?>

LGS'de başarısız olan çocuğa yaklaşım

Eğitimci Kemal Gündüz, LGS sınav sonucunda elde ettiği başarıyı yakalamayan çocuklara yaklaşımın nasıl olması gerektiği konusunda ebeveynlere tavsiyelerde bulundu.

EĞİTİM - 3 yıl önce

Uzmanlar sınavda istediği başarıyı yakalayamayan ve yaşadığı hayal kırıklığı ile baş etmekte zorlanan çocuklara zamanında ve doğru müdahale edilmesi gerektiğini, zamanında müdahale edilmemesinin depresyon ve kaygı bozukluğu gibi sorunlara yol açabileceğini söylüyor. 
"EBEVEYNİN DE KENDİNİ SORGULAMASI GEREKİYOR"
LGS sınavına hazırlanan öğrencilerin gelişim dönemlerine bakıldığında kararlarını kendi başlarına veremeyecek bireyler olduklarına dikkat çeken Eğitimci Kemal Gündüz, "Kendi kararlarını kendi başına veremeyen bir bireyin bütün sorumluluğun üstüne yüklenmesi ve aksettirilmesi yanlıştır. Sorumluluğu sadece çocukta görmek büyük bir abartı olmuş olur. Bizler çocuklarımıza eğitimi hangi ölçütlerden dolayı eksik verdirebildik ki çocuğumuz bu başarısızlığı gösterdi. Yâ da çocuğumuzun potansiyeli doğru bir şekilde kullanıldı mı? Ebeveynin de bu konuda kendini sorgulaması gerekiyor. Eğer çocuk, kendi kararını kendisi veremiyorsa bizim de sorumluluklarımızı doğru bir şekilde yerine getirmediğimize işaret eder." şeklinde konuştu.
"DÜNYANIN SONU DEĞİL"
Çocuklarımıza davranışsal olarak bir yaklaşım sergileyeceksek çok daha ılımlı ve kendimizde de bazı kusurları görerek hareket etmemiz gerektiğini ifade eden Gündüz, "Bunları telafi ederek üst öğretim programlarıyla çocuklarımıza yardımcı olmamız gerekiyor. Sınavlar dünyanın sonu değil başarılı da olabilir başarısız da olabilirler. Böyle bir durum olduğunda hepimiz önce sağlık diyoruz. Bu çocukların sağlığını sadece bedensel olarak düşünmemek gerekir, psikolojik olarak ta değerlendirmemiz gerekir. Burada da öyle bir durum söz konusudur." ifadelerini kullandı.
"BU ÇOCUKLAR BİZİM"
Çocuklar hata yapmış, yetersiz çalışmış olabilir ve bundan dolayı da istedikleri başarıyı yakalayamamış olabilirler." diyen Gündüz, "Çocuklar bizim çocuklarımızdır, onlara çok iyi bakmalı ve onları doğruya, başarıya meylettirecek davranışlarda bulunmalıyız. Başarısızlık kaygıyı biraz daha fazla tetiklemekte ve öğrencide güven duygusunu kırmaktadır. Bu nedenle biz ebeveynlerin davranışlarına dikkat etmesi gerektiğine inanıyoruz. Nasıl bir başarı gelecekte yeni bir başarıyı ifade edebiliyorsa başarısızlık da doğru bir şekilde düzenlenmediğinde öz güven duygularının yitirilmesine ve başarısızlığın tekrar etmesine neden olacaktır. Ebeveyn çocuğuna başarısız olmuş olabilirsin ama emek gösterildiğinde başarıya da ulaşabileceğini ifade etmelidir."  önerisinde bulundu
"DUYGU ÇÖKÜNTÜLERİ YAŞAYABİLİR"
O yaştaki çocukların özellikle bir dayanak ve desteğe ihtiyaç duyduklarını ifade eden Gündüz, "Bu dayanak ve destek kimdir dediğinizde? En başta ebeveynler, sonrasında da öğretmenlerdir. Bunlar o başarısızlık duygusunu çocukta yok edip tekrar başarıya motive olabilmesini sağlayabilecek olanlar da ebeveynler ve öğretmenlerdir. O yaştaki bir çocuğu kendi başına bıraktığınızda duygu çöküntüleri yaşamaya başlarlar. Çocukların dayanağa ihtiyacı vardır. Bunların en önemlisi anne, baba öğretmen bu dayanaklar olmadan insanlar yaşayamaz." diye konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Bahçelievler'de yangın

2023-07-23 19:57 - YEREL

Cep telefonu sektörü zor günler geçiriyor

2023-07-20 16:07 - TEKNOLOJİ

Çarşı-pazar boş kaldı

2023-07-21 16:18 - TEKNOLOJİ

Bir ‘tık’ kadar yakın

2023-07-23 14:36 - TEKNOLOJİ

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı hasta kabulüne başladı

2023-07-21 17:23 - SAĞLIK

YKS Şampiyonları Final’den

2023-07-20 17:48 - EĞİTİM

Ökkeş Karaoğlu, Batman Petrolspor'da

2023-07-18 16:54 - SPOR

Tarihi Sevek Çeşmesi’ne yürüyüş yolu yapılacak

2023-07-19 15:58 - YEREL

TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin’den Petrolspor’a moral ziyareti

2023-07-22 12:46 - SPOR

Zore Vadisi turizme kazandırılmalı

2023-07-17 17:31 - YEREL

İlgili Haberler

Nüfus müdürlükleri pazar günü açık olacak

17:22 - EĞİTİM

Sason’da eğitim seferberliği

15:00 - EĞİTİM

"Meslek sahibi olmak üniversite diploması kadar önemli"

13:21 - EĞİTİM

Örgün Eğitim İstatistikleri Yayımlandı: Öğrenci Sayısı 17.7 Milyona Ulaştı

17:31 - EĞİTİM

Ehliyet Sınavlarında Yeni Dönem İddiası: Parkur Yerine Gerçek Trafik

17:18 - EĞİTİM

Günün Manşetleri

Üç sokak için çalışma başladı

15:58 - YEREL

Herkese yoksa bize de yok

15:15 - YEREL

Adil Duman: Alışılmışa, ezbere karşı durmanın zamanı

14:21 - GÜNDEM

ABD Irak’tan çekildi, gözler şimdi bu ülkelere çevrildi

13:47 - GÜNDEM

Diktepe Köyü civarında trafik kazası

08:06 - ASAYİŞ