KIRMIZI IŞIKTA ISRARIN BEDELİ AĞIRLAŞIYOR, EHLİYET İPTALİ KAPIDA
Kırmızı ışık ihlallerinin artık yalnızca para cezasıyla geçiştirilmeyeceğini vurgulayan Yerlikaya, tekrarlanan ihlallerde ehliyetin tamamen iptal edileceğini duyurdu.
Bakan Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, 2024 yılı boyunca kırmızı ışık ihlali nedeniyle 137 kişi hayatını kaybetti. Aynı yıl içinde her gün ortalama 5 bin 450 sürücüye bu ihlalden dolayı idari yaptırım uygulandı. Açıklanan tablo, ihlalin ne kadar ciddi sonuçlar doğurduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaştığı bir kaza görüntüsü üzerinden yaptığı değerlendirmede, kırmızı ışıkta geçen bir motosikletin yayaya çarpmasıyla yaşanan facianın sıradan bir hata değil, açık bir sorumsuzluk olduğunu ifade etti.
GEREĞİ YAPILDI
Bakan, Edirne’de yaşanan bir olaya da dikkat çekti. Kırmızı ışık ihlali yaparak yaya geçidindeki vatandaşa çarpan B.Ü. isimli sürücünün kısa sürede yakalandığını belirten Yerlikaya, olayla ilgili işlemlerin tamamlandığını ve gerekli adımların atıldığını söyledi.
KADEMELİ YAPTIRIM, SONU EHLİYET İPTALİ
Yeni Trafik Kanunu Teklifi’ne göre, kırmızı ışık ihlalinde ısrar eden sürücüler için ağır bir süreç başlıyor. Buna göre üçüncü ihlalde ehliyete 30 gün, dördüncü ihlalde 60 gün, beşinci ihlalde ise 90 gün el konulacak. Aynı ihlalin altıncı kez tekrarlanması halinde ise sürücü belgesi tamamen iptal edilecek.
Yerlikaya açıklamasında şu ifadeye de yer verdi:
“Kırmızı ışık ihlali basit bir kural çiğneme değildir. Bu davranış, doğrudan insanların hayatını tehlikeye atmaktır. Trafik ışıkları hepimiz için var. Böyle bir sorumsuzluğa tanık olan vatandaşlarımızdan 112 Acil Çağrı Merkezimize bildirimde bulunmalarını istiyoruz. Gereğini yaparız.”
Bu yeni düzenlemeyle birlikte trafikte kurallara uymayan sürücüler için toleransın sona erdiği net bir şekilde ortaya konmuş oldu.
