?>

Pekmez sezonu buruk başladı

Batman'da asırların geleneği pekmez yapımı buruk başladı

YAŞAM - 3 yıl önce

Üzümleri bağlardan toplayan köy sakinleri, traktörlerle taşıdıkları üzümleri koydukları çuvallarda sıkıp geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor.
Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, köy meydanında kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Asırlardır devam eden bu geleneksel yöntemlerle işlemlerini sürdüren köylüler tarafından üzüm Pekmez, cevizli sucuk, pestil gibi yöresel lezzetlere dönüştürülüyor.
Üzümden elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kendilerine ayırıp bir kısmını satarak geçimlerini sağlayan köylüler, her yıl bu işlemleri devam ettiriyor.
Ancak bu yıl aşırı sıcaklardan etkilenen üzümün veriminin az olması nedeniyle köylüler, bu yıl asırlardır sürdürdükleri geleneğin ise burukluğunu yaşıyor.
Gercüş'e bağlı Yüce köyü sakinlerinden Mehmet Ali Dursun, üzümden pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler elde ettiklerini söyledi.
Mehmet Ali Dursun
"PEKMEZ, CEVİZLİ SUCUK VE PESTİL GİBİ ÜRÜNLER YAPIYORUZ"
Dursun, "Her sene ekim ayında pekmez yapmaya başlıyoruz. Ayrıca cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler yapıyoruz. Traktörlerle gidip üzüm getiriyoruz. Üzümü ezip su haline getiriyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanlarda kaynatıyoruz. Üzüm suyundan güzel bir pekmez elde ediyoruz. Bir kısmını kış için kendimize hazırlıyoruz. İsteyenlere de satıyoruz." dedi.
Diyaddin Gündüz
Gercüş'e bağlı Konak köyü sakinlerinden Diyaddin Gündüz ise bu sene sıcaklar nedeniyle üzüm veriminin çok az olduğunu ifade etti.
"PEKMEZ YAPIMI ÇOK ZOR”
Geçtiğimiz yıllarda üzümden cevizli sucuk, pestil gibi ürünler yaparken bu sene üzümün azlığı nedeniyle sadece pekmez yapabildiklerini aktaran Gündüz, şöyle devam etti:
"Elde ettiğimiz üzüm ancak buna yetti. Bizler şu an sadece pekmez yapıyoruz. Tabi kimileri de pestil, cevizli sucuk yapıyor. Kimisi kendisi için yapıyor, kimisi de satmak için yapıyor. Her sene bunu bu şekilde yapıyoruz. Pekmez yapımı gerçekten çok zordur. Kimileri pekmezin belki pahalı olduğunu düşünüyor ancak çok eziyeti var. Yeni başladığı için henüz pekmezin litre fiyatı tam bilinmiyor ancak tahminen litresi 100 lira olur. Tabi herkesin fiyatı farklı olabilir." 
Haftanın Öne Çıkanları

Teknolojinin kalbi Batman’da attı

2023-10-12 17:41 - TEKNOLOJİ

Siber Koza İnovasyon Merkezi açılıyor

2023-10-11 17:10 - TEKNOLOJİ

Teknokent BATSO’da toplandı

2023-10-08 14:10 - TEKNOLOJİ

Bilişim Festivali Batman’da gerçekleşiyor

2023-10-09 17:17 - TEKNOLOJİ

Yumurta merdiveni tedavisi

2023-10-12 17:30 - SAĞLIK

İpekyüz’e RTÜK’te görev

2023-10-11 16:02 - SİYASET

İki şehir arasında stad sorunu

2023-10-12 17:32 - SPOR

7 Ünitlik Ağız Diş Sağlığı Polikliniği açıldı

2023-10-11 14:56 - SAĞLIK

Beşiri'de trafik kazası

2023-10-08 22:06 - GÜNDEM

Ödüllü fotoğraf yarışması

2023-10-11 16:41 - KÜLTÜR

İlgili Haberler

ELEKTRİK KESİLSE BİLE SU AKIŞI SÜRECEK

12:58 - YAŞAM

KÜÇÜK ÇOCUĞUN İMDADINA İTFAİYE YETİŞTİ

12:28 - YAŞAM

PARKLARDA ŞENLİK COŞKUSU SÜRÜYOR

12:48 - YAŞAM

BATMAN MODELİ ÖRNEK GÖSTERİLİYOR

17:43 - YAŞAM

ELİNE METAL CİSİM SIKIŞTI

14:41 - YAŞAM

Günün Manşetleri

PETROLSPOR’DAN BATMAN’A ÇAĞRI: BU TAKIMA HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM

16:54 - SPOR

3 OPERASYON: 5 ŞÜPHELİ CEZAEVİNDE

16:13 - ASAYİŞ

YENİ NASIROĞLU İŞ MERKEZİ KURUMSAL FİRMALARA KİRALANACAK

16:06 - YEREL

TERZİYE GİDİYORUM DEDİ, BİRDAHA DÖNMEDİ

15:57 - YEREL

ÇOCUKLAR SOLUĞU BURADA ALDI

13:46 - YEREL