?>

“Hasankeyf hala kurtarılabilir…”

YAŞAM - 6 yıl önce

Su altında kalacak Hasankeyf’i ziyaret eden enerji jeopolitiği uzmanı Mehmet Öğütçü ve EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, Türkiye’nin enerji ihtiyacı adı altında bu projeye ihtiyacı olmadığını yineleyerek, “Hala bu yanlıştan dönülme şansı vardır” diyerek alternatif çözümler önerdi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından Diyarbakır Şubesinin ev sahipliğinde "Enerji, Ekoloji ve Toplumsal Barış" başlığıyla düzenlenen 12'nci Enerji Sempozyumu’nun katılımcıları sular altında kalacak Hasankeyf’i ziyaret etti. Ziyarete katılanlardan The Bosphorus Energy Club Başkanı Mehmet Öğütçü ve EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, gözlemlerini ve çözüm önerilerini paylaştı.
“MEKANIN BÜTÜNLÜĞÜ BOZULMUŞ”
Hasankeyf’i ziyaret edenlerden enerji jeopolitiği uzmanı Öğütçü, gördüğü tablo karşısında çok üzüldüğünü ve utandığını belirterek, “Gördüğünüz manzara gerçekten ürkütücü. Evler yıkılmış, karşıdaki tepede Selahaddin Kalesi’nin hemen altında muazzam bir beton ve taş var. İstinat duvarı yapılmış. Tarihi köprünün ayakları aslına uymayan bir şekilde restore edilmiş. Bazı türbeler, eserler kaydırılmış ama tarihi mekanın bütünlüğü bozulmuş” dedi.
“ENERJİ İLE TARİH VE ÇEVRE BAĞINI KURAMIYORUZ”
 Türkiye’nin orada üretilecek elektriği ihtiyacı olmadığını verilerle ortaya koyan Öğütçü, “Enerjiye ulaşmak için medeniyetin izlerini tahrip etmek, betona ve suya gömmek kabul edilebilir bir şey değil. Hele ki geldiğimiz aşamada. Biz medeniyete yeni izler bırakacağımıza geçmişten gelen izleri silmeye başladık. Enerjiyle tarih ve çevre arasındaki bağlantıyı iyi kuramıyoruz. Bu sadece Hasankeyf’te yaşadığımız bir olgu değil. Ülkemizin neresine giderseniz gidin, hidroelektrik, altın madenleri, termik santrallerde insan sağlığını ve doğayı tahrip eden bir yaklaşım izliyoruz. Savunma olarak ‘Enerjisiz kalacağız’ demek, basit bir izahat. Kendi yeteneklerimize, zekâmıza, tarihimize ve medeniyet mirasımıza ihanet olur. Ne su ne enerji ne güvenlik mülahazaları böyle bir şeyi haklı gösterebilir. Ben burada tamamen Hasankeyf’in tarihi özelliğine odaklanması gerektiğini düşünüyorum. Bu her türlü siyasi, ekonomik mülahazanın üzerindedir” diye belirtti.

“MALİYETİ KARŞILANABİLİR”

“Hala bu yanlıştan dönülme şansı vardır” diyen Öğütçü, şöyle devam etti: “Ya suyun akış yönü değiştirilebilir ya barajın belki mühendisliğinde zamanında hatırlıyorum bir takım çalışmalar yapılmıştı kademeli olarak yükselttirilirse ya da alçaltılırsa ona göre bu alan kurtarılabilir. Bunun için maliyeti ne olursa olsun Türkiye maliyeti karşılayabilir. Böyle bir medeniyet mirasının koruyabilmek için bunu geri çevirecek adımlar atılmalıdır. Bu konuda hükümetin tamamen inşaat, enerji ve su odaklı hareket etmesi doğru değildir. Çünkü öyle şeyler vardır ki onlara değer biçemezsiniz. Bu onlardan bir tanesidir. Yani Topkapı müzesine koyabileceğiniz değerde nitelikteki eserleri suyun altında bırakmak betona boğmak anlaşılır bir şey değil. Hele hele oranın doğal yapısına uygun evleri yıkıp tepede beton yığınlardan TOKİ inşaatları yapmak bu o çevreye o habitata, o tarihe hakarettir. Ben işin politik güvenlik mülahazalarından bağımsız olarak Hasankeyf’i bir kültürel tarihi miras olarak görüyorum.”

“HIZLA DURDURULMALI”

Projenin hızla durdurulmasının bir zorunluluk olduğunu ve alternatifinin olduğunu ifade eden İpek, “Bunun dışında bir çözüm yok. Bir kere projeyi durdurup sonra bunu nasıl kurtarabileceğimizin tartışmasını yapabiliriz. Su hızla dolmaya başladı. Şuanda yüzde 30 civarında bir doluluk var. Yılbaşından sonra Ocak- Şubat’ta da tamamen sular altında kalacağını görüyoruz. Bu tabii kurtarılabilir ama öyle bir niyet yok, sağır duvara konuşuyoruz. Türkiye’de olağanüstü bir güneş var. Rüzgar projeleri var. Bunlar desteklenebilir. Gelecekte çok büyük iletim hatları, dağıtım hatları yapmamıza gerek kalmayacak. Güneş ve rüzgar gibi diğer bir takım imkanlar artık daha küçük boyutlu depolanabilir. Kontrol edilebilir. Böyle bir çağda kör kör parmağım gözüne anlaşılır gibi değil. Hızla durdurulması gerekiyor” dedi.  
Haftanın Öne Çıkanları

Tribün liderliğinden, stadyum mimarlığına!

2019-12-11 16:49 - SPOR

Batman Ampute Spor Kulübü Başkanı Vedat Çoban: İnsanca yaşamaya hakkımız var

2019-12-05 16:18 - SPOR

Toplu yemeklerin marka adı ALTUNLAR!

2019-12-05 16:19 - YEREL

Unutulan türbe!

2019-12-11 16:57 - KÜLTÜR

Arazilerinde saldırıya uğradılar

2019-12-10 15:55 - GÜNDEM

Giyim ve sanatı fuarı açılıyor

2019-12-05 17:50 - YEREL

Feci olay!

2019-12-06 17:30 - YAŞAM

Ölüm yolu, küçük Songül’ü hayattan kopardı

2019-12-08 11:04 - YAŞAM

HDP’den ‘Karabulut’ açıklaması

2019-12-10 16:01 - SAĞLIK

İkiköprü Beldesine kayyum atandı

2019-12-08 11:05 - SİYASET

İlgili Haberler

BATMAN’DA ARAÇ HIRSIZLIĞI

11:47 - YAŞAM

BAŞKAN SAMİR ÖZHAN’DAN ULAŞIMA KALICI ÇÖZÜM

12:37 - YAŞAM

GENÇLER DANİMARKA DENEYİMLERİNİ PAYLAŞTI

16:37 - YAŞAM

HASTANE BAHÇESİNİ TEMİZ TUTALIM

16:21 - YAŞAM

UMRE PARASINI MAZLUMLARA BAĞIŞLADI

13:09 - YAŞAM

Günün Manşetleri

BARIŞ VE KARDEŞLİK ADINA TARİHİ BİR FIRSAT

14:59 - GÜNDEM

ÇATOM’DA KANSER VE ERKEN TEŞHİS EĞİTİMİ

14:51 - EĞİTİM

15 TEMMUZ’U HALK DİRENİŞİ ENGELLEDİ

14:46 - SİYASET

NASIROĞLU:MİLLETİMİZ, İRADESİNE VE VATANINA SAHİP ÇIKTI

13:55 - SİYASET

CANALP: 15 TEMMUZ DİRENİŞİN SEMBOLÜDÜR

13:13 - GÜNDEM