?>

RAMAZAN’DA BESLENME

SAĞLIK - 3 yıl önce

Batman İl Sağlık Müdürü Dr.Mehmet Hakan Pamukçu, Ramazan Ayında Beslenmeye dikkat çekti.
Pamukçu, “Ramazan ayı, oruç tutanlar için beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği bir aydır. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 öğünü tamamlamak ve sahur öğününü atlamamak gerekir. Sahura kalkılmaması  ya da sahurda sadece su içilmesinin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır” dedi.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT!

İftar sofraları için hazırlanan yiyeceklerin tüketim miktarının da önemli olduğuna dikkat çeken Pamukçu, “İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Çok hızlı bir şekilde ve çok yüksek miktarda besin tüketilmemeli. Aksi takdirde bu durum hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. Yeterince sıvı alınmaması durumunda ise su ve mineral kaybı sonucu bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Susama hissi duymasanız bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. İftardan 1-2 saat sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapmak da sindirime yardımcı olacaktır” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

BAŞHEKİM AKDAĞ’DAN BASIN İLAN KURUMU’NA ZİYARET

2022-03-27 13:31 - YEREL

Mobilya sektörü durgun

2022-03-25 13:17 - YEREL

Bitki hastalıkları anlatıldı

2022-03-25 13:03 - YEREL

ATAMASI YAPILAN 10 BİN SAĞLIKÇININ İSMİ BELLİ OLDU

2022-03-29 11:46 - SAĞLIK

BATMANLI İSMET GÜN GÜRCİSTANDA İNŞAAT SEKTÖRÜNE GİRDİ

2022-03-25 12:56 - YEREL

AMASYA ÜNİVERSİTESİ SÖZLEŞMELİ PERSONEL ALACAK

2022-03-29 11:39 - EĞİTİM

ANLAMLI DART TURNUVASI

2022-03-29 14:45 - SPOR

BAL ÖĞRENCİLERİ, EN İYİ ŞİİRLERİ OKUDU

2022-03-30 12:14 - KÜLTÜR

EMEKLİLER EK ZAM İSTİYOR

2022-03-30 16:28 - EKONOMİ

“PANDEMİ ÇOCUKLARDA TRAVMA SORUNUNU ARTIRDI”

2022-03-26 12:25 - SAĞLIK

İlgili Haberler

YEMEKLERİN TADI KAÇMASIN

14:31 - SAĞLIK

DİŞ HASTANESİNDE EL HİJYENİ GÜNÜ FARKINDALIĞI

15:38 - SAĞLIK

RİSKLİ GEBELİĞE HAYAT KURTARAN MÜDAHALE

15:33 - SAĞLIK

MİLYONLARCA İNSANI ETKİLİYOR

13:14 - SAĞLIK

ASTIMI TETİKLEYEN 10 ETKEN!

11:16 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

ON BİNLER İŞGALİ PROTESTO ETTİ

22:47 - GÜNDEM

23 KAMU KURUMUNA KALİTE BELGESİ

16:15 - GÜNDEM

12 ÖĞRENCİ ALMANYA YOLCUSU

16:08 - YEREL

SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN ŞİDDETE KARŞI ORTAK TEPKİ

14:35 - GÜNDEM

DURSUN: SAĞLIKTA ŞİDDET KABUL EDİLEMEZ!

14:33 - GÜNDEM