?>

‘Sobacılık’ yaşatılmaya çalışılıyor

Havaların soğumasıyla kış hazırlıklarını bitiren Batmanlı soba satıcıları, işlerin eskisi gibi olmadığını belirttiler.

YAŞAM - 5 yıl önce

Havaların soğumasıyla kış hazırlıklarını bitiren Batmanlı soba satıcıları, elektrikli soba ve doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte mesleklerinin artık yok olmaya yüz tuttuğunu ifade ettiler.Kış mevsiminin yaklaşması ve havaların soğumasıyla soba satışlarına hazır olduklarını belirten Batmanlı soba satıcıları, soba satışlarının önceki yıllara göre çok düştüğünü belirttiler. Soba satışındaki taleplerin azalmasını, elektrikli sobalar ile doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasına bağlayan soba satıcıları, mesleklerinin bitme aşmasına geldiğini söylediler. Kış hazırlıklarını bitiren sobacılar zamana yenik düşen baba mesleğini yaşatmaya çalışıyor

"KIŞA HAZIRIZ"

Önceki dönemlerde yılda 2 veya 3 kamyon soba sattıklarını fakat şu anda bir kamyon bile satamadıklarını belirten soba ustası Faraç Güre, "20 yıldan fazladır soba işinde çalışıyorum. Eskiden ürünlerimizi Batman esnafına verdiğimiz gibi Siirt ve Ziyaret ilçesine kadar veriyorduk. Ama şu anda o satışlarımız yok. Yaz aylarında kışa hazırlığımızı yapıyoruz. Yıl boyunca yaptığımız hazırlıklar iki ay içindir. İki ayda iş yaptık yaptık, yapmasak malımız elimizde kalıyor. Önceki yıllarda 2 veya 3 kamyon mal getirip satıyordum. Ama şu anda bir kamyon bile getirsem elimizde kalıyor. Dükkânımda soba çeşitlerinin yanında soba malzemelerini de satıyorum. Çoğu malzemenin imalatını kendim yapıyorum. Diğerlerini dışardan istiyoruz. Doğalgaz çıktığından beri bütün sobacıların işi düştü. Soba fiyatlarımız 150 liradan başlayıp 500 liraya kadar değişiyor. Kış ayı için bütün hazırlığımızı yaptık, müşterilerimizi bekliyoruz" diye konuştu.
"DOĞALGAZ VE ELEKTRİKLİ SOBALAR İŞİMİZİ ÇOK ETKİLEDİ"
Sobacılık mesleğinin dedesinden babasına, ondan da kendilerine kaldığını söyleyen soba ustası Enes Akbaş, soba mesleğinin bitme aşamasına geldiğini söyledi. Akbaş, "Sobacılık mesleği bize dedemizden kaldı. Bu meslek dedemden babama, babamdan sonra da sıra bize geldi. Bu meslek güzel ama doğalgaz ve elektrikli sobaların çıkmasıyla yavaş yavaş bitme aşamasına gelmiş durumda. Şu anda kış için hazırlığımızı yaptık. Müşterilerimizin gelmesini bekliyoruz. Şu anki müşterilerimiz de doğalgazın gitmediği semtler ve köylerden gelenlerdir. Ayrıca bazı güzel işçiliği olan sobalarımızı da alan müşterilerimiz var. Bu şekilde işimize devam etmeye çalışıyoruz. İşlerimiz eskiye göre çok düşük, imalatçı ve eski esnaf olduğumuzdan idare ediyoruz." ifadelerini kullandı.  
Haftanın Öne Çıkanları

BİR ZAMANLAR BATMAN!

2020-10-07 09:39 - KÜLTÜR

Ali Babacan geliyor

2020-10-07 14:43 - SİYASET

BAŞKANA TEŞEKKÜR ZİYARETİ

2020-10-04 13:30 - YEREL

Günde 3 bin bıldırcın yumurtası üretiyor

2020-10-04 16:10 - YAŞAM

TPAO, 2 OKULDA EBA NOKTASI AÇTI

2020-10-04 13:20 - EĞİTİM

DOĞRU PARTİLİLER BASINLA TANIŞTI

2020-10-05 12:50 - SİYASET

BATMAN'DA 8 VATANDAŞIMIZ VEFAT ETTİ

2020-10-07 08:56 - YEREL

Özdemir, Cumhurbaşkanı ile görüştü

2020-10-07 16:54 - SİYASET

26 milletvekilinin dokunulmazlık dosyası TBMM'ye ulaştı

2020-10-07 12:49 - SİYASET

PAZAR GÜNÜ ELEKTRİK KESİNTİSİ VAR…

2020-10-06 12:36 - YEREL

İlgili Haberler

VALİ CANALP’TEN ESNAFA SÜRPRİZ ZİYARET

13:04 - YAŞAM

BATMAN, TÜRKİYE'DE ÜÇÜNCÜ SIRADA

16:39 - YAŞAM

MÜFTÜ DURMUŞTAN HACI ADAYLARINA UYARI!

15:01 - YAŞAM

TESCİLLİ DOMATESLERDE HASAT ZAMANI

17:12 - YAŞAM

KADINLARA YÖNELİK ÇALIŞMALAR TANITILDI

15:16 - YAŞAM

Günün Manşetleri

TURGUT ÖZAL BULVARI’NDA TRAFİK KAZASI: 2 YARALI

02:17 - ASAYİŞ

MALABADİ KÖPRÜSÜ’NDE BOĞULMA FACİASI

18:55 - GÜNDEM

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YENİ BİR AŞAMA

16:53 - GÜNDEM

FISTIKTA YÜZDE 40 KAYIP BEKLENİYOR

14:45 - YEREL

VALİLİKTEN KAÇAK YAPI AÇIKLAMASI: TAVİZ VERİLMEYECEK

14:44 - GÜNDEM