batman 'da düğün sezonuna tüm hazırlıklarını tamamlayarak giren hazır mobilya mağazası işletmecileri, bu yıl bekledikleri yoğunluğu yaş ayamadıklarını söyledi. Sektör temsilcileri, geçen yıla göre satışlarda ciddi bir düşüş yaşandığını belirtirken, bu durumun en önemli nedenleri arasında evlilik oranlarının azalması ve altın fiyatlarındaki belirsizliğin yer aldığını dile getirdi.
Batman'da konuşan mobilya mağazası işletmecileri, düğün sezonuna yönelik stoklarını ve kampanyalarını önceden hazırlamalarına rağmen bekledikleri satış rakamlarına ulaşamadıklarını ifade etti.
Sektör temsilcileri, tüketicilerin özellikle altın piyasasındaki dalgalanmalar nedeniyle alışveriş kararlarını ertelediğini belirterek, mevcut fiyatların ilerleyen süreçte değişebileceğine dikkat çekti.

Metin Taş
"Bu yıl düğün sezonu beklenen hareketliliği getirmedi"
Yaz sezonunun oldukça durgun geçtiğini belirten hazır mobilya mağazası işletmecisi Metin Taş, "Bu sene yaz sezonu oldukça durgun geçiyor. Son 1-2 aydır ciddi bir durgunluk var. İnsanlar dışarı çıkmıyor, evlilikler de oldukça azaldı. Normalde bu sezonda çok fazla düğün olurdu, ancak artık öyle olmuyor. Bunun altın fiyatlarından kaynaklandığını tahmin ediyoruz. İnsanlar altını yüksek fiyattan aldı, şu anda ise fiyatlar düştü. Bu nedenle altınlarını bozdurmak istemiyorlar çünkü zarar ediyorlar. Hâliyle mağazaya gelen giden müşteri sayısı da çok azaldı. Önceden bu saatlerde yoğunluktan müşterilere yetişemezdik, şu an ise piyasa oldukça durgun." dedi.

"Tüm hazırlıklarımızı yaptık ancak piyasa beklediğimiz gibi hareketlenmedi"
Mobilya sektörünün genel olarak durgun olduğunu ifade eden Taş, üretici ve mağazacıların benzer sorunları yaşadığına dikkat çekerek şöyle devam etti:
"Mobilya sektörü de oldukça durgun. Üreticiler de biz mağazacılar da aynı durumu yaşıyoruz. Bazı firmalar personel çıkarmak zorunda kaldı. Piyasada bir hareketlenme olur diye umut ediyoruz. İnşallah önümüzdeki aylarda daha güzel günler gelir. Allah'tan umut kesilmez. Biz düğün sezonuna tamamen hazırız. Ekonomik gruptan lüks gruba kadar tüm düğün paketlerimiz hazır. Maddi durumu çok iyi olmayan vatandaşlarımız için de alternatiflerimiz var. Yatak odası takımlarımızın tamamı yeni modellerden oluşuyor. Koltuklarımız trend modellerden seçildi. Bunları paket hâline getirerek müşterilerimize sunduk. Depolarımız dolu. Hiç bu kadar hazırlıklı olmamıştık. Yoğunluk olur ve ürün yetiştiremeyiz diye tüm hazırlığımızı yaptık. Ancak piyasa durgun olduğu için bekliyoruz."
"Fiyatlarımız cazip ancak talep düşük"
Düğün sezonunda beklenen satış seviyesine ulaşılamadığını ifade eden Taş, "Bu yaz sezonunda beklediğimiz hareketliliği göremedik. Geçen sezonlara göre ciddi bir düşüş var. Daha önce yoğunluktan yetişemezken, şu an düğün sezonunda bile durgunluk yaşıyoruz. Eskiden tatil dönemlerinde çok sayıda düğün yapılırdı, şu an tatilde bile düğün yapılmıyor. Umarım hem altın fiyatları hem de genel ekonomik şartlar düzelir ve piyasa yeniden hareketlenir. Ekonomik düğün paketlerimiz 115 bin liradan başlıyor. Lüks düğün paketlerimiz ise 200 bin lira. Lüks pakette müşterilerimiz tamamen kendi zevklerine göre seçim yapabiliyor. İstedikleri yatak odasını, koltuk takımını, konsolu, televizyon ünitesini ve yemek odasını seçerek kendi paketlerini oluşturabiliyorlar. Bunların tamamı 200 bin lira. Geçmiş dönemlere göre hem modellerimiz daha şık hem de fiyatlarımız daha cazip. Ancak buna rağmen piyasa durgun. Beklemeye devam ediyoruz." diye konuştu.

"Vatandaşlarımız alışverişlerini ertelemesin"
Altın piyasasındaki belirsizliğin tüketicilerin kararlarını etkilediğini ifade eden Taş, "Geçen sene piyasa çok daha hareketliydi. Şu anda ise ciddi bir durgunluk var. Bu durgunluğun büyük ölçüde altın fiyatlarından kaynaklandığını düşünüyorum. Ancak vatandaşlarımızın sadece buna odaklanmaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü fiyatların ne olacağı belli değil. Altın yeniden yükselebilir, buna bağlı olarak ürün fiyatları da artabilir. Vatandaşlarımız alışverişlerini ertelemesinler. Bugün lüks düğün paketini 200 bin liraya veriyoruz. Belki üç ay sonra aynı paket 400 bin lira olabilir. Bu nedenle erken alışveriş yapmak onlar için daha avantajlı olacaktır." dedi.

Nurullah Ak
"Geçen yıla göre satış oranlarımız düştü"
Bir diğer hazır mobilya mağazası işletmecisi Nurullah Ak ise geçen yıla göre satışlarda belirgin bir gerileme yaşandığını belirterek şunları söyledi:
"Geçen seneyle kıyasladığımızda satış oranlarımız biraz daha düşük. Piyasa eskisi gibi değil. Geçen sene zamlar olmasına rağmen yine de satışlarımız oluyordu. Bu yıl ise geçen seneye göre çok ciddi bir fiyat artışı yaşanmadı. Zamlar ürünlere fazla yansımadı, fiyat farkı da çok olmadı. Buna rağmen satış oranlarımız düştü. Bunun en önemli nedenlerinden biri evlilik oranlarının azalması. Evlilik oranları eskisi gibi değil. Bu sezon satış konusunda beklediğimiz seviyeye ulaşamadık. Yaptığımız kampanyalar sayesinde satışlarımız oluyor ancak geçen seneyle kıyasladığımızda satış oranlarında belirgin bir düşüş var."

"Depolarımız dolu, her bütçeye uygun ürünümüz var"
Ürün çeşitliliği ve stok konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Ak, "Depolarımız dolu. Ürün açısından stoklarımız yeterli, model konusunda da hiçbir sınırımız yok. Üretici firma olduğumuz için her model elimizde mevcut. Ayrıca seri üretimde patentli ürünlerimiz de bulunuyor. Sezona tüm hazırlıklarımızı yaparak girdik. Ancak evlilik oranlarının düşük olması nedeniyle piyasa biraz sakin ilerliyor. Konsept hâlinde yatak odası ve koltuk takımlarımız 65 bin liradan başlıyor. Ürünlerin işçiliğine ve kalitesine göre 90 bin lira, 120 bin lira ve 200 bin liraya kadar çıkabiliyor. Her müşterinin bütçesi farklıdır. 35 bin liralık koltuğu tercih eden de var, 120 bin liralık koltuğu tercih eden de var. Kimisi kaliteye göre, kimisi ise bütçesine göre alışveriş yapıyor." ifadelerinde bulundu.
"Altın piyasasındaki belirsizlik esnafı da etkiliyor"
Altın fiyatlarının tüketici davranışlarını doğrudan etkilediğini belirten Ak, yetkililerden piyasayı rahatlatacak adımlar beklediklerini söyledi.
Ak, "Evlilik oranlarının düşük olması nedeniyle bu sezon satışlarımız geçen yıla göre daha sakin seyrediyor. Altın piyasası bizi doğrudan etkiliyor. Vatandaş ürün almayı düşünüyor ancak bir hafta daha bekleyeyim, bir ay daha bekleyeyim, altının durumuna göre alışveriş yaparım diye düşünüyor. Parası altında kaldığı için gelip alışveriş yapmıyor. Bu düşünce sadece birkaç kişiye ait değil, genel bir durum hâline geldi. Bu da doğal olarak esnafın cirosunun düşmesine neden oluyor. Yetkililerden beklentimiz, eğer bu konuda yapabilecekleri bir çalışma varsa piyasaya destek olmaları ve gerekli adımları atmalarıdır. Destek sağlanırsa hem piyasa hareketlenir hem de esnaf açısından daha olumlu bir ortam oluşur."
