Batman ve bölge illerinde yaz aylarında ve özellikle Ramazan aylarında sık tüketilen meyan kökü şerbeti (Ava susé) resmi olarak Gaziantep’in oldu. UNESCO tarafından gastronomi alanında koruma altına alınan Gaziantep’te özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan ve yaz aylarında da bolca tüketilen meyan şerbeti, coğrafi işaretinin alınmasıyla tescillendi. Konuyla ilgili açıklama yapan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Mehmet Akıncı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle de Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan ve yaz aylarında bolca tüketilen meyan şerbetinin, coğrafi işaret tescil belgesini aldıklarını söyledi. Geleneksel hazırlanış biçimiyle geçmişi asırlar öncesine dayanan meyan şerbetinin, Gaziantep Ticaret Borsası’nın 11’inci, Gaziantep’in ise genel toplamda 24’üncü tescilli ürünü olduğunu belirten Akıncı, “Gaziantep kültüründe özel bir yer tutan meyan şerbetinin şehrimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor ve tescil çalışmalarına katkı sunan tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.