SON DAKİKA
hava
Advert
Google News

EKREMOĞLU: BİR YILDA 426 MİLYON TL KREDİ VERDİK

Son Güncelleme :

2024-04-19 17:18:58

EKREMOĞLU: BİR YILDA 426 MİLYON TL KREDİ VERDİK

Batman Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Hanifi Ekremoğlu, kooperatifin bir yıllık performansını değerlendirdiği açıklamasında, esnafa yönelik sağlanan kredi desteği ve kooperatifin çalışmaları hakkında detaylı bilgiler paylaştı.

TOLERANS GÖSTERİYORUZ

Hanifi Ekremoğlu, Batman Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı olarak göreve geldikten yaklaşık bir yıl sonra kooperatifin çalışmaları ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Kooperatif olarak esnafa birçok kolaylık sağladıklarını belirterek, araç kaskosu, ekspertiz raporu gibi istenen belgeleri kaldırdıklarını ve kredi alma süresini 6 aydan 1 ay ile 45 güne indirdiklerini ifade etti. Ekremoğlu, hazine destekli kredi verdiklerini ve bankalarla aralarında faiz oranları açısından yüzde yüz fark olduğunu vurguladı. Sicili iyi olmayanlara bankaların kredi vermediğini ancak kooperatif olarak sicili 800 puanın altına inmeyen esnaflara kredi verdiklerini söyledi. Ayrıca, kredi ödemelerinde tolerans gösterdiklerini ve sicilin banka kredi kartlarında gecikme olması durumunda dahi bozulabileceğini ancak kooperatif olarak sıkıntı yaşayanlara tolerans gösterdiklerini dile getirdi.

1144 KİŞİYE KREDİ VERİLDİ

Ekremoğlu, kooperatifin kredi desteğiyle ilgili Toplamda yaklaşık 426 milyon lira kredi desteği verdiklerini belirtti. Bu krediler arasında 15 kişiye 22 milyon 290 bin lira yatırım kredisi, 18 genç girişimciye 3 milyon 100 bin lira kredi ve 1111 kişiye 401 milyon 348 bin lira işletme kredisi olduğunu açıkladı. Ödeme koşullarını önceki 6 aydan 3 aya indirdiklerini, hatta bazen 1 aya da indirebildiklerini ifade etti. Esnafların kendilerine göre ödeme çizelgesini hazırlayıp sunduklarını dile getirdi. Ekremoğlu, önceden kredilerin çok gecikmeli ödendiğini ancak bu sistemi kaldırdıklarını ve personellerinin emek harcayıp çok çalıştığını belirtti. Kredi çekmek için araç kaskosunun istenmesinin esnafı zor duruma soktuğunu fark ettiklerini ve bu uygulamayı kaldırdıklarını söyledi. Bu adımları atarken kendilerini sorumlu hissettiklerini vurguladı.

ÖDEMELER ZAMANINDA YAPILIYOR

Hanifi Ekremoğlu, kooperatifin bazı iş kollarını tekrar kredi verebilecek konuma getirdiklerini ve minibüsçü ile nakliyeci esnafı serbest koda aldırdıklarını belirtti. Kooperatif tarihinde kendilerinin görev yaptığı dönemde daha önce hiç bu kadar kredi kullandırılmadığını ifade etti. Esnaflar için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini vurguladı. Kredi çeken esnafları arayarak ödemelerini istediklerini ve devridaim sağlamak için bu önemin altını çizdi. Geri dönüşlerin daha iyi durumda olduğunu ve paraları sağlama aldıklarını belirtti. Geçmişe dönük olarak ulaşılamayan 50-60 kişinin olduğunu ancak şu anda bu durumun değiştiğini dile getirdi.

KEFİLSİZ KREDİ VERİLMEZ

Hanifi Ekremoğlu, kooperatifin gerçek işini yaptıklarını ve esnafa destek olmak için titizlikle çalıştıklarını vurguladı. Devletin kredi vermeden önce güvence alınması gerektiği yönündeki talimatlarına uyduklarını belirtti. Kefilsiz kredi vermenin mümkün olmadığını ve sistemin bu şekilde işlediğini ifade etti. Seçimlerde rakiplerinin kefilsiz kredi vaat ettiğini ancak bu durumun mümkün olmadığını dile getirdi. Kredi için öncelikle devlet memuru veya işçi kefil istendiğini ve çekecekleri krediye orantılı bir ipotek talep edildiğini aktardı. Paralarının Halk Bankası'nda bulunduğunu ve kooperatifin bu parayı ödemediğini, bunun bankanın yetkisi dahilinde kredi verilmesini sağladığını açıkladı. Kontrol merci olarak hem kendilerini hem de bankayı işaret etti.

HİZMET EDENİN YANINDAYIZ

İktidar partisi il başkanı ve vekilinin 1100 kişiyi temsil eden bir odaya henüz ziyarette bulunmamış olmalarını eksiklik olarak değerlendiren Ekremoğlu, kentin dinamiklerinin daha duyarlı olması gerektiğine vurgu yaptı. Kooperatifin 1100 kişiye kredi veren bir kuruluş olduğunu ve esnafın can damarı olduğunu belirtti. Diğer vekillerin ziyaret ettiğini ifade ederek, esnafın hizmeti önemsediğini ve parti ayrımı yapmadığını vurguladı. Hükümetin ekonomiyi güçlendirmek için gerekli çalışmaları yapması gerektiğini ve kentin sürdürülebilir fabrikalara ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e olan güvenin tam olduğunu ve ekonominin düzeltilmesine olan inancı ifade etti.

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.