Batman Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ile yaptığımız röportajda; üniversitenin dijitalleşme politikaları, eğitimde kalite vizyonu, toplumsal projeleri ve yeni açılacak fakülteler üzerine dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Gerek teknolojik altyapısı gerekse öğrenci odaklı vizyonuyla Batman Üniversitesi, sadece bölgesel değil ulusal çapta örnek gösterilecek bir konum hedefliyor.
Rektör Demir, sohbetimizin başında şu vurguyu yapıyor: “Eğitim, öğretim ve araştırma kalitesiyle tercih edilen; kamu, üniversite , sanayi ve toplum iş birliğini önceleyen bir üniversite olma hedefiyle ilerliyoruz.”
Geleneksel değerleri koruyarak çağdaş ve özgün çalışmalar yürüttüklerini belirten Demir, özellikle enerji ihtisası ve dijitalleşme alanlarında önemli projeler yürüttüklerini ifade ediyor.
Kendi yazılım altyapısını geliştiren ender üniversitelerden biri olduklarını söyleyen Rektör, şunları kaydediyor: “Yaklaşık 90 otomasyon sistemiyle öğrenci işleri, belge yönetimi, kütüphane, Erasmus başvuruları gibi süreçleri kendi geliştirdiğimiz yazılımlarla yürütüyoruz. Açık kaynak kodlu yazılımlar sayesinde kamuya ek yük getirmeden kendi sistemimizi kurduk.”
ÜNİVERSİTEMİZİ GELECEĞE SAĞLAM ADIMLARLA TAŞIYORUZ
Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, üniversitenin vizyonu ve hedeflerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Rektör Demir, eğitim-öğretim ve araştırma kalitesiyle öne çıkan, kamu-üniversite-sanayi ve toplum iş birliğini esas alan bir üniversite olmayı amaçladıklarını söyledi.
“Geleneksel değerlerimizi koruyarak çağdaş ve özgün eserler üretmeyi, evrensel değerlerle bütünleşmiş bir akademik yapı oluşturmayı önemsiyoruz” diyen Prof. Dr. Demir, özellikle enerji ihtisası alanında hem bölge hem ülke geleceği açısından etkili bir konumda olmayı hedeflediklerini vurguladı.
MEZUNLARIMIZI YALNIZ BIRAKMIYORUZ, GELECEĞE HAZIRLIYORUZ
Batman Üniversitesi’nin, öğrencilerinin mezuniyet sonrası istihdamını artırmayı temel önceliklerinden biri olarak gördüğünü belirten Rektör Demir, bu yaklaşımı şöyle özetliyor:
"Batman Üniversitesi olarak öğrencilerimizin yalnızca eğitim sürecine değil, mezuniyet sonrasına da önem veriyoruz. Mezunlarımızın girdiği sınavlardaki başarılarını takip ediyor, onları iş yaşamına hazırlayacak adımları erkenden atıyoruz. Çeşitli kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve meslek kuruluşlarıyla istihdam protokolleri imzalıyoruz. Sektörün bizden ne beklediğini, hangi yeterlilikleri önemsediğini sahadan dinliyoruz. Bu doğrultuda müfredatlarımızı güncelliyoruz. Ders içeriklerini bugünün değil, iki yıl sonranın, dört yıl sonranın ihtiyaçlarına göre düzenliyoruz.”
Demir, bu sayede öğrencilerin mezun olduklarında iş dünyasına hazır bir donanımla adım attığını vurguluyor: “Evlatlarımızın yollarındaki taşları şimdiden temizliyoruz. Onların gelecek yürüyüşlerini güvenle yapabilmeleri için bugünden hazırlıklarımızı yapıyoruz.”
Bu kapsamda yeni bölüm ve programlarla hem öğrenci sayısını hem de öğretim kalitesini artırmayı planladıklarını söyledi.
DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HİZMETE HAZIR
Prof. Dr. Demir, 2021 yılında Cumhurbaşkanı’nın tensipleriyle kurulan Diş Hekimliği Fakültesi’nin çok kısa sürede öğrenci kabulüne başladığını ve afiliasyon ile klinik kurma çalışmalarının da tamamlandığını belirtti. “Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatımızı aldık. Diş Hekimliği Fakültemizin, Batman ve çevre illerden gelecek hastalara hizmet vermesi için tüm hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz” dedi. Yakın zamanda tamamlanması planlanan Diş Hekimliği Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile hem nitelikli eğitim sunacaklarını hem de bölge halkına sağlık hizmeti vereceklerini aktaran Rektör Demir, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:
TIP FAKÜLTESİ DE GÜNDEMİMİZDE
“Batman Üniversitesi olarak yalnızca mevcut fakültelerimizle değil, yeni açmayı planladığımız fakültelerle de büyümeye devam ediyoruz. Bu kapsamda Tıp Fakültesi kurma hedefimiz de gündemimizde yer alıyor. Bölge halkının sağlık alanındaki ihtiyaçlarına akademik düzeyde karşılık verebilmek istiyoruz.”
ÖĞRENME ORTAMLARINI ZENGİNLEŞTİRİYORUZ
“Merkez kampüsümüzde hem aydınlatma dönüşümüyle enerji tasarrufu sağlıyoruz hem de artan akademik kadro ihtiyacına yönelik yeni ofis alanları inşa etmeyi planlıyoruz” diyen Rektör Prof. Dr. İdris Demir, kampüs altyapısında da önemli iyileştirmeler yaptıklarını söyledi.
Batı Raman Kampüsü’nde ana ring yol, kaldırımlar ve asfalt yenilenirken, bisiklet kullanıcıları için yol işaretlemeleri yapıldı. arıtma sistemi, merkezi trafo ve su deposu yolları güçlendirilirken, ikinci etap peyzaj çalışmaları kapsamında camii çevresi ve fakültelerin önü toz ve çamurdan arındırıldı.
Rektör Demir, “Camii yanında yer alan avlu ve bodrum katında depo ve arşiv alanları oluşturuyoruz. Bu sayede okullarda depo olarak kullanılan alanlar boşalacak, yeni sınıf, laboratuvar ve öğretim elemanı odaları açılacak” diyerek hem fiziki altyapıyı hem de akademik kapasiteyi artıracak adımların süreceğini vurguladı.
KAMPÜS HAYATINA DEĞER KATACAK YENİ TESİSLER YOLDA
Batı Raman kampüsünde sentetik çim saha, tenis kortları ve küçük koşu pistini kapsayan spor yapıları projelerinin planlandığını aktaran Demir, “Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerimizin derslerini daha iyi koşullarda yapmalarını hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
Geçtiğimiz dönemde Spor Bilimleri, Turizm ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin merkezi derslik binalarını tamamlayarak hizmete sunduklarını, Diş Hekimliği Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin temelinin Ekim ayında atılması için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
DİJİTALLEŞMEDE KENDİ YAZILIMIMIZI GELİŞTİRDİK
Uzaktan eğitim ve dijitalleşme çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Demir, Batman Üniversitesi’nin kendi uzaktan eğitim sistemini geliştiren ve kendi sunucularında barındıran Türkiye’deki az sayıdaki üniversiteden biri olduğunu belirtti.
“Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Rehberi doğrultusunda kendi yazılım ekibimizi kurduk. Web sitelerimizin yanı sıra hukuk otomasyonumuzu da kendi bünyemizde geliştirdik. Kampüsümüzde bina girişlerine ‘Dijital Kampüsüm’ kioskları, tanıtım için ise dijital monitörler yerleştirdik” dedi.
Yaklaşık 90 otomasyon sistemi ile kampüsü dijitalleştirdiklerini ve bunların tümünün özgür yazılımlar kullanılarak geliştirildiğini söyleyen Demir, bu sayede kamu maliyesine yük olmadan kendi kendine yeten bir yapıya ulaştıklarını ifade etti.
ÖĞRENCİLERİN TEKNOLOJİYE ERİŞİMİ VE BİLİŞİM FESTİVALİ
Öğrencilerin teknolojiye erişimini artırmak için düzenlenen Bilişim Festivali’nin önemine vurgu yapan Rektör Demir, “Üçüncüsünü düzenlediğimiz festival kapsamında uluslararası kongreler, teknoloji fuarları ve atölyeler gerçekleştiriyoruz. Ayrıca öğrencilerimizi Teknofest gibi önemli etkinliklere teşvik ediyoruz” diye konuştu.
Sanayi ve kamu kurumlarıyla yapılan iş birlikleri sayesinde gençlerin dijital dünyada yetkinlik kazanmasını sağladıklarını belirtti. Merkez Kampüs’te açılan “İcathane” ise bu çalışmaların somut örneklerinden biri oldu.
DİJİTALLEŞMEDE ÖNCÜ ÜNİVERSİTELERDEN BİRİYİZ
Batman Üniversitesi, kendi uzaktan eğitim sistemini hazırlayan, yapılandıran ve kendi sunucularında barındıran sayılı üniversiteler arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Rehberi’ne tam uyum çerçevesinde üniversite bünyesinde kurulan yazılım ekibiyle tüm web siteleri ve otomasyon sistemleri özgün yazılımlarla geliştirildi.
Türkiye’de kendi hukuk otomasyonunu geliştiren ilk üniversitelerden biri olma özelliğini taşıyan Batman Üniversitesi, dijital dönüşümde kamuya ek yük oluşturmadan sürdürülebilir ve özgün bir altyapı kurdu.
BİLGİ GÜVENLİĞİNDE DE İLKLER ARASINDAYIZ
Batman Üniversitesi’nin ISO 27001 Bilgi Güvenliği Sertifikası alan Türkiye 'deki ilk üniversiteler arasında yer aldığını belirten Rektör Prof. Dr. İdris Demir, “Şu anda ISO 27701 süreci de devam ediyor. Bilgi güvenliği alanında da öncü olmayı sürdürüyoruz” dedi.