?>

MEZRONE ÜZÜMÜNDEN ELDE EDİLEN ŞİFA KAYNAĞI

Batman’ın Gercüş ilçesinde 'mezrone' üzümünün yetiştiği şifa kaynağı organik pekmez yapımı başladı.

GÜNDEM - 1 yıl önce

Üzümüyle meşhur Gercüş ilçesinde ve köylerde pekmez mesaisi başladı. Sabah erken saatlerde üzümleri bağlardan toplayan çiftçiler, üzümlerin geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor. Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, evlerin önünde kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Sepetlere doldurdukları üzüm, traktörlerle şıra alanına taşınıyor. Burada ayıklanan üzümler, çuvallara doldurulduktan sonra taş havuzlarda ezilip şıra haline getiriliyor.
Yaptıkları pekmezin tamamen organik olduğunu belirten Süleyman Öner, "Sabahın erken saatlerinde kalkıp dağa gidiyoruz, üzümlerimizi toplayıp ev önündeki meydanda suyunu sıkıyoruz. Daha sonra bakır dev kazanların içine koyarak ateşimizi yakıyoruz. Pekmezin kendini temizlemesi için bir parça beyaz taş içine atıyoruz, pekmezin temiz ve kaliteli olması için bunu yapıyoruz. Saatlerce odun ateşinde kaynatıyoruz. Ortalama 6 ile 8 saat kaynamanın ardından pekmez oluyor. Pekmezimiz organik olduğu için çoğu hastalıklara şifa kaynağıdır. Gercüş pekmezi adı ve namıyla çok kaliteli bir pekmezdir. Pekmezimiz tamamen organiktir bu yüzden çoğu hastalıklara şifa olarak bile kullanılıyor" dedi.
Selman Öner ise sabahın erken saatlerinde kalkıp dağa gittiklerini ve üzümleri toplayarak evlerinin önüne getirdiklerini söyledi. Öner, "Evin önündeki meydanda üzümlerin suyunu sıkıyoruz. Daha sonra bakır dev kazanların içine koyarak ateşimizi yakıyoruz. Pekmezin kendini temizlemesi için bir parça beyaz taş içine atıyoruz" diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

ALTINORDU FUTBOL OKULU, GAZİANTEP’E ÇIKARMA YAPIYOR

2024-10-17 12:27 - SPOR

ADANA'NIN ÜNLÜ TATLICISI EŞREF USTA, BATMAN’DA İKİNCİ ŞUBESİNİ AÇTI

2024-10-13 16:26 - GÜNDEM

PEYGAMBER SEVDALILARI VAKFI’NDAN SİYER YARIŞMASI DAVETİ

2024-10-11 16:12 - GÜNDEM

BATMAN PETROLCİTY AVM’YE MAHKEME KARARIYLA KAYYIM ATANDI

2024-10-13 18:01 - GÜNDEM

BATI RAMAN'DA CAMİ İNŞAATI TAMAMLANMAK ÜZERE

2024-10-16 13:28 - GÜNDEM

OMAR IMERİ’DEN HAT-RİCK!

2024-10-14 13:23 - SPOR

ÖĞRENCİLERE DEPREM EĞİTİMİ VERİLDİ

2024-10-17 13:26 - GÜNDEM

TÜRES’İN 37’NCİ ŞUBESİ BATMAN’DA AÇILDI

2024-10-11 14:45 - YAŞAM

SAADET PARTİSİ'NDE GÖREV DEĞİŞİMİ: YENİ MERKEZ İLÇE BAŞKANI EYÜPCAN ÇİFTÇİ

2024-10-12 21:34 - SİYASET

BATMAN TABİP ODASI'NDA YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ

2024-10-11 15:25 - GÜNDEM

İlgili Haberler

10,7 MİLYAR TL’LİK TARIMSAL DESTEK YOLDA

11:38 - GÜNDEM

İKRAMİYE VE MAAŞ ÖDEMELERİ BAŞLIYOR

11:34 - GÜNDEM

‘650 BİN KİŞİNİN EMEKLİLİĞİ İPTAL EDİLDİ’ İDDİALARINA YANIT

11:31 - GÜNDEM

3 AYDA BİNİ AŞTI, YILDA BİNLERİ BULDU

15:01 - GÜNDEM

LİMON İTHALATINA GEÇİCİ VERGİ İNDİRİMİ

10:09 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

BAYRAM ÖNCESİ OTOBÜSLERDE EMNİYET KEMERİ DENETİMİ

20:55 - ASAYİŞ

SABAH SAATLERİNDE ÇIKAN YANGIN EVİ KÜLE ÇEVİRDİ

18:04 - ASAYİŞ

TÜRKİYE’NİN İLK ÇOK DİSİPLİNLİ KADIN ZİRVESİ BATMAN’DA

16:57 - YAŞAM

BELEDİYEDEN BİNLERCE AİLEYE BAYRAM ŞEKERİ DESTEĞİ

13:16 - YEREL

VALİ CANALP BASIN MENSUPLARIYLA İFTARDA BULUŞTU

09:20 - YEREL