EKMEN: KONTROLSÜZ YERALTI SU TÜKETİMİ SU KRİZİNİ DERİNLEŞTİRİYOR

EKMEN: KONTROLSÜZ YERALTI SU TÜKETİMİ SU KRİZİNİ DERİNLEŞTİRİYOR

Mehmet Emin Ekmen, yeraltı su rezervlerinin kontrolsüz tüketilmesinin Türkiye’de su krizini büyüttüğünü belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı.

DEVA Partisi genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, yeraltı su rezervlerinin kontrolsüz tüketilmesinin Türkiye’de su krizini büyüttüğünü belirterek konuyu TBMM gündemine taşıdı. Ekmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Ekmen özellikle Bursa’da şişelenmiş su üretimi yapan yerli ve yabancı şirketlerin milyonlarca metreküp yeraltı suyunu ticari amaçlarla kullanmayı sürdürdüğünü vurguladı. Uludağ, Erikli, Sultan, Sırma, Nestle, Pınar ve diğer markaların bu kaynaklara erişim sağladığını, kullanım miktarlarının ise kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşılmadığını ifade etti.

Sanayi ve su firmalarının devlet tarafından daha sıkı ve şeffaf biçimde denetlenmesi gerektiğini belirten Ekmen, “Yeraltı suyunun aşırı tüketimi hem çevreyi hem tarımı hem de halkın suya erişimini olumsuz etkiliyor” dedi.

Ekmen önergesinde Bakan Kurum’a; şirketlere verilen kuyu izinlerinin sayısı, çekilen toplam su miktarları, kaynak türleri, sürdürülebilirlik sınırlarının aşılıp aşılmadığı, şişelenmiş su üretiminin yeraltı su seviyelerini düşürüp düşürmediğine dair bilimsel çalışmalar ve yüksek su tüketen firmalara farklı ücretlendirme planının bakanlıktaki karşılığı gibi sorular yöneltti.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ