<div>Bir yanda makine yufkaları, diğer yanda ise eski usul el emeğiyle üretilen yufkalar var. Batman’da bu geleneği 23 yıldır sürdüren Bilal Bilmedi, katkısız üretim anlayışıyla hem sağlığa hem de damak tadına sahip çıktıklarını söylüyor.</div> <div>38 yaşındaki yufka üreticisi Bilal Bilmedi, 2002 yılından bu yana bu işi yaptığını belirterek, ürettikleri yufkanın tamamen doğal olduğunu vurguladı. Bilmedi, “Yufkanın içinde hiçbir katkı maddesi yok. Sadece un, su ve tuz kullanıyoruz. Yufkalarımız yaklaşık 1 santim inceliğinde ve tamamı el açması. Makine yufkası kesinlikle değil” dedi.</div> <div>Piyasada bazı üreticilerin hamuru şişirmek için katkı maddesi kullandığını ifade eden Bilmedi, bu maddelerin sağlık açısından ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti. “Bu katkı maddeleri böbreklere zarar veriyor. Bizim önceliğimiz vatandaşa sağlıklı yufka sunmak” diye konuştu.</div> <div></div> <h4>Kullandıkları unun da özenle seçildiğini belirten Bilmedi, doğrudan yufkalık un kullandıklarını söyledi. Yıkama sürecine de değinen Bilmedi, “Bazı yufkacılar bezle yıkıyor, bu da yufkada koku bırakıyor. Biz boruda yıkıyoruz, hem daha temiz hem de kokusuz oluyor” dedi.</h4> <div>Günlük üretim kapasitelerinin sınırlı olduğunu dile getiren Bilmedi, “Günde ortalama 250 kilogram satış yapıyoruz. Elle açtığımız için daha fazlasına yetişemiyoruz. Talep çok ama el emeğinin bir sınırı var” ifadelerini kullandı. Yufkanın tanesini 15 TL’den sattıklarını da ekledi.</div> <div>Yufkanın yanı sıra mantı üretimi de yaptıklarını belirten Bilmedi, mantının da aynı katkısız undan hazırlandığını söyledi. “İçine koyduğumuz kıymayı da süt dana etinden seçiyoruz. Mantıya da ciddi bir talep var” dedi.</div> <div>Artan maliyetlerin üretimi zorlaştırdığını ifade eden Bilmedi, kullandıkları yufkalık unun pahalı olduğunu vurgulayarak, “Bir çuval unu 1.750 TL’ye alıyoruz. Bu da maliyeti artırıyor ama kaliteden ve sağlıktan taviz vermiyoruz” diye konuştu.</div>