BATMAN’DA 426 TON ATIK LASTİK GERİ DÖNÜŞÜME GÖNDERİLDİ
Batman Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olan Lastik Sanayicileri Derneği (LASDER) iş birliğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında, ömrünü tamamlamış Lastikler geri dönüşüm sürecine kazandırılıyor.
DÜZENLİ TOPLAMA YAPILIYOR
LASDER tarafından toplama ve taşıma yetkisi verilen Mesut Emek - Emek İletişim Hurdacılık Lastik Kaplama Enerji İthalat İhracat Nakliye San. Tic. Ltd. Şti., Batman İmar ve Mücavir Alan sınırlarında yer alan noktalardan ve Makine İkmal ve Bakım Onarım Müdürlüğü sahasından atık lastikleri düzenli olarak topluyor.
GERİ DÖNÜŞÜM HEM ÇEVRE HEM EKONOMİ İÇİN
Batman Belediyesi, 2025 yılı içerisinde kent genelinde 426 bin 620 kilogram ömrünü tamamlamış lastiğin toplanarak geri dönüşüm tesislerine gönderildiğini duyurdu. Geri dönüşümün çevresel sürdürülebilirlik kadar ekonomik açıdan da önemli bir kazanım olduğuna dikkat çekildi.
LASTİKLERDEN ENERJİ VE KENT MOBİLYALARI ÜRETİLİYOR
Toplanan atık lastikler;
Yağ üretiminde,
Elektrik üretiminde yakıt olarak,
Parça ve granül hale getirilerek el arabası tekerlekleri, çöp kutuları, çim halı sahaları, trafik sinyalizasyonları, okul ve oyun alanları ile spor -rekreasyon alanlarında zemin kaplaması olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, çimento fabrikaları ve elektrik üretim tesislerinde kömüre alternatif enerji kaynağı olarak da kullanılıyor.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ AZALIYOR, SIFIR ATIK YAYGINLAŞIYOR
Yetkililer, uygulamanın çevre kirliliğinin azaltılmasına büyük katkı sunduğunu ve Sıfır Atık Yönetim Sistemi’nin kent genelinde yaygınlaşmasına hizmet ettiğini ifade etti. Geri dönüşüm çalışmalarının sürdürüleceği vurgulandı.