Hedef 10 ton tuz!

Hedef 10 ton tuz!

Kozluk ilçesinde bazı köylerde asırlardır tuz üreten köylüler, bu yıl 10 ton üretim hedefliyor.

Kozluk ilçesine bağlı köylerde, geçim kaynakları tuz olan köylüler, kendi imkanlarıyla kuyulardan tuz işletiyor. Kozluk ilçesine yakın mesafedeki Tuzlagözü (Melafa) ve Derince (Kurere) yakınındaki tuz kuyuları, çevredeki Köy sakinlerinin geçim kaynağı oldu. Yılda ortalama 10 ton tuzun üretildiği kuyuları işleten köylüler, yıllardır vergilerini ödediklerini belirterek; “Kuyuların bize devredilmesini istiyoruz” dediler.  

Kozluk'un Tuzlagözü Bucak köyü bölgesinde çıkarılan yer altı kaynak suyu belirli işlemlerden geçirilerek tuza dönüştürülüyor. Çevre köylerde ikamet edenler ise tuzu satarak bütçelerine katkı sağlıyorlar.

KİLOSU 50 KURUŞ

Kaynak sudan üretilen tuzun diğer tuzlara oranla daha iyi olduğunu savunan Yılmaz Sezgin, bu tuzun bünyesinde var olan ağır metallerin son derece düşük olduğunu söyledi.

Tuzun üretim aşamasını anlatan Sezgin, "Ürettiğimiz tuzun kaynağı yeraltından geliyor. Yeraltından kuyu suyunu çıkarıp dinlendirmek için hazırladığımız göletlere koyuyoruz. Dinlendikten sonra havuzlara koyup güneş ısısıyla buharlaşıp tuza dönüşüyor. Kalan tuzu çuvallara koyup satıyoruz. Köyümüzün tuz üretimi yıllık olarak yaklaşık 2 tonu bulur. Tuzun kilosunu perakende olarak 50 kuruşa toptan ise 40 kuruşa satıyoruz" dedi. Tuzlagözü Bucak, Çayhan ve çevre köylerde tuz üretiminin yapıldığı söyleyen Sezgin, bu işi dedelerinden öğrendiklerini ifade etti. (Mehmet İslamoğlu)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ