Batman Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi tarafından düzenlenen “ Endüstri 4.0 ve 5.0’ın Önemi” konulu söyleşi, Batman OSB Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Söyleşiye, Batman Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Sezgin ile Beşiri Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Şükrü Adin konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğe ayrıca Batman OSB Müdürü Zeynep Akbel, Bilim İletişimi Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Ferhat Korkmaz, akademisyenler, sanayi temsilcileri ve girişimciler de iştirak etti.
DİJİTALLEŞME VE İNSAN ODAKLI ÜRETİM TARTIŞILDI
Sanayide dijital dönüşüm, yapay zekâ temelli üretim teknolojileri, otomasyon sistemleri, veri analitiği ve nesnelerin interneti (IoT) gibi Endüstri 4.0’ın temel başlıklarının ele alındığı söyleşide, Endüstri 5.0 ile birlikte öne çıkan insan merkezli yaklaşım, sürdürülebilir üretim ve sosyal sorumluluk gibi kavramlar da değerlendirildi.
Prof. Dr. Necmettin Sezgin, Türkiye’nin bu dönüşüm sürecindeki yerini değerlendirerek, Batman özelinde yürütülen çalışmalara dikkat çekti. Üniversite-sanayi iş birliğinin önemine değinen Sezgin, Batman Üniversitesi’nin bu alanda gerekli adımları atmaya hazır olduğunu ifade etti.
SANAYİYE GEÇİŞ SÜRECİ ANLATILDI
Doç. Dr. Mehmet Şükrü Adin ise sunumunda Endüstri 1.0’dan 5.0’a uzanan tarihsel süreci anlattı. Sanayide mekanik sistemlerden dijitalleşmeye geçiş in detaylarını paylaşan Adin, organize sanayi bölgelerinde yaşanan dijital dönüşüm eksikliklerine dikkat çekerek, sanayi temsilcilerinin bu süreçte daha etkin rol alması gerektiğini vurguladı.
proje VE DANIŞMANLIK DESTEĞİ GÜNDEME GELDİ
Söyleşi sonunda katılımcılardan gelen sorular yanıtlandı. Batman OSB bünyesindeki firmaların dijitalleşme süreçlerine adapte olmaları için Batman Üniversitesi tarafından sunulabilecek proje destekleri ve akademik danışmanlık konularında öneriler paylaşıldı.