Kamyoncular ‘kontak’ kapattı

Kamyoncular ‘kontak’ kapattı

Batmanda yaklaşık 400 kamyon ve nakliyeci esnafı, ağır şartlardan dolayı iş yapamaz hale geldiklerini belirterek yaklaşık 10 gündür kontak kapatma eylemindeler. Kamyoncu esnafı 'Dijital Takograf ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi' (UETS) adlı uygulamaları protesto amacıyla bağlı oldukları kooperatif çevresinde araç larını çalıştırmama kararı aldı. S.S. 3 No’lu Batman Kamyoncular Kooperatifi üyeleri kamyoncu esnafı, Türkiye genelindeki tüm kamyoncular gibi eylemde olduklarını, aynı sorunlar yüzünden mağduriyet yaşadıklarını belirterek “yeni uygulamalar nedeniyle ciddi zorluklar yaşıyoruz. Zaten vergiler, trafik cezaları, artan maliyetler karşısında sıkıntı yaşıyoruz bir de bu yeni uygulamalar bizi tam bitirecek” dediler.

“DİJİTAL TAKOGRAFTA VERİ İNDİRİMİNİ İSTEMİYORUZ"

Gazetemize konuşan kamyoncular "Nakliyecilik sektörünün son yıllarda pek çok sorunu birikmiştir. Piyasada ciddi bir haksız rekabet var. Nakliye sektörünün canlanması için bir kısıtlama olması gerektiğine inanıyoruz. Son günlerde çıkan 'Dijital Takograf ve 'Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi' (UETS) Yük bildiriminden dolayı üyelerimizin çoğu veya bu işi yapan meslektaşlarımızın çoğu yeterli bilgiye sahip değil. Dijital takograftan dolayı ülkede ekonomik ve sosyal şartlar yeteri kadar uygun değildir. Bunların tekrar gözden geçirilip, özellikle UETS'nin iptali gerekmektedir. Dijital takografta veri indirimini istemiyoruz" diye konuştular.

“TÜM YÜK BİZİM OMUZUMUZDA”

Antalya’dan Batman’a gelene kadar kendilerine verilen günlük limitten dolayı erken gelme şanslarının kalmadığını belirten esnaflar, “1 günlük yol mesafesi olan Antalya’dan Batmana gelişimiz 3 günü bulacak. Batmana undan meyve-sebzeye, mobilyadan ev eşyalarına yani her şeyi biz taşıyoruz, zamanında gelmezse ciddi sorun çıkacak. Ayrıca bizden sürekli Bakanlığa dijital veri göndermemiz gerekiyor ki, halen tuşlu telefon kullananlar var, SSK’mı, vergiler, cezalar, yeni uygulamalar derken bir kamyon çalışmazsa dahi maliyeti yıllık 25-30 bini geçiyor, bize yazık değil mi?” şeklinde sitemlerini dile getirdiler.

AĞIR EKONOMİK KOŞULLARDA ÇALIŞIYORLAR

S.S. 3 No’lu Batman Kamyoncular Kooperatifi yetkilileri Veysi Kalkan ve Emrah Sarsılmaz, “Kamyoncu esnafı uzun yolda araç kullanmaya mı konsantre olacak, e-fatura, web sitesine irsaliye bildirimi, dijital takograf kullanımı gibi kullanımı zor uygulamalarla mı uğraşacak? Ağır ekonomik kriz ortamında yaşam mücadelesi veren esnafımıza kolaylıklar sağlanması gerekirken yeni yükler bindirilmesi, esnafın kullanımı oldukça zor uygulamalarla karşı karşıya bırakılması yeni sorunlar oluşturuyor. Kabinenin kamyoncu esnafımızın sesine kulak vermesini istiyoruz” diyerek, sivil toplum kuruluşlarının ve kamuoyunun kendilerine destek verilmesini istediler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ