?>

KÜRTÇE KURS EĞİTİME HAZIR

TEKNOLOJİ - 4 yıl önce

Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Elif Kıvırcık, İngilizce eğitiminin Kürtçe verileceğini belirterek, kayıt çağrısı yaptı. Batman’da 2018 yılında Mereto Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği olarak kurulan ve 3 Temmuz'da yapılan kongrede adı Arî Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği'nde (Arî-Der) Kürtçe dil eğitimi sürüyor. Cegerxwîn ve Ehmedê Xanî adında iki sınıfı bulunan dernekte, şu an 40 öğrenciye Kürtçenin Kurmancî lehçesinde ders veriliyor. 3 ay devam edecek kurstan mezun olanlar, bir üst seviyeye geçebilecek. Her biri 3 ay devam eden 1, 2 ve 3 aşamadan oluşan kursların tamamını bitiren öğrenciler ise 9 ay süren öğretmenlik eğitimine hak kazanabilecek. Öğrenciler, buradan da mezun olmaları halinde dernekte ders verebilecek.
İNGİLİZCE DERSLER KÜRTÇE VERİLECEK 
Çalışmalarına dair konuşan derneğin Eşbaşkanı Elif Kıvırcık, önümüzdeki süreçte hem İngilizce hem de Kürtçenin Kirmançkî ve Soranî lehçelerinde de ders vermeyi planladıklarını aktardı. İngilizce gramer bilgisinin Kürtçe verileceğini söyleyen Kıvırcık, “Eğitim dili İngilizce, cevaplar Kürtçe olacak. Kürtçesi olup İngilizce öğrenmek isteyenler kursa gelebilir. Öğretmenlerimiz hem İngilizce hem Kürtçe gramerinde kendini geliştirmiş kişilerden oluşuyor. Şimdiye kadar 15 kişi kayıt yaptı. Başvuruların sonucunda dersler başlayacak" dedi.  Kıvırcık, kentte genelde anadilde konuşulduğuna işaret ederek, “Esnafımız da bu konuda iyi. Kürtçe konuşma konusunda hassasiyetleri var. Aileler bu konuda iyi. Özelikle anneler, Kürtçenin evde konuşulmasının öneminin farkındalar. Bunun bilinciyle sınıflar açtık" diye kaydetti.

KIRMANÇKÎ VE SORANÎ KURSLARI

15 yaşından 60 yaşına kadar kişilere ders verdiklerini dile getiren Kıvırcık, Kürtçenin Soranî ve Kirmançkî lehçelerinde ders verme hazırlıklarının da olduğunu aktardı. Kıvırcık, “Gelenlerin öğrenme istekleri yoğun. Kürtçeyi en iyi şekilde konuşup yazma hedefleri var. Soranî ve Kirmançkî lehçeleri için de başvuru alıyoruz. Yeterli sayıya gelinmesi durumunda sınıf açacağız. Batman halkından beklentimiz; Kürtçenin gelişimine katkı sağlamaları. Kürtçe eğitim görüp Kürtçe eğitim verelim. Yaşamın her alanında Kürtçeyi kullanalım” çağrısı yaptı.
Haftanın Öne Çıkanları

GONDOLDAN DÜŞEREK HAYATINI KAYBETTİ

2021-09-05 16:00 - GÜNDEM

TARLADA FECİ ÖLÜM

2021-09-05 15:59 - GÜNDEM

“TEKNOGENÇ KOLEJİ EĞİTİM MARKASI OLACAK”

2021-09-05 15:44 - EĞİTİM

BATMAN ŞEHİR HASTANESİNİN İNŞAATI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

2021-09-02 15:24 - SAĞLIK

BATMAN’IN TEK SÜRYANİ ASILLI VATANDAŞI YAŞAMINI YİTİRDİ

2021-09-01 16:58 - YAŞAM

CİNAYET ÇÖZÜLDÜ, KATİL 74 YAŞINDA!

2021-09-02 09:54 - GÜNDEM

5 TORBACI DAHA YAKALANDI

2021-09-02 15:22 - YEREL

EĞİTİM SEN, KÜRTÇE EĞİTİM TALEP ETTİ

2021-09-06 13:15 - EĞİTİM

"Yoğun bakımda yatanların hemen hepsi aşısız"

2021-09-07 11:09 - SAĞLIK

OKULLARDA ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI İÇİN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

2021-09-07 12:24 - SAĞLIK

İlgili Haberler

ULUSLARARASI BİLİŞİM KONGRESİ BAŞLIYOR

10:16 - TEKNOLOJİ

GENÇLER ROBOTİĞİ YAKINDAN TANIYOR

13:52 - TEKNOLOJİ

BESO’DAN ÖZEL TEKNOLOJİ İNDİRİMİ!

11:14 - TEKNOLOJİ

ASTRONOT ATASEVER BATMAN'DA ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

13:04 - TEKNOLOJİ

YÜRÜYEN PLATFORM HİZMETTE

13:08 - TEKNOLOJİ

Günün Manşetleri

BATMAN’A NEFES ALDIRACAK DEV PROJE

15:42 - YEREL

70 YAŞINDAKİ ADAM YAŞAMINA SON VERDİ

15:34 - ASAYİŞ

ŞEYH HALİD İÇİN ON BİNLER BULUŞACAK

15:25 - GÜNDEM

AYDİŞ: ÇİFTÇİLER CİDDİ SIKINTIDA

15:01 - YEREL

VÜCUDUN GİZLİ KAHRAMANLARI, ANTİOKSİDANLAR

14:07 - SAĞLIK