BAYRAM SOFRASI SADECE LEZZET DEĞİL, SAĞLIK DA SUNMALI

BAYRAM SOFRASI SADECE LEZZET DEĞİL, SAĞLIK DA SUNMALI

Diyetisyen Nezan Hoşer’den Kurban Bayramı Öncesi Uyarılar: Paylaşmak Güzeldir Ama Sağlıkla

Kurban Bayramı yaklaşırken et tüketimiyle birlikte sofralar da zenginleşiyor. Ancak bu bereketli günlerde mideyi değil, bilinci doyurmak gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Nezan Hoşer, hem fiziksel sağlığı hem de bayramın manevi değerlerini korumaya dönük önemli tavsiyelerde bulundu.

a

ETİ HEMEN YEMEK LEZZET DEĞİL SORUN GETİRİR

yeni kesilmiş eti hemen tüketmeyin!” diyen Hoşer, bunun hem sindirim hem de sağlık açısından sakıncalı olduğunu söyledi. "Yeni kesilmiş hayvanın eti, 'ölüm katılığı' sürecine girer. Bu da sindirimi zorlaştırır, pişirmeyi güçleştirir" diyen Diyetisyen Hoşer, ideal bekletme süresinin 12-24 saat olduğunu belirtti. Bu sürede etin hem lezzeti hem de yumuşaklığı artıyor.

a

İLK GÜN ET YENİYORSA, YANINDA SEBZE VE YOĞURT OLSUN

Hoşer, özellikle bayramın ilk gününde sofralarda yoğurt, yeşillik ve sebze gibi sindirimi destekleyici yiyeceklerin eksik edilmemesi gerektiğini belirtti. “C vitamini içeren besinler (limon, domates, roka vb.) demir emilimini artırır, bu yüzden sofralarda mutlaka yer almalı” dedi.

PİŞİRMEDE ACELECİ OLMAYIN, KIZARTMADAN UZAK DURUN

Etin pişirilmesinde sağlıklı yöntemlere dikkat çeken Hoşer, ilk günlerde haşlama, buğulama ve tencere yemekleri gibi yavaş pişirme yöntemlerini önerdi. “Izgara veya kızartma gibi yüksek ısıyla yapılan pişirme yöntemleri için etin yeterince dinlenmiş olması gerekir. Aksi halde sertleşir ve hem lezzet kaybı yaşanır hem de sindirim zorlaşır” ifadelerini kullandı.

A

TATLININ ÖLÇÜSÜ KAÇARSA, Bayram KEYFİ KAÇABİLİR

Bayramın şekerli yüzü de abartıldığında sağlığı tehdit ediyor. Diyetisyen Hoşer, şekerli gıdaların ölçülü tüketilmesini, mümkünse daha hafif ve alternatif tatlıların tercih edilmesini tavsiye etti. “Sütlü tatlılar, meyve bazlı kompostolar veya az porsiyonlu geleneksel tatlılar çok daha akılcı tercihlerdir.”

a

KAHVALTIDA YÜKLENMEYİN, DENGEYİ UNUTMAYIN

Bayram sabahı yapılacak kahvaltının da dengeli olması gerektiğini vurgulayan Hoşer, şu önerilerde bulundu:

Beyaz peynir, yumurta, zeytin, sebze, tam buğday ekmeği ve meyve tercih edilmeli

İşlenmiş et ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı.

BAYRAM RUHUNU SAĞLIKLA TAÇLANDIRIN

“Bayram; sadece et, tatlı ve kalabalık sofralardan ibaret değildir” diyen Hoşer, Kurban Bayramı’nın aslında fedakârlık, paylaşma ve denge anlamı taşıdığını hatırlattı.

“Bu bayramda da hem sofralarda hem davranışlarda ölçülü ve bilinçli olmak, hem beden hem ruh sağlığı açısından en kıymetli katkı olacaktır.”

Advert
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ