EĞİTİM CAMİASI NE DÜŞÜNÜYOR?
Bazı kesimler bireysel özgürlüklerin kısıtlanmasından endişe duyarken eğitimciler, uygulamanın disiplin ve eşitlik sağlayacağını savundu.
Milli eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2025 - 2026 eğitim öğretim yılından itibaren okullarda serbest kıyafet uygulamasının sona ereceğini ve tekrar forma (tek tip kıyafet) uygulamasına geçileceğini açıkladı.
Bu karar, kamuoyunda ve eğitim çevrelerinde tartışma yaratırken, İdeal Eğitim Vakfı (İDEV) Batman İl Temsilcisi Mehmet Emin Sütçü, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İDEV İl Temsilcisi Mehmet Emin Sütçü, uygulamayı genel olarak olumlu karşıladıklarını belirterek, uygulamanın özellikle sosyal eşitlik açısından önemli olduğunu vurguladı.
Serbest kıyafet döneminde öğrenciler arasında marka bağımlı lığı, akran baskısı ve ekonomik eşitsizlik kaynaklı sorunların sıkça yaşandığını ifade eden Sütçü, tek tip kıyafetin bu tür olumsuzlukların önüne geçerek sosyal dengeyi sağlayacağını söyledi.
"SOSYAL EŞİTLİK VE okul DİSİPLİNİ AÇISINDAN OLUMLU BİR ADIM"
Okullarda kılık kıyafet zorunluluğu uygulamasının eğitim camiasında ve toplumun farklı kesimlerinde tartışılan, olumlu ve olumsuz yönleri bulunan bir konu olduğunu belirten Sütçü, "Uygulamanın en sık dile getirilen olumlu yönlerinden biri, sosyal eşitliği sağlaması ve teşvik etmesidir. Özellikle günümüzde marka bağımlılığının yoğun olduğu giyimde, öğrenciler arasında akran baskısına yol açabilir veya maddi durumu düşük ailelerin çocuklarında psikolojik sorunlara neden olabilir. Tüm öğrencilerin aynı kıyafeti giymesi, bu tür sorunların önüne geçerek sosyal eşitliği destekleyecektir." dedi.
"KIYAFET ZORUNLULUĞU AİDİYET SAĞLAR"
Sütçü, tek tip kıyafetin aynı zamanda okul aidiyetini güç lendireceğini ve disipline katkı sağlayacağını belirterek, "Kılık kıyafet zorunluluğu okul aidiyeti sağlaması ve disiplin noktasında da önemli katkıları olacaktır. Çünkü tek tip kıyafet, öğrencinin kendini bir gruba veya topluluğa ait hissetmesini sağlayarak okul aidiyetini güçlendirir. Ayrıca, okul içinde disiplinin sağlanması noktasında hem öğretmenlere hem de idareye ciddi kolaylıklar sunar." diye konuştu.
"GÜVENLİK VE HAZIRLIK SÜRECİ DE ETKİLENECEK"
Kılık kıyafet zorunluluğunun güvenlik açısından da önemli olduğunu söyleyen Sütçü, şöyle devam etti:
"Kılık kıyafet zorunluluğu, güvenlik açısından da değerlendirilebilir. Okula yabancı kişilerin giriş çıkışı veya öğrencilerin okuldan kaçması gibi durumların önüne geçilmesinde kolaylık sağlar. Marka takıntısının yaygın olduğu günümüzde, okula hazırlık sürecinin uzun sürdüğü gözlemlenmektedir. Bu uygulama , okula hazırlık sürecini de kısaltacaktır."
"ELBETTE TARTIŞMALI YÖNLERİ VAR"
Sütçü, uygulamanın eleştirilen yönlerine de değinerek, "Kılık kıyafet zorunluluğunun olumlu taraflarının daha fazla olduğunu düşündüğümüz bir uygulamadır. Elbette olumsuz tarafları da vardır. En çok vurgu yapılan olumsuz yönlerinden biri, bireyselliğin ve özgürlüğün engellenmesi olarak görülmesidir. Öğrenciler için kıyafet, kendilerini ifade etme biçimlerinden biri olabilir. Yine maddi durumu düşük olan ailelere ekonomik külfet olma durumu da var. Özellikle çocuk sayısı fazla olan ve hızlı gelişim evresinde (ilkokul, ortaokul) bulunan ailelerde, kıyafetlerin sürekli yenilenmesi gerektiğinden ekonomik bir külfet oluşturabilir." ifadelerini kullandı.
"ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİ ALDIĞINA İNANIYORUZ"
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu karar öncesinde öğretmenlerin görüşlerini aldığına inandıklarını söyleyen Sütçü, şunları söyledi:
"Her uygulamanın mutlaka tartışılan veya eksik kalan yönleri olacaktır. Daha önce kılık kıyafet zorunluluğunun olduğu ve serbestliğin olduğu dönemleri de gördük. Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda bir zemin etüdü yaptığına ve öğretmenlerin görüşlerini aldığına inanıyoruz. Bakanlık, öğretmen görüşlerine son derece önem vermekte ve bu tarz kararlarda anket çalışmaları veya fikirlerini beyan etmeleri için imkan sağlamaktadır. Bu konuda da birçok çalışmanın yapıldığı biliniyor."
Son olarak, kılık kıyafet zorunluluğunun bazı olumsuz yönleri bulunsa da, sosyal eşitlik, okul disiplini, güvenlik ve aidiyet gibi temel alanlarda olumlu etkiler doğurmasını beklediklerini söyleyen Sütçü, "Bu uygulamanın sonuçlarını hep birlikte gözlemleyeceğiz." dedi.