?>

ŞİFA KAYNAĞI 'PEKMEZ YAPIMI' HEYECANI BAŞLADI

GÜNDEM - 10 ay önce

Yoğun aroması ve ince kabuğuyla ağızlarda tat bırakan, en yüksek şeker oranına sahip 'mezrone' üzümünün yetiştiği Batman'daki köylerde, şifa kaynağı organik pekmez yapımı başladı.
Üzümüyle meşhur Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesindeki köylerde pekmez mesaisi başladı. Sabah erken saatlerde üzümleri bağlardan toplayan köy sakinleri, üzümlerin geleneksel yöntemle suyunu çıkarıyor. Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, köy meydanında kurulan büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor. Asırlardır devam eden geleneksel yöntemlerle bu işlemi devam ettiren köylüler, üzümden pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler elde ediyor.
ÜZÜM SUYU 5 SAAT KAYNIYOR
Üzümden elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kış aylarında tüketmek üzere kendilerine ayırıp bir kısmını da satarak geçimlerini sağladıklarını belirten köy sakinleri, bu işlemi her yıl sürdürdüklerini anlattı. Gercüş ilçesi Konak (Kasrıkê) mezrasında ikamet eden köy sakinlerinden İbrahim Gündüz, "Üzüm bahçemiz olmadığı için gidip üzüm alıyoruz. Sonra o üzümleri traktöre koyup eve getiriyoruz. Ardından üzümün suyunu çıkarıp kazanlara koyuyoruz. Pekmez haline gelene kadar 4-5 saat boyunca üzüm suyunu kaynatıyoruz. Pekmez olduktan sonra onu bidonlara aktarıyoruz. Daha sonra Batman'a götürüp bir kısmını satıyoruz bir kısmını da yemek için ayırıyoruz. Her sene bunu sürdürüyoruz." dedi.
“GEÇİMİMİZİ BUNDAN SAĞLIYORUZ”
Pekmez yapımında eşine yardım eden Şirine Gündüz, "Pekmez, pestil, cevizli sucuk yapıyoruz. Şu anda pekmez yapıyoruz. Bu yaptığımız ürünleri satıyoruz ve bundan geçim sağlıyoruz. Her sene bunu yapıyoruz. Pekmezimiz meşhurdur. Pekmezin çok faydası var. Bahçemiz yok ancak gidip üzümleri satın alıyoruz." diye konuştu.
"SUCUKLARI TÜKETMEK İÇİN YAPIYORUZ"
Yüceköy (Balanê) köyünde üzümden sucuklu ceviz yapan Şükrü Gezer ise şunları söyledi: "Her sene bu mevsimde üzümleri toplayıp, cevizlerimizi alıp burada sucuk yapıyoruz. Yaptığımız sucukları önce asıyoruz, daha sonra bir iki gün güneş altında bekletiyoruz. Tam kıvamına gelince topluyoruz. Bu sucukları kışın tüketmek için kaldırıyoruz. Biz satmıyoruz ancak satan çok kişi var. Her sene bunu yapıyoruz. Ayrıca pestil de yapıyoruz."
 
Haftanın Öne Çıkanları

BİR TON ODUN BİR ÇEYREK ALTIN

2024-10-09 13:24 - TEKNOLOJİ

1 YILDA 1 MİLYON 654 BİN KULLANICI!

2024-10-03 16:10 - GÜNDEM

ATABEY ÇİÇEK, HAT-TRİCK YAPTI!

2024-10-06 13:31 - SPOR

MEVLANA ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİ TEKNOFEST'TE DERECE YAPTI

2024-10-03 12:33 - TEKNOLOJİ

HASANKEYF IŞIL IŞIL

2024-10-04 16:24 - GÜNDEM

YETKİLİLER İNCELEMELERDE BULUNDU

2024-10-09 14:57 - GÜNDEM

HASANKEYF'TE TARİHİ KEŞİF: 1600 YILLIK ASKERİ YAPI

2024-10-08 14:34 - GÜNDEM

Sağlık-Der İl Başkanı M. Orhan Edis’ten İluh Devlet Hastanesi Açıklaması

2024-10-09 20:25 - GÜNDEM

HASANKEYF'TE ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

2024-10-04 11:29 - YAŞAM

4006-TÜBİTAK BİLİM FUARLARI DESTEKLEME PROGRAMI 4006-A VE 4006-B ÇAĞRILARI YAYINLANDI!

2024-10-08 15:20 - GÜNDEM

İlgili Haberler

CANGİR: BATMAN’I GÜVENLE İNŞA EDELİM

14:11 - GÜNDEM

YEŞİL ALTIN AŞIRI SICAKLARDAN ETKİLENİYOR!

16:24 - GÜNDEM

ORMAN VE ANIZ YANGINI RİSKİ ARTIYOR

15:56 - GÜNDEM

BATMAN ESNAF ODASI’NDAN ÇARPICI ÇIKIŞ

16:28 - GÜNDEM

BAŞKAN ÇİFTÇİ: SADECE VATANDAŞ DEĞİL, KURUMLAR DA SORUMLU

16:22 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

BATMAN ESNAF ODASI’NDAN ÇARPICI ÇIKIŞ

16:28 - GÜNDEM

YEŞİL ALTIN AŞIRI SICAKLARDAN ETKİLENİYOR!

16:24 - GÜNDEM

BAŞKAN ÇİFTÇİ: SADECE VATANDAŞ DEĞİL, KURUMLAR DA SORUMLU

16:22 - GÜNDEM

BAHÇE SAHİPLERİ TEPKİLİ

16:18 - BİYOGRAFİ

ORMAN VE ANIZ YANGINI RİSKİ ARTIYOR

15:56 - GÜNDEM