 - YAŞAM

2020 DGS tercih kılavuzu yayımlandı

2020-09-25 12:12 - EĞİTİM

İNŞAATLAR YÜKSELİYOR

2020-09-24 15:57 - YEREL

4 DOSYASI VARDI

2020-09-30 17:01 - YEREL

ÇÜRÜK BORULAR DEĞİŞTİRİLİYOR

2020-09-28 16:21 - YEREL

KOZLUK’A DOĞALGAZ GELİYOR

2020-09-24 16:32 - YAŞAM

Dünyanın ilk Kürtçe oyunu galası yapıldı

2020-09-27 16:21 - EĞİTİM

5 KİŞİ ÖLÜMDEN DÖNDÜ

2020-09-28 16:22 - YEREL

Vatandaşı tek tek dinledi

2020-09-29 17:50 - YEREL

İlgili Haberler

BEKLENEN PROJELER İÇİN ONAY ÇIKTI

18:50 - YEREL

KARDELEN MAHALLESİ MUHTARINDAN MÜDÜR ALTUNÇ'A PLAKET

16:09 - YEREL

DİREKSİYON HAKİMİYETİNİ KAYBETTİ, REFÜJE ÇARPTI

15:26 - YEREL

KIŞIN KAPANAN YAYLA YOLLARI AÇILDI

14:58 - YEREL

36 ÜLKEDE, TEK HEDEF: İYİLİK

14:35 - YEREL

Günün Manşetleri

BEKLENEN PROJELER İÇİN ONAY ÇIKTI

18:50 - YEREL

SÜPER LİG OYUNCUSU YASİR, PETROLSPOR’DA

17:53 - SPOR

KARDELEN MAHALLESİ MUHTARINDAN MÜDÜR ALTUNÇ'A PLAKET

16:09 - YEREL

DERE YATAĞINDAKİ CESEDİN SIRRI ÇÖZÜLDÜ

15:55 - ASAYİŞ

DİREKSİYON HAKİMİYETİNİ KAYBETTİ, REFÜJE ÇARPTI

15:26 - YEREL