USD
00,00
EUR
00,00
USD/EUR
1,000
ALTIN
0.000,00
BİST
0.000,00

TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞANLAR DİKKAT!

TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞANLAR İÇİN YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ.

TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞANLAR DİKKAT!

Aile , Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, çalışanlar için Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslekleri belirlenmesi ve yayımlanmasını amaçlıyor. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve aşağıda belirtilen mesleklerde, Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler, bu tebliğin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra çalıştırılamayacak.

BELGE ZORUNLULUĞU GETİRİLEN MESLEKLER

Belge zorunluluğu getirilen mesleklere ise şöyle: Elektrik pano montajcısı, elektrik dağıtım şebekesi işletme bakım görevlisi, elektrik dağıtım scada operatörü, elektrik pano montajcısı, frezeci, inşaat işçisi, işletme elektrik bakımcısı, köprülü vinç operatörü, liman kuru yük operasyon elemanı (puantör), liman pompa ve tank saha operatörü, liman RTG operatörü, liman SSG operatörü, mobil vinç operatörü (MHC sahil ve gemi vinci), NC/CNC tezgah işçisi, orman üretim işçisi, orman yetiştirme ve bakım işçisi, otomasyon sistemleri montajcısı, otomotiv elektrikçisi, otomotiv gövde onarıcısı, otomotiv ön düzen ve balansçısı, plastik enjeksiyon üretim elemanı, plastik profil üretim operatörü (ekstrüzyon), plastik şişirme film üretim operatörü (ekstrüzyon), tornacı, röle görevlisi, liman operasyon planlamacısı, bitim işleri operatörü, boyama operatörü, ön iplik operatörü, ön terbiye operatörü.

HÜKME AYKIRI ÇALIŞTIRILAN HER ÇALIŞAN İÇİN 500 TL ceza

Bu Tebliğ hükümlerine aykırı davrananlar hakkında 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanunun şu hükmü uygulanacak: "Birinci fıkraya ilişkin denetimler iş müfettişlerince yapılır. Birinci fıkrada belirtilen hükümlere aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için 500 Türk lirası idari para cezası verilir. Bu Kanuna göre verilen idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir." 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ