?>

Uzman doktordan önemli tavsiyeler

“0-1 Yaş arası bebeklere bal yedirmek tehlikeli sonuçlara neler olabilir”

SAĞLIK - 7 yıl önce

 

Batman Medical Park Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın
bir yaş altı bebeklerin balda bulunan bakteriler nedeniyle zehirlenme riski taşıdığını belirtti. Bebeklerin gelişiminde anne sütünün çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Taşkın, “Bebekler özellikle ilk 6 ay aralıksız anne sütü ile beslenmelidir ancak 6. ayın sonunda ek besinlere verilebilir. Bazı anneler bilmeden bu dönemde riskli ek gıdalar verebilmektedir. Bu nedenle ek gıdalar konusunda temel konuları bilmek önemlidir” dedi.
Ek gıdalar ile ilgili yanlış bilinen konularla ilgili bilgi veren Dr. Taşkın, ek gıdalara geçişlerin kademeli bir şekilde olması gerektiğini ve bu gıdalara bir yaşından önce başlanmaması gerektiğini vurguladı.
“ARILARIN BIRAKTIĞI BAKTERİ BEBEKLERDE ZEHİRLENMEYE YOL AÇABİLİR”
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın anne ve babalara seslenerek
Arılar bal yaparken adı kolostridyum botulium denilen bakteriyi üreten kalıntıları bala bıraktıklarını, bu bakteri bebeklerde botulizm denilen zehirlenmelere yol açtığını söyledi. Taşkın,  “Bu zehirlenme bebeğin sinir sistemini etkilemekte hatta nadir olarak görülse de ölümle sonuçlanabilmektedir. Erişkinlerin sindirim sisteminde zehri önleyen ve bakterilerin çoğalmasını engelleyen faydalı kalıntılar mevcuttur. Bebeklerin sindirim sisteminde bu hücreler gelişmediği için bakterilere karşı bağışıklıkları yoktur. Bebeğe bal verdikten sonra; düzelmeyen kabızlık, kol-bacak ya da boyun kaslarında gevşeklik, cansız ve zayıf ağlama, emme ve beslenmede azalma, sürekli olarak halsizlik, solunum sıkıntısı- hırıltı gibi belirtilere rastlandığında doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Gıda zehirlenmeleri iyi pişmemiş diğer gıdalarda da görülebilmektedir. Bebeklere iyi pişmemiş herhangi bir gıda verilmemelidir. Bebeklerin bağışıklık sistemleri erişkinlere göre daha az gelişmiş olduğu ve bağırsak olgunlaşmadığı için 6 aya kadar alerjen maddelerin bağırsaklardan emilerek kana karışma olasılığı bulunur. 6 aydan önce verilen bal, çilek, kivi, yumurta beyazı, çikolata, kakao gibi alerjen gıda ve maddeler aşırı duyarlılığı tetikleyip ileri yaşlarda bu besinlere karşı alerji ve astım gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir” dedi. (Mehmet İslamoğlu)
Haftanın Öne Çıkanları

Mesleki eğitim ivme kazanıyor

2018-09-10 11:48 - EĞİTİM

‘Katliama hazırlık’ protesto edildi

2018-09-09 13:01 - GÜNDEM

Okullar şimdiden pırıl pırıl

2018-09-06 13:23 - EĞİTİM

Operasyona giderken kaza geçirdiler

2018-09-10 17:37 - YAŞAM

Hasankeyf'te taşınamayan eserler yerinde korunuyor

2018-09-05 14:05 - GÜNDEM

‘C Plakalı’ uyarısı!

2018-09-06 13:24 - EĞİTİM

3. Kattan düştü Öldürmeyen Allah öldürmüyor

2018-09-04 15:56 - YAŞAM

Eğitim-Sen; “KAYIT PARASI ALMAK SUÇTUR”

2018-09-06 13:12 - EĞİTİM

Akreplere karşı ilaçlama

2018-09-04 15:55 - YAŞAM

Çarşamba gününe dikkat!

2018-09-09 14:02 - YAŞAM

İlgili Haberler

BESLENME HATASI HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIR

16:22 - SAĞLIK

BATMAN HENTBOL TAKIMLARI ALANYA'DA ZİRVEDE!

15:17 - SAĞLIK

ÇOCUKLARDA MİYOPİ RİSKİNE KARŞI 5 KRİTİK ÖNLEM!

13:46 - SAĞLIK

ÖĞRENCİLERE MOBİL SAĞLIK TARAMASI

13:07 - SAĞLIK

EVLENECEK ÇİFTLERE YENİDOĞAN TARAMASI EĞİTİMİ

14:42 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

İKLİM KANUNU MECLİSTE KABUL EDİLDİ

12:47 - GÜNDEM

BEDELLİ ASKERLİKTE ZAMLI ÜCRET BELLİ OLDU

11:58 - GÜNDEM

ZAM ORANLARI AÇIKLANDI: İŞTE YENİ MAAŞLAR

11:55 - EKONOMİ

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

10:18 - EKONOMİ

‘YOKTUNUZ’  SERGİSİ ROMA’DA

17:07 - KÜLTÜR