Anız, artık büyük suç!

Anız, artık büyük suç!

Anız yakanlara 2020 yılında her dekar için 73.68 TL idari para cezası verileceği ancak anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat arttırılarak uygulanacağı ifade edildi.

Batman’da her sene büyük tepki toplayan anız yakma olaylarını en aza indirmek için ceza-i müeyyideler arttırıldı. tarım ve Orman İl Müdürlüğü, anız yakanların para ve idari cezalarla karşılaşacağını duyurdu. İlimizde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesinin bozulduğunu belirten İl Müdürü Mehmet Demir “

Ülkemizde hububat hasadından sonra kalan artıkların yakılması ve toprağa karıştırılmasının verim ve toprak üzerine etkileri yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. İlimizde de anız yakılması ile sap, saman ve organik maddenin yok edilmesi sonucu; toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak toprağın üstünde ve altında doğaya ve canlılara yararlı olabilecek, organik-inorganik maddeler ile mineraller zarar görmektedir. Bu nedenle beslenmede önemli rol oynayan gıda maddelerinin kalitelerinin düşmesine neden olmaktadır. Bu bitkilerin, hayvanların ve en önemlisi insanların sağlıklı yaşam zincirini doğrudan etkilemektedir” dedi.

HASTALIKLARI TETİKLİYOR

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Demir, anızın verdiği zararlardan birinin de insan üzerinde ciddi rahatsızlıklar olduğunu söyledi. Demir, “Günümüzde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen çevresel faktörlerin en önemli unsurlarından biride Anız yangınlarıdır. Anız yangınlarının ortaya çıkardığı kül, partikül,  karbonmonoksit vb. gibi zehirli dumanlar;  soluduğumuz havayı, korkunç boyutlarda kirletip, insan sağlığını doğrudan tehdit etmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda solunum yollarının tıkanmasına sebep olmaktadır. Astım, Bronşit ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olanlarda bu durum daha ağır sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Ayrıca; Telefon ve elektrikler direkleri, etraftaki yerleşim bölgeleri zarar görmektedir. Anız artıkları ile beslenen yaban hayvanları ölmekte, hava kirlenmekte, meydana gelen duman nedeniyle zaman zaman karayollarında görüş azalmakta ve trafik kazaları ile can ve mal kayıpları yaşanabilmektedir”

“KANUNDA YERİ TEK TEK VAR”

Ülkemiz genelinde olduğu gibi İlimizde de ürün hasadından sonra anızların yakılması çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkileri önlemek için İlimizde anız yakılmasının yasaklandığını sözlerine ekleyen Demir “Bu yasağa uymayanlar hakkında T.C.K 'nın 526 maddesine göre işlem yapılmak üzere Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır. Ayrıca 2872 sayılı Çevre Kanununa göre de idari para cezası uygulanacaktır. Anız yakanlara 2020 yılında her dekar için 73.68 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat arttırılarak uygulanır” şeklinde konuştu. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ