?>

KIRMA YEŞİL ZEYTİN TEZGÂHLARDAKİ YERİNİ ALDI

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan kırma yeşil zeytin, Batman'da tezgâhlardaki yerini almaya başladı.

YAŞAM - 6 ay önce

Mardin ilçe ve köylerinde yetişen yeşil zeytinin yeni mahsulleri Batman'daki tezgâhlarda da yerini almaya başlamasıyla vatandaşın ilgisini çekmeye başladı.
Her yıl ekim ayının ortalarında toplanan kahvaltılık yeşil zeytinler, genelde halk tarafından mevsimlik olarak tüketiliyor. Elle ve son model makinelerde kırılan zeytinler, çizme ve kırma yeşil zeytinler şeklinde hazırlanıyor.
Kırma yeşil zeytinler, tuzlu suda belli bir müddet bekletildikten sonra kış aylarında tüketilmeye hazır hale getiriliyor.

Tezgâhlarda yerini alan kırma yeşil zeytinlere halk yoğun ilgi gösterirken, esnaf ise satışların bu yıl erken başladığını söyledi. Esnaf, yeşil zeytin fiyatlarının 50 ile 80 TL arasında değiştiğini belirtti.

"HEM DAHA DOĞAL HEM DE FİYATI DAHA UYGUN"
Vatandaşın zeytini kendi ellerinde yapması ve fiyatının uygun olmasından dolayı yeşil zeytine rağbetin iyi olduğunu ifade eden esnaf Çollu Çolto, "Mardin zeytini her sene buraya getirip satıyorum. Bu zeytinleri bahçesinden koparıp buraya getirip kiloyla satıyoruz. Müşterilerden 5 kilo, 10 kilo, 20 kilo, 50 kilo hatta 100 kilo alan var. Kilosu 50 lira ile 80 lira arasında kalitesine göre değişiyor. Marketlerde zeytinin kilosu 300 liradır. Bu parayla bizden 10 kiloya yakın zeytin alabiliyor. Zeytin kırma makinemiz de var isteye kırıyoruz. Ama tavsiyemiz taş ile tek tek kırmalarıdır. Böyle daha lezzetli oluyor. Kırdıktan sonra çeşme suyuyla tulumlara konuluyor ve arayla 4-5 defa suyu değiştiriliyor. Ardından tuzlu suya konulduktan sonra yaklaşık 40 gün bekletilmenin ardından zeytin yenilecek hale geliyor. Yeşil zeytin satışlarımız bir ay kadar sürüyor." ifadelerini kullandı.
"YEŞİL ZEYTİNE RAĞBETİ ÇOK İYİ"
Halkın yeşil zeytine rağbetinin iyi olduğunu ifade eden esnaf Mehmet Basir Onuk, "Bu zeytinler Mardin'in ilçe ve köylerinden bizlere geliyor. O bölgede yaklaşık 15 çeşit zeytin yetişiyor. Halkımız yeşil zeytine rağbeti çok iyidir. Buradan çiğ alıp kendi elleriyle yaptıkları için doğal ve güzel oluyor. Siyah zeytinlere nazaran fiyatı da çok uygun ve ucuza geldiği için daha çok tercih ediyorlar. Satışlardan da memnunuz. Bir kere alan bir dahaki seneye tekrar alıyorlar. Buradan hazırlayıp müşterilerimize de sunuyoruz." şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

ALTINORDU FUTBOL OKULU, GAZİANTEP’E ÇIKARMA YAPIYOR

2024-10-17 12:27 - SPOR

İŞKUR, YATIRIMCILARA DESTEK VERDİ

2024-10-22 10:04 - GÜNDEM

ÖĞRENCİLERE DEPREM EĞİTİMİ VERİLDİ

2024-10-17 13:26 - GÜNDEM

TÜRKİYE’DE BİR İLK !

2024-10-21 16:04 - GÜNDEM

BATMAN'DA HAYALET AĞLAR TEMİZLENDİ

2024-10-18 22:22 - GÜNDEM

BATI RAMAN'DA CAMİ İNŞAATI TAMAMLANMAK ÜZERE

2024-10-16 13:28 - GÜNDEM

182 KİLOGRAM BOZUK GIDA İMHA EDİLDİ

2024-10-15 16:08 - GÜNDEM

BATMAN'DA HENTBOL HEYECANI, İLK MAÇTA GALİBİYET

2024-10-21 15:50 - GÜNDEM

30 YILLIK BİR MESLEK YOK OLUYOR

2024-10-21 16:36 - YAŞAM

BESO, BİR KEZ DAHA VALİ İLE ESNAFI BULUŞTURACAK

2024-10-15 16:26 - GÜNDEM

İlgili Haberler

8 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

10:56 - YAŞAM

MESLEĞE İLK ADIMI ATTILAR

17:08 - YAŞAM

SAĞLIK-SEN’DEN DOĞAYLA İÇ İÇE YÜRÜYÜŞ

12:04 - YAŞAM

75 TONLUK SU DEPOLARI HİZMETE GİRDİ

15:38 - YAŞAM

11 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

12:08 - YAŞAM

Günün Manşetleri

BATMAN GAZETESİ’NDEN HAVA LİMANI MÜDÜRÜ TURĞUT’A ZİYARET

14:33 - YEREL

DEM PARTİ MİLLETVEKİLİ ZEYNEP ODUNCU: ÖCALAN’IN ÇAĞRISI TARİHTİR, HALK BU DEFA UMUTLU

14:32 - GÜNDEM

MART AYINDA İTHALAT VE İHRACAT ARTTI

13:40 - EKONOMİ

BATMAN’DA KAPSAMLI BESLENME DANIŞMANLIĞI

12:12 - SAĞLIK

10 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

11:54 - YEREL