?>

TARİHİ MESLEK YENİDEN CAN BULUYOR

Osmanlıda en önemli ticaret mallarından olan ve zamanla unutulmaya yüz tutan asırlık mesleklerden kilim dokumacılığı, Batman'ın Sason ilçesinde açılan kurslarda gelecek nesillere aktarılıyor.

YAŞAM - 2 yıl önce

Sason Kaymakamlığı desteğiyle Çok Amaçlı Toplum Merkezi’nde (ÇATOM) açılan kursta, kurs hocası Gurbet Tekin, eğitim gördüğü kurslardan ve büyüklerinden öğrendiği motifleri, desenleri, dokuma teknikleri, desenlerin anlamlarını ve kilimin geçmişteki önemini kadınlara ve genç kızlara öğretiyor.
Türklerden dünya kültürüne yayılan kilimlere atılan her motifin ayrı bir hikaye barındığını belirten Gurbet Tekin, "Ben 11 yıldır kilim dokuma işi ile uğraşıyorum. Bu kurslarımızı bazen Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde, bazen de İş-Kur müdürlüğünün desteğiyle açıyoruz. Kursumuza katılan kursiyerlerimiz kendi ayakları üzerinde durabilmek için kurslara katılarak ev ekonomilerine katkı sağlamaya çalışıyor. Yıllardır atalarımızdan kalan bu mesleği kurslarımızda bizden sonraki nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bu mesleğin unutulmaması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu kursa 70 yaşındaki annelerimizde, kadınlarımızda, genç kızlarımızda katılıyor. Evde giyilmeyen eskiyen kazaklarımızı buraya getirip iplerini kilimlere aktarıyoruz. Osmanlı zamanında göçebeler sürekli kilim dokumacılığını her yerde yapabiliyorlardı. Bu meslek atalarımızdan kalan bir meslektir. Unutulmaya yüz tutan bir meslektir. Biz bunu yaşatmak ve bizden sonraki nesillere aktarmak için çabalıyoruz" dedi.
“77 YAŞINDAYIM, BÜYÜKLERİM BU MESLEĞİ YAPARDI”
Emekli olduğunu ve boş vakitlerini değerlendirmek için kilim dokuma kursuna yazıldığını belirten 77 yaşındaki Hasibe Yıldız'da "Ben emekli oldum. Şu anda 77 yaşındayım. Annelerimiz babalarımız önce kilim işliyordu. Ben ipleri sararak kursiyerlere dağıtıyorum. Evde sıkıldığım için kursa katılarak meslek öğreniyorum" diye konuştu.
“ÖZEL BİR MESLEKTİR, BİR KİLİM BİR AYDA ANCAK BİTİYOR”
Kursiyerlerden Emine Sarkık'da kilim dokumacılığının özel bir meslek olduğunu söyledi. Sarkık, "Zor olduğu halde severek yapıyoruz; çünkü ata mesleklerindendir. Bazen bir ayda ancak bir kilim bitirebiliyoruz. Burada kilim, seccade, çanta dokuyoruz" şeklinde konuştu.
“YAPTIĞIMIZ ÜRÜNLERİ SATARAK EV EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORUZ”
Kursta yaptıkları ürünleri satarak aile ekonomisine katkı sağladıklarını belirten kursiyerlerden Fener Kurt’da kilim dokuma kursunda yaptığı kilimleri, seccadeleri ve çantaları bazen satarak çocuklarına harçlık verdiğini, bazende sevdiklerine hediye ettiğini belirtti. Fener Kurt, “Bu mesleğin devam edebilmesi ve ilçedeki kadınlara kilim dokuya bilecekleri bir atölye kazandırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İlçedeki her yaştan kursa katılan kadınlar tarafından ilmik ilmik el emeği göz nuruyla işlenen çeşitli motifli kilimler, seccade ve çantalar Osmanlı ve Cumhuriyetin önemli ticaret ürününü günümüze taşıyor. 
Haftanın Öne Çıkanları

ABİYEDE TERCİH KİRALAMAYA DÖNDÜ

2024-05-22 14:04 - YAŞAM

BAŞKAN EKMEN: EMEKLİNİN DURUMU İÇLER ACISIDIR

2024-05-20 17:30 - RÖPORTAJ

50 ATÖLYE AÇILDI

2024-05-21 21:36 - YAŞAM

PEKMEZE KATILAN KİLİN GÜCÜYLE TÜBİTAK FİNALİNE

2024-05-26 15:32 - TEKNOLOJİ

BATMANLI KADINLAR KOOPERATİFLER İLE GÜÇLENİYOR

2024-05-20 16:42 - YAŞAM

GENÇLERDEN MUHTEŞEM FİNAL

2024-05-24 14:35 - YAŞAM

YAPAY ZEKÂ VE GELECEĞİMİZ

2024-05-26 14:46 - TEKNOLOJİ

BATMAN'DA ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI

2024-05-27 10:50 - SPOR

DOLULUK ORANI YÜZDE 70

2024-05-23 15:04 - TEKNOLOJİ

GENÇ ANTRENÖR, SEMİNER VERDİ

2024-05-23 14:19 - EĞİTİM

İlgili Haberler

ELİNE METAL CİSİM SIKIŞTI

14:41 - YAŞAM

PETROLSPOR’DAN PENDİK PROVASINDA MAĞLUBİYET

15:07 - YAŞAM

YAVRU KEDİLER İÇİN ZAMANLA YARIŞ

15:26 - YAŞAM

ELEKTRİKLİ BİSİKLET ARIZALARINA BATMAN'DA YERİNDE ÇÖZÜM

14:12 - YAŞAM

İKİ VATANDAŞ SUDA MAHSUR KALDI

16:07 - YAŞAM

Günün Manşetleri

VALİLİKTEN SALDIRIYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

23:48 - ASAYİŞ

ASRİ MEZARLIKTA KORKUNÇ OLAY

21:03 - ASAYİŞ

FİLENİN SULTANLARI'NA TEBRİK MESAJI

19:13 - SPOR

YIKIM SIRASINDA İŞ MAKİNESİ DEVRİLDİ

16:43 - YEREL

BATMAN GİRİŞİNDE TIR İLE OTOMOBİL ÇARPIŞTI

16:04 - YEREL