Baba mesleğini sürdüren Nergiz, mart ayında topladığı meyan köklerini geleneksel yöntemlerle hazırlayarak yaz boyunca satış yapıyor.
BABA MESLEĞİ 38 YILDIR SÜRÜYOR
Meyan şerbetinin Türkçe adının “meyan kökü şerbeti”, Kürtçe adının ise “ava süse” olduğunu belirten Nergiz, “Doğal bir içecek olup birçok hastalığa şifa olmaktadır. Beyne, kalbe, nefes darlığına, ağız yaralarına, mideye, idrar yollarına ve balgam söktürmeye iyi gelir” dedi.
DOĞAL VE HİJYENİK ÜRETİM
Batman , Silvan ve Sinan bölgelerindeki kumluk topraklardan mart ayında toplanan kökler temizlenip dövülerek suya bırakılıyor. Suyun rengini aldıktan sonra süzülen şerbet soğutularak içilmeye hazır hale geliyor. Nergiz, şerbeti günlük ve taze ürettiklerini vurgulayarak “Tadı ve faydası günlük tüketildiğinde daha iyidir” diye konuştu.
‘KÜRT KOLASI’ OLARAK BİLİNİYOR
Yaz aylarında serinletici etkisiyle tercih edilen meyan şerbeti, halk arasında “Kürt kolası” olarak da biliniyor. Nergiz, bardakla veya litreyle satış yaptığını, günlük 50 ila 150 bardak arasında şerbet sattığını söyledi. Bazı müşterilerinin litrelerce alıp farklı şehirlere gönderdiğini de ekledi.
Elde ettiği gelirle 5 çocuğunu üniversitede okutan Nergiz, “İçinde ne olduğu belli olmayan kola gibi içecekler yerine doğal, faydalı ve yöresel olan meyan şerbetini içsinler” diyerek vatandaşlara çağrıda bulundu.